Στην Αντιά Καρύστου που συνεννοούνται με σφυρίγματα

Κι όμως, υπάρχει μια περιοχή της Ελλάδας που τα σφυρίγματα αποτελούν πραγματική γλώσσα και μάλιστα υπό εξαφάνιση Η σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς, γνωστή και ως σφυριά, είναι μια σφυριχτή γλώσσα που ομιλείται από τους κατοίκους αυτού του ορεινού χωριού στο Κάβο Ντόρο της Νότιας Εύβοιας ανάμεσα στις κορυφές Αηδόνι και Μηλιά, του όρους Όχη και […]

17 Ιουλίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Κι όμως, υπάρχει μια περιοχή της Ελλάδας που τα σφυρίγματα αποτελούν πραγματική γλώσσα και μάλιστα υπό εξαφάνιση

Η σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς, γνωστή και ως σφυριά, είναι μια σφυριχτή γλώσσα που ομιλείται από τους κατοίκους αυτού του ορεινού χωριού στο Κάβο Ντόρο της Νότιας Εύβοιας ανάμεσα στις κορυφές Αηδόνι και Μηλιά, του όρους Όχη και σχεδόν 40 χιλιόμετρα μακριά από την Κάρυστο.

Οι λιγοστοί κάτοικοι χρησιμοποιούν ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας, τη σφυριά. Κάθε σφύριγμα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτου και η σύνθεσή τους οδηγεί στη δημιουργία των σφυριχτών λέξεων ακόμα και προτάσεων. Η σφυριά είναι μια γλώσσα που βασίζεται αποκλειστικά στα σφυρίγματα. Κάποιος που δεν μιλάει αυτή τη γλώσσα, ακούγοντας τη, δεν αναγνωρίζει καμία λέξη παρά μόνο διαφορετικού είδους σφυρίγματα. Η γλώσσα επινοήθηκε για την προστασία των κατοίκων από επιδρομές.

Η “ανακάλυψη” της γλώσσας από τα μέσα ενημέρωσης έγινε τον Μάρτιο του 1969 από σωστικά συνεργεία, που σκοπό τους είχαν την ανεύρεση της σορού ενός πιλότου, το αεροπλάνο του οποίου προσέκρουσε στην περιοχή του όρους Όχη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024