Εκδήλωση κατά του bullying στη Χαλκίδα

Με εκπαιδευτικούς και γονείς από όλη την Εύβοια και τη Βοιωτία  γέμισε το Αμφιθέατρο της Περιφ. Ενότητας Χαλκίδας το πρωί της Τρίτης 6 Μαρτίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α., Ειδικός στην πρόληψη και την καταπολέμηση του cyber-bullying. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας  Ημέρας κατά της Ενδοσχολικής […]

7 Μαρτίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με εκπαιδευτικούς και γονείς από όλη την Εύβοια και τη Βοιωτία  γέμισε το Αμφιθέατρο της Περιφ. Ενότητας Χαλκίδας το πρωί της Τρίτης 6 Μαρτίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α., Ειδικός στην πρόληψη και την καταπολέμηση του cyber-bullying.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας  Ημέρας κατά της Ενδοσχολικής Βίας & του Εκφοβισμού και συνδιοργανώθηκε από τη Σχολική Σύμβουλο κ. Ρούλα Κεχρή, τον Δ/ντή Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρη Κυριτσόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Πολιτισμού Στερ. Ελλάδας κ. Κώστα Βαρδακώστα, ενώ υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας. Στη διοργάνωση συμμετείχε και η Δ/νση Α/θμιας εκπαίδευσης Εύβοιας.

Ο κ. Σφακιανάκης καθήλωσε το κοινό με το λιτό και άμεσο λόγο του και μετέφερε την ανεκτίμητη εμπειρία του σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης cyber bullying. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε στον ηλεκτρονικό φάκελο που έχουμε σχεδόν όλοι στο διαδίκτυο, ένα “άυλο βιογραφικό” που το βρίσκουν μπροστά τους η νέοι όταν αναζητούν εργασία ως ενήλικες και αρκετές φορές τους κλείνει τις πόρτες που χτυπούν για δουλειά. Επίσης τόνισε πως ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο παραμένει εκεί για πάντα ακόμη και εάν προσπαθήσουμε να το σβήσουμε όπως επίσης ότι το κινητό, όταν δεν είναι απενεργοποιημένο, μπορεί να το χειριστεί οποιοσδήποτε από μακριά και να μας βιντεοσκοπεί με την κάμερα του κινητού μας. Σύστησε να μην αποθηκεύουμε κανένα προσωπικό αρχείο μας στον υπολογιστή, στο  κινητό ή στο διαδίκτυο (cloud) καθώς ακόμη και ένας αρχάριος χάκερ μπορεί να μας τα υποκλέψει, προτείνοντας να χρησιμοποιούμε πάντα ένα εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (π.χ. “φλασάκι”). Συμβούλεψε τους γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους το διάστημα 3-5 μμ καθώς αυτή την ώρα τα παιδιά φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία και είναι πιο ευάλωτα στο fishing ενώ επανέλαβε ότι μεγάλος αριθμός παιδιών είναι εξαρτημένα από το διαδίκτυο. Επιπλέον διευκρίνισε ότι δεν μπορεί όλες οι συγκρούσεις να θεωρούνται bullying και ότι θα πρέπει να μην καταφεύγουμε με ευκολία στις επίσημες καταγγελίες αλλά να αναζητούμε διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους.

Η κα. Κεχρή αναφέρθηκε στα ευρήματα την έρευνας του ΥΠΠΕΘ (stop-bullying.sch.gr)  σε δείγμα 37.000 μαθητών για την πραγματική κατάσταση στα σχολεία σε σχέση με το bullying και για τη “διαφορετικότητα” ως ένα βασικό αίτιο πρόκλησης περιστατικών bullying.  Επίσης, τόνισε ότι το bullying ενισχύεται από τις ταινίες βίας και τα βιντεοπαιχνίδια ενώ εστίασε στην pop κουλτούρα της τηλεόρασης και των realities, όπου οι  κριτές διακρίνονται από έλλειψη σεβασμού και ασκούν bullying στους παίχτες. Έτσι ως τηλεθεατές “επιστρέφουμε στην νοοτροπία των θεατών στο Κολοσσαίο για να δούμε την ταπείνωση των μονομάχων” κι είναι αυτή η νοοτροπία που δημιουργεί τους παθητικούς παρατηρητές των περιστατικών bullying, αυτούς που συχνά ενθαρρύνουν και επικροτούν τον θύτη.

Ο κ. Κυριτσόπουλος έδωσε εν συντομία το πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι σχολικές μονάδες στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού ώστε να επιτύχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να προλαμβάνουν τα περιστατικά. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης του φαινομένου με αλληλεπιδρώντες όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διεργασία. Ο κ. Καντανολέων αναφέρθηκε στο ρόλο του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων και ειδικότερα των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στην πρόληψη του φαινομένου ενώ προσκάλεσε τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνούν με το Γραφείο για συνεργασία και για να δανείζονται υα σχετικά εκπαιδευτικά πακέτα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βαρκακώστα τύπωσε 40.000 αντίτυπα από ένα συνοπτικό έντυπο με πληροφορίες για το bullying και τηλέφωνα επικοινωνίας, το οποίο διανέμεται αυτή την εβδομάδα σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων β/θμιας της Περιφέρειας.

Σύντομες παρεμβάσεις-χαιρετισμούς πραγματοποίησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πανοσιολογιότατος π. Νεκτάριος, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Ακριώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας & Πολιτισμού κ. Βαρδακώστας, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Ψαθάς, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας κ. Τζαφέρος,  η εκπρόσωπος του Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης & υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Αγγελική Φραντζεσκίδου και η Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Ευβοίας κ. Λινάρδου.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους  ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κ. Γιαννούκος, ο Αντιδήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Ματράκας & ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κοντογιάννης, ο Διοικητής Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδος  κ. Αγιασοφίτης. ο Διευθυντής Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας κ. Αθανασίου, η κοινωνική λειτουργός της Υπηρεσίας Ανηλίκων Χαλκίδας κ. Αθανασίου, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών και στελέχη της εκπαίδευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024