Nόστιμες διευθύνσεις για καλό φαγητό στη Σκύρο

Στην πιο κυκλαδίτικη και πιο ήσυχη από τις Σποράδες, ανάμεσα σε βραχώδεις ακρογιαλιές βρίσκουμε το προσωπικό μας βασίλειο της σιγής. Στις ταβέρνες του νησιού ξεδιπλώνεται ένας συναρπαστικός κόσμος παραδοσιακών γεύσεων και σπιτικής κουζίνας: αστακακομαρανάδες, φρέσκα ψάρια, απίθανο ντόπιο κατσικάκι, φάβα παντρεμένη, λαδόπιτα με ξινοτύρι και γραβιέρα Σκύρου. Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες […]

17 Ιουλίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στην πιο κυκλαδίτικη και πιο ήσυχη από τις Σποράδες, ανάμεσα σε βραχώδεις ακρογιαλιές βρίσκουμε το προσωπικό μας βασίλειο της σιγής. Στις ταβέρνες του νησιού ξεδιπλώνεται ένας συναρπαστικός κόσμος παραδοσιακών γεύσεων και σπιτικής κουζίνας: αστακακομαρανάδες, φρέσκα ψάρια, απίθανο ντόπιο κατσικάκι, φάβα παντρεμένη, λαδόπιτα με ξινοτύρι και γραβιέρα Σκύρου. Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για να τα απολαύσετε.

Οι ιστορίες του μπάρμπα

Ωραίο εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα για ψάρια και θαλασσινά, με θέα την παραλία του Μώλου. Εκτός από εκλεκτούς ουζομεζέδες, θα βρείτε σουπιές μαγειρευτές, χταπόδι με πληγούρι, ψητό καλαμάρι, ψαρόσουπα και βέβαια, αστακομακαρονάδα (Παραλία Μώλος, τηλ.: 22220 91453).

Ασημενός

Ψαροταβέρνα τους Ασπούς που φημίζεται για τη φρεσκότατη αστακομακαρονάδα της. Το ψάρι τους πάντα φρέσκο, από δικό τους καΐκι, ενώ η κυρία Στρατούλα στην κουζίνα είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Θαυμάσια είναι επίσης η μελιτζανοσαλάτα, η καβουροσαλάτα, η ψιλή γαρίδα και η σκορπίνα στα κάρβουνα. Ασπούς, τηλ.: 22220 93007.

Άγιος Πέτρος

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Χώρα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην περιοχή Τραχύ, θα βρείτε αυτή την καταπληκτική παραδοσιακή-οικογενειακή ταβέρνα μέσα σε πευκοδάσος, στη μέση του πουθενά. Εδώ ξεδιπλώνεται ο κόσμος της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με τις καλύτερες σκυριανές γεύσεις, όπως κατσικάκι στη λαδόκολλα, κατσικάκι λεμονάτο, κοκκορομακαρονάδα, φάβα ‘‘παντρεμένη’’ με μάραθο, λαδόπιτα με ξυνοτύρι και παλαιωμένη πυθαρίσια γραβιέρα Σκύρου. Όλα προέρχονται από τη φάρμα της οικογένειας Μαυρίκου (Τραχύ, τηλ.: 6972842116, από €12 το άτομο).

Στέλιος

Στην παραλία Γυρίσματα, με θέα τη θάλασσα και τα γαλάζια αιγαιοπελαγίτικα νερά, θα απολαύσετε σπιτικές γεύσεις, ντόπια κρέατα όπως κατσίκι στάμνας, φρέσκο ψάρι και κυρίως τη φημισμένη παραδοσιακή σκυριανή αστακομακαρονάδα. Θα είστε τυχεροί αν πετύχετε την υπέροχη ψαρόσουπά τους. Γυρίσματα, τηλ. 2222 091385).

Στέφανος

Στην τεράστια βεράντα πάνω από την παραλία Μαγαζιά θα γευτείτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά αλλά και μαγειρευτά. Την τιμητική τους έχουν το τηγανητό μπαρμπούνι και τα γεμιστά. Από εδώ επίσης θα απολαύσετε και τη φημισμένη αυγουστιάτικη πανσέληνο (τηλ. 22220 91272).

Η Ταβέρνα της Πόπης

Το γραφικό ταβερνάκι βρίσκεται πάνω στην παραλία της Ατσίτσας και φημίζεται για τα “μαμαδίσια” μαγειρευτά και τα φρέσκα ψάρια. Η κυρία Πόπη μαγειρεύει καθημερινά διαφορετικά πιάτα όπως κολοκυθοκεφτέδες, γεμιστές ντοματοπιπεριές, κοκκινιστό κατσικάκι με μακαρόνια, πλούσια ψαρόσουπα από σκορπίνα (Αχερούνες, τηλ.22220 93353, από €15 το άτομο).

Ο Ψαριώτης

Πριν καθήσετε στο τραπέζι, θα πάτε δίπλα, στο ψαράδικο, για να διαλέξετε ζωντανούς αστακούς και άρτι αφιχθείσες σκορπίνες, συναγρίδες και τσιπούρες πελαγίσιες. Θα τα δώσετε να σας τα ψήσουν και, εντωμεταξύ, θα δοκιμάσετε την απίθανη ψαρόσουπά τους (με πεσκανδρίτσα) και σπιτικό κρασάκι (Λυναριά, τηλ.: 22220 93250, από €20 το άτομο).

Σταματία

Ο παράδεισος των μαγειρευτών για πάνω από μισό αιώνα. Ανακαλύψαμε ξανά την πραγματική σπιτική γεύση του μουσακά, του παστίτσιου και των μυρωδάτων κεφτέδων σε πλούσιες και χορταστικές μερίδες. Λουκούμι ήταν και το λεμονάτο κατσικάκι (Πεύκος, τηλ: 6972558232, από €12 το άτομο, κεντρική φωτό).

Μαργέτης

Οι ντόπιοι επιμένουν ότι έχει από τα καλύτερα ψάρια στο νησί. Φάγαμε φρέσκο μανάλι, ωραίες και απλές σαλάτες, μαμαδίστικες κοκκινιστές μελιτζάνες και νόστιμη φέτα στα κάρβουνα. Έχει και ωραιότατα φρέσκα κρεατικά (Χώρα, τηλ.: 22220 91311, από €20 το άτομο).

Πέρασμα

Δροσερή αυλή με κληματαριά και μουριές και θέα στο βουνό. Τα κηπευτικά, τα κρέατα και τα τυριά είναι όλα δικής τους παραγωγής. Σπεσιαλιτέ η λαδόπιτα με ξυνοτύρι, τα λαδερά και κυρίως το λεμονάτο κατσικάκι. Όμως και η απλή γραβιέρα και το ξυνοτύρι είναι από μόνα τους εκλεκτές νοστιμιές. Μας άρεσε και ο κόκορας με τα σπιτικά μακαρόνια (Τραχύ Σκύρου, τηλ.: 2220 92911, από €14 το άτομο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024