Ο Δήμαρχος Σκύρου στο Ευρωκοινοβούλιο για τις φυσικές καραστροφές

Ως ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα  «Ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας και διαχείρισης των καταστροφών» παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Σκύρου, Χατζηγιαννακής Ε.Μιλτιάδης, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, έπειτα από πρόσκληση του  Ευρωβουλευτή κ. Κύρκου Μιλτιάδη. Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Σκύρου ανέπτυξε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της θητείας του στον Δήμο […]

22 Φεβρουαρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ως ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα  «Ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας και διαχείρισης των καταστροφών» παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Σκύρου, Χατζηγιαννακής Ε.Μιλτιάδης, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, έπειτα από πρόσκληση του  Ευρωβουλευτή κ. Κύρκου Μιλτιάδη.

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Σκύρου ανέπτυξε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της θητείας του στον Δήμο Σκύρου λόγω  φυσικών καταστροφών (σεισμοί, κατολισθήσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες), τονίζοντας έτσι την αναγκαιότητα εξεύρεσης πόρων ώστε να σχεδιαστούν μέτρα πρόληψής τους – όπου είναι δυνατόν – αλλά και αντιμετώπισής τους, εάν επισυμβούν στο μέλλον.

Ανέφερε πως ο Δήμος Σκύρου, μέσω της διαχειριστικής μελέτης που αναμένεται να καταθέσει στο άμεσο μέλλον , έχει συμπεριλάβει συστήματα πυροπροστασίας όπως αυτό της ανίχνευσης πυρκαγιάς που θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος LIFE,καθώς επίσης τόνισε  την αναγκαιότητα χρηματοδότησης διάνοιξης δασικών δρόμων. Κυρίως όμως αναφέρθηκε στο σημαντικό εν εξελίξει έργο της αντιστήριξης του βράχου πάνω στο οποίο βρίσκεται η Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου, στις παρυφές του οποίου είναι χτισμένη η Χώρα της Σκύρου, γεγονός που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τη αναγκαιότητα της ολοκλήρωσής του, αποδεικνύοντας έτσι την επιτακτική  ανάγκη της εξεύρεσης πόρων,  οι οποίοι θα επιτρέψουν να υλοποιηθούν τα προαναφερθέντα έργα.

Ως ομιλητής  παρευρέθη ο κ.Στυλιανίδης Χρήστος ,Επίτροπος Ε.Ε. αρμόδιος για τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό, ο κ.Λέκκας Ευθύμιος, καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, η κα, Καλογήρου Χριστιάνα , Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο κ.Χαρχαλάκης Ευστράτιος , Δήμαρχος Κυθήρων και ο κ.Μάγγος Φώτης, Δήμαρχος Λειψών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο ,με αφορμή την φωτιά των Κυθήρων και τον σεισμό της Λέσβου του Ιουνίου 2017 και την παρακολούθησαν τόσο ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ κ.Δημήτρης Παπαδημούλης όσο και ο Ευρωβουλευτής κ.Μανώλης Κεφαλογιάννης, καθώς και πολλά στελέχη του ΕΚ και της ΕΕ ,αλλά και δημοσιογράφοι. Στην εκδήλωση έγινε επιστημονική παρουσίαση της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και κρίσεων από τον Καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ.Ευθύμιο Λέκκα, ενώ άκρως σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων κ.Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “RESCUE” ,με αρχικό εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 280 εκατομμυρίων Ευρώ και στόχο την πρόληψη φυσικών καταστροφών.

Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανέδειξε στην καρδιά της Ευρώπης τη σημασία που έχει για τη Χώρα η ανάληψη θέσεων ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση από ανθρώπους με γνώσεις, όραμα, κύρος και όρεξη για σοβαρή δουλειά, γεγονός που επισημάνθηκε από όλους όσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024