Ολομέτωπη φορο-εισπρακτική επίθεση και κυνήγι στους οφειλέτες

Σε ολομέτωπη εισπρακτική επίθεση προχωρά η Εφορία εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται έτοιμοι να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του και αυτό σημαίνει ότι ολοκληρος ο κρατικός εισπρακτικός μηχανισμός αρχίζει να κινείται με στόχο τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σταδιακά ξεδιπλώνονται όλες οι νομικές και […]

4 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σε ολομέτωπη εισπρακτική επίθεση προχωρά η Εφορία εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται έτοιμοι να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του και αυτό σημαίνει ότι ολοκληρος ο κρατικός εισπρακτικός μηχανισμός αρχίζει να κινείται με στόχο τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σταδιακά ξεδιπλώνονται όλες οι νομικές και τεχνικές δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση με αποκλειστικό σκοπό να εισρεύσει “ζεστό” χρήμα στα κρατικά ταμεία και να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Η πρόσφατη αποστολή περισσότερων από 700.000 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο των ενεργειών που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση προκειμένου να αναγκάσει τους οφειλέτες του Δημοσίου να περάσουν από το γκισέ της Εφορίας ή της τράπεζας για να πληρώσουν τις οφειλές τους ή να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει η φορολογική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ανέρχεται (στοιχεία Ιουνίου) σε 3.805.423. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να ληφθούν εναντίον των 1,6 εκατ. οφειλετών, ενώ ήδη έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 951.114 φορολογουμένους.

Μέτρα ανά κατηγορία

Η πλήρης ενεργοποίηση του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού περνά μέσα από δεκάδες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της φορολογικής διοίκησης. Πιο συγκεκριμένα:

– Για όσους χρωστούν ποσά έως 500 ευρώ, και αυτοί είναι κάτι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, η φορολογική διοίκηση έχει επιλέξει, κυρίως εξ ανάγκης, την τηλεφωνική ενημέρωση, καθώς και την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 500 ευρώ δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και, έτσι, η φορολογική διοίκηση επιδίδεται στην αξιοποίηση του ειδικού τηλεφωνικού κέντρου (call center), το οποίο έχει δημιουργηθεί από το 2012 αλλά τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε… οργασμό εργασίας. Σε αυτό απασχολούνται υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι και προχωρούν, μέσα σε πλαίσιο “ευγένειας και κανόνων”, όπως σημειώνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην τηλεφωνική ενημέρωση των φορολογουμένων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αλλά και την παραμέληση φορολογικών τους υποχρεώσεων, όπως είναι η υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, η περιοδική δήλωση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και η δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τις οφειλές, καθώς και τις δυνατότητες που τους δίνει η νομοθεσία για την τμηματική εξόφλησή τους, όπως είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

– Η αποστολή ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων, αλλά και τηλεφωνικές κλήσεις, για όσους έχουν μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Πρόσφατα, με βάση τα στοιχεία των οφειλετών της 18ης Αυγούστου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ηλεκτρονικά μηνύματα, μέσω e-mails των οφειλετών, όπως αυτοί τα έχουν δηλώσει στο Τaxisnet, με τα οποία τους πληροφορεί ότι υπάρχει ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής στο όνομά τους, καθώς και ότι εντός 15 ημερών από τη λήψη του μηνύματος θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξόφλησή του ή τη ρύθμισή του με δόσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειωνόταν στο μήνυμα, ο προϊστάμενος της Εφορίας διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις στα χέρια του οφειλέτη και στα χέρια τρίτων.

– Το τρίτο μέτρο που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών για να αναγκάσει όσους χρωστούν μεγάλα ποσά να περάσουν από το δημόσιο ταμείο είναι αυτό της δημοσιοποίησης των στοιχείων τους. Ήδη στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται αναρτημένες δύο πολύ μακριές λίστες με τα ονόματα των φορολογουμένων, φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ (βασική οφειλή). Οι λίστες αυτές προβλέπεται να επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με βάση τη δημιουργία νέων οφειλετών, αλλά και την αποπληρωμή οφειλών από φορολογουμένους που εξοφλούν ή ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

Οι κατασχέσεις

Εφόσον οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν “συμμορφωθούν” με βάση τα παραπάνω προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται εναντίον τους, τότε η Εφορία βάζει σε εφαρμογή τα βαριά όπλα, όπως είναι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Πιο συγκεκριμένα, στο οπλοστάσιο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης περιλαμβάνονται:

– Η έκδοση κατασχετηρίων προς τις τράπεζες για τα τραπεζικά υπόλοιπα που διατηρεί ο φορολογούμενος. Η Εφορία υπολογίζεται ότι εκδίδει περίπου 5.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια προς τις τράπεζες κάθε μήνα, ενώ ο αριθμός των φορολογουμένων που ζουν υπό το βάρος του κατασχετηρίου αυξάνεται συνεχώς. Όπως αναφέρθηκε, οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ανέρχονται σε περισσότερους από 950.000 και από την αρχή του έτους ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 250.000.

– Η έκδοση κατασχετηρίων για άλλα εισοδήματα που διατηρούν οι φορολογούμενοι στα χέρια τρίτων. Είναι πολύ συνηθισμένο το κατασχετήριο για ενοίκιο που εισπράττει ο φορολογούμενος. Το κατασχετήριο επιδίδεται στα χέρια του ενοικιαστή, με το οποίο διατάσσεται να περάσει από το Πρωτοδικείο προκειμένου να αποδεχθεί την κατάσχεση και στη συνέχεια να επισκεφθεί την Εφορία προκειμένου να του αποδοθεί ταυτότητα οφειλής για το εισόδημα που κατάσχεται, ώστε κάθε μήνα να αποδίδει το μίσθωμα στο δημόσιο ταμείο και μέσω αυτού να απομειώνεται η οφειλή του εκμισθωτή και ιδιοκτήτη του. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στις περιπτώσεις που η Εφορία κινείται για την είσπραξη οφειλών του φορολογουμένου στα χέρια των πελατών του. Αυτό το μέτρο ακολουθείται κυρίως στις περιπτώσεις όπου οφειλέτης είναι επιχείρηση και το Δημόσιο προσπαθεί να εισπράξει από άλλους φορολογουμένους από τους οποίους η επιχείρηση έχει απαιτήσεις.

– Έκδοση κατασχετηρίων για ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην κατοχή του οφειλέτη. Το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτων εφαρμόζεται ως ύστατο μέτρο στις περιπτώσεις φορολογουμένων με σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, όπως, για παράδειγμα, πάνω από 50.000 ευρώ. Οι κατασχέσεις ακινήτων ξεκινούν για μεγάλα ποσά και στη συνέχεια τα δικαστικά τμήματα των Εφοριών προχωρούν και σε κατασχέσεις ακινήτων για μικρότερα ποσά. Μετά την κατάσχεση, ο προϊστάμενος της Εφορίας προχωρά και σε ένταξη του ακινήτου σε πρόγραμμα αναγκαστικής πώλησης μέσω πλειστηριασμού. Τα σχετικά προγράμματα πλειστηριασμών δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πλέον, οι πλειστηριασμοί ακινήτων από την πλευρά της Εφορίας γίνονται με βάση την εμπορική τους αξία και όχι την αντικειμενική. Στο θέμα του υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών, πρόσφατα έγινε εξομοίωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με όσα ισχύουν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τους πλειστηριασμούς με επισπεύδοντες ιδιώτες. Έτσι, η αρχική τιμή του πλειστηριασμού θα είναι αυτή την οποία θα υπολογίζει ορκωτός εκτιμητής και συνήθως είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία.

– Για οφειλές άνω των 75.000 ευρώ υποβάλλεται και μηνυτήρια αναφορά στη Δικαιοσύνη και διώκεται ο οφειλέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024