Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-2: Με Λιβάια, Αραούχο πέταξε ξανά στην κορυφή

Η ΑΕΚ αγχώθηκε για 45′ λεπτά, αλλά Λιβάια και Αραούχο έλυσαν το γόρδιο δεσμό και την έστειλαν στην κορυφή – Στο 52′ ο Κροάτης μετά από εξαιρετικό συνδυασμό με τον Αραούχο άνοιξε το σκορ και στο 66′ ο Αργεντινός από κοντά πέτυχε το 0-2 – Ο Λεβαδειακός είχε την πρώτη του τελική στο ματς στο […]

3 Δεκεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η ΑΕΚ αγχώθηκε για 45′ λεπτά, αλλά Λιβάια και Αραούχο έλυσαν το γόρδιο δεσμό και την έστειλαν στην κορυφή – Στο 52′ ο Κροάτης μετά από εξαιρετικό συνδυασμό με τον Αραούχο άνοιξε το σκορ και στο 66′ ο Αργεντινός από κοντά πέτυχε το 0-2 – Ο Λεβαδειακός είχε την πρώτη του τελική στο ματς στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων!

Ο κόσμος της ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε έστω από τα… βουνά και τις βεράντες των πολυκατοικιών, η ομάδα έκανε αυτό που έπρεπε μέσα στο γήπεδο και γενικά το ματς στη Λιβαδειά κύλησε όπως έπρεπε για την Ενωση.

Με απόλυτο έλεγχο από τα πρώτα δευτερόλεπτα, με πολλές ευκαιρίες, με νέο πολύ όμορφο γκολ του Λιβάια, με γκολ και από τον Αραούχο στην επιστροφή του, γενικά με μια εικόνα ομάδας που έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση από παιχνίδι σε παιχνίδι. Και όλα αυτά, φυσικά, σημαίνουν ότι η ΑΕΚ παραμένει μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας και στρέφει πλέον την προσοχή της στη Βιέννη, όπου θα πάει για να κλειδώσει την πρόκριση στους “32” του Europa League συνεχίζοντας απτόητη σε όλα τα μέτωπα!

Το ματς θα μπορούσε να αρχίσει με γκολ από τα αποδυτήρια για την ΑΕΚ, αφού στα 17 δευτερόλεπτα (!) η συνεργασία Λιβάια-Αραούχο-Χριστοδουλόπουλου έβγαλε τετ α τετ τον τελευταίο αλλά ο Επασί απέκρουσε. Το γκολ δεν μπήκε εκεί, αλλά η εικόνα της Ενωσης έδινε την εντύπωση ότι δεν θα αργούσε. Οι Κιτρινόμαυροι πίεζαν σωστά ψηλά, έκλεβαν μπάλες και γενικά είχαν στο μισό γήπεδο τον Λεβαδειακό, ο οποίς στάθηκε τυχερός στο 12′ όταν η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ στο φάουλ του Χριστοδουλόπουλου. Δύο λεπτά μετά ήταν η σειρά του Αραούχο να απειλήσει, με την ΑΕΚ να έχει στο μισό γήπεδο τους Βοιωτούς.

Αυτό δεν άλλαξε στη συνέχεια του πρώτου μέρους, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι οι φιλοξενούμενοι είχαν συνεχώς φάσεις. Η μαζική άμυνα του Λεβαδειακού είχε ως αποτέλεσμα η Ενωση να δυσκολεύεται στην παραγωγή φάσεων μετά το 20λεπτο, ενώ δεν έπαιρνε ουσιαστικά βοήθεια από τα άκρα. Ειδικά από δεξιά, αν και οι Κιτρινόμαυροι ήθελαν να βάλουν στο επιθετικό παιχνίδι τους τον Γκάλο, δεν έγινε κάτι καλό, με όλες τις σέντρες γενικά να μην δυσκολεύουν ιδιαίτερα τους παίκτες του Ζοζέ Ανιγκό. Ετσι, το πρώτο 45λεπτο πέρασε με την ΑΕΚ να έχει συνεχώς την μπάλα και να είναι μονίμως στην επίθεση, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται και στο σκορ αφού οι ευκαιρίες χάθηκαν.

Οπως και να έχει, η Ενωση μπήκε και στο δεύτερο μέρος όπως στο πρώτο. Και μπορεί η ευκαιρία του 51ου λεπτού να χάθηκε από τον Γαλανόπουλο αλλά στην επόμενη φάση ήρθε το 0-1: Λιβάια και Αραούχο έκρυψαν την μπάλα και ο Κροάτης την εμφάνισε στα δίχτυα του Επασί με πολύ ωραίο τελείωμα, δίνοντας στην ΑΕΚ το προβάδισμα. Αμέσως μετά, στο 54′, ήταν η σειρά του Αραούχο να σκοράρει, μετά το λάθος του Μεντί, αλλά νικήθηκε στο τετ α τετ από τον τερματοφύλακα του Λεβαδειακού και έχασε τεράστια ευκαιρία για να κλειδώσει το τρίποντο. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ ήλεγχε σε απόλυτο βαθμό την κατάσταση και στο 60′ είχε νέα μεγάλη ευκαιρία με τον Λιβάια, απέναντι σε έναν Λεβαδειακό που αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει αμυντικά και έπρεπε, πλέον, να βγει μπροστά.

Βγήκε και -όπως αναμενόταν- το πλήρωσε. Στο 67′ ο Τσιντώτας έγινε… Τσιάρτας στο βολέ και έβγαλε τετ α τετ τον Λιβάια, ο Επασί απέκρουσε αλλά στην επαναφορά ο Αραούχο έκανε το 0-2 και ουσιαστικά έβαλε τέλος στο ματς. Ο Λεβαδειακός, άλλωστε, δεν μπορούσε να αντιδράσει και ξαφνικά να ανεβάσει στροφές και να βάλει δύο γκολ. Αλλά ακόμη κι αν μπορούσε, η ΑΕΚ ήταν -και είναι γενικά- πολύ σοβαρή ομάδα για να πάθει τέτοια ζημιά. Και δεν την έπαθε. Αντιθέτως, αν δεν χαλάρωναν στο τέλος οι Κιτρινόμαυροι, ή αν δεν στέκονταν άτυχοι με το δοκάρι του Μπακασέτα στο 90′, θα μπορούσαν να βάλουν κι άλλο γκολ αλλά και το 0-2 μια χαρά τους έκανε… Στην τελευταία φάση του ματς είχαν δοκάρι και οι γηπεδούχοι με τον Γιακουμάκη αλλά και να έμπαινε δεν θα άλλαζε κάτι, αφού αμέσως μετά ο Κομίνης σφύριξε λήξη.

Man of the match: Σε ακόμη ένα ματς ήταν αυτός που έδωσε την λύση για την ΑΕΚ, ξεκλειδώνοντας την άμυνα του Λεβαδειακού. Ο Λιβάια εξελίσσεται σε ηγέτη της Ενωσης και οι ηγέτες ξέρουν να κάνουν την διαφορά. Και ο Κροάτης την έκανε ξανά με το γκολ του 0-1.

Αδύναμος κρίκος: Ο Μεντί είχε πολύ δύσκολη αποστολή με τους επιθετικούς της ΑΕΚ αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έκανε κάποια ανεπίτρεπτα λάθη.

Στο ύψος του: Επιστροφή στη δράση, αφού εξέτισε την ποινή του, επιστροφή και στα γκολ για τον Αραούχο. Ο Αργεντίνος έδωσε την ασίστ στον Λιβάια για το 0-1 και στη συνέχεια έκανε το 0-2, ανεβάζοντας την βαθμολογία του. Και αφού σκόραρε, «δικαιολογείται” για την μεγάλη χαμένη ευκαιρία νωρίτερα.

Η γκάφα: Η ΑΕΚ άρχισε να φτιάχνει ευκαιρίες στα… 17 δευτερόλεπτα αλλά αξιοποίησε μόνο δύο από αυτές. Σαν γκάφα, επομένως, επιλέγουμε το γεγονός ότι οι Κιτρινόμαυροι νίκησαν μόνο με 2-0 ενώ θα μπορούσαν να είχαν βάλει αρκετά περισσότερα.

Το στραγάλι: Δεν επηρέασε την εξέλιξη του ματς ο διαιτητής Κομίνης ή οι βοηθοί του, άρα όλα πήγαν καλά. Εξαίρεση, ίσως, η φάση του 75′ που ο Αραούχο ζήτησε πέναλτι αλλά με το σκορ στο 0-2 δεν θα το θυμάται κανείς σαν “έγκλημα” το γεγονός ότι δεν δόθηκε κάτι.

Το ταμείο του Gazzetta: Για την ΑΕΚ είναι πολύ σημαντικό, για ψυχολογικούς λόγους, το να συνηθίσει στην 1η θέση και δείχνει έτοιμη να το κάνει. Παρά τα προβλήματα τραυματισμών, η Ενωση δείχνει να αποκτά όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αρχίζει να γίνεται αξιόπιστη και εκτός έδρας πλέον. Τρίτη νίκη μακριά από το ΟΑΚΑ για τους Κιτρινόμαυρους, οι οποίοι έχουν τώρα δύο εντός έδρας ματς με Κέρκυρα και Απόλλων. Ιδανικά, θεωρητικά, για να παραμείνουν στην κορυφή και να περιμένουν κάποιο στραβοπάτημα αυτών που ακολουθούν.

Λεβαδειακός (Ζοζέ Ανιγκό): Επασί, Τσαμπούρης, Μεντί, Ζαραδούκας (59′ Σουμπίνιο), Λεονάρντο, Τριποτσέρης, Μπελγκαζουανί (87′ Ιωαννίδης), Γιουσούφ, Μητρόπουλος, Ομπιόρα, Νιάσε (55′ Γιακουμάκης).

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Γκάλο, Σιμόες (77′ Κονέ), Γαλανόπουλος, Λόπες, Λιβάια (88′ Αϊντάρεβιτς), Χριστοδουλόπουλος (73′ Μπακασέτας), Αραούχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024