Χειροτονία πρεσβυτέρου και σύναξη αναγνωστών και υποψηφίων κληρικών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στη Χαλκίδα

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις Έτσι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 11 Mαρτίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, όπως κάθε χρόνο, σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονταν […]

13 Μαρτίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις

Έτσι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 11 Mαρτίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, όπως κάθε χρόνο, σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονταν από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρώτο και κύριο μέρος της Συνάξεως ήταν η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος. Προ της ενάρξεώς Της, στο τέλος του Όρθρου, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, έγινε και η Τελετή της Λιτάνευσης και Προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως και πυκνού εκκλησιάσματος.

Στην Θεία Λειτουργία διηκόνησαν οι Υποψήφιοι Κληρικοί, είτε στο Ιερό Βήμα, είτε βοηθώντας τους δύο Χορούς των εκλεκτών Ιεροψαλτών του Ναού κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και κ. Δήμου Τσίμπου.

Μετά τον Χερουβικό Ύμνο και την Μεγάλη Είσοδο, ετελέσθη κατά την τάξη, η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Πέτρου Βλάχου, ο οποίος πρόκειται συν Θεώ να υπηρετήσει ως Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Τρύφωνος Νέας Λαμψάκου.

Στην ομιλία του πριν από την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Προφήτη Μωυσή, με αφορμή το περιστατικό της υψώσεως του χάλκινου όφη στην έρημο και κάλεσε τον νέο Ιερέα, ως άλλος Μωυσής, να στηρίζεται στον Σταυρό του Χριστού και Τον προβάλει ως όργανο σωτηρίας του Λαού του Θεού.

Πλήθος Λαμψακινών, με προεξάρχοντα τον αφυπηρετήσαντα Εφημέριο Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Ευριπίδη προσήλθαν και αναφώνησαν το «ΑΞΙΟΣ» στο νέο Ιερέα τους.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε, από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, η σχετική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου περί των Ιερατικών Κλήσεων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, όλοι μετέβησαν στο ωραιότατο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, ευρισκόμενο πλησίον του Ενοριακού Παρεκκλησίου της Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα).

Εκεί, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα στους Αναγνώστες, το οποίο, με την ευθύνη του Προϊσταμένου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη προετοίμασαν συνεργάτιδες της Ενορίας, κατά την διάρκεια του οποίου προσεφώνησε ο νεοχειροτονηθείς π. Πέτρος.

Μετά το γεύμα και πριν την αναχώρηση των παιδιών, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στα παιδιά μια μικρή αναμνηστική ευλογία.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του τετάρτου για εφέτος Κατανυκτικού Εσπερινού, με την συμμετοχή πολλών ευσεβών Χαλκιδέων, οι οποίοι προσήλθαν.

Τον θείο λόγο προς τους πιστούς κήρυξε ο Αρχιμ. Σιλουανός Πεπονάκης, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου, ο οποίος αναφέρθηκε στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την παρουσία του τον εκλεκτό ομιλητή και ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και συμμετέχοντες στην κοινή λατρεία, που αγκαλιάζουν με την ζωηρή τους παρουσία όλες τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

21 Σεπτεμβρίου 2023