Τα βιολογικά αυγά από τα Φύλλα Εύβοιας

Μια οικογενειακή επιχείρηση στήθηκε εκ του μηδενός σε ένα χωριό της Χαλκίδας με την ενεργή υποστήριξη και την χρηματοδότηση δύο οργανισμών – του The People’s Trust και της AFI Ανεβαίνοντας τον επαρχιακό δρόμο Χαλκίδας – Αφρατίου και λίγο πριν περάσεις το γεφύρι του Λήλαντα θα δεις σε ένα λόφο στα δεξιά σου να δεσπόζει ένα […]

16 Ιουλίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Μια οικογενειακή επιχείρηση στήθηκε εκ του μηδενός σε ένα χωριό της Χαλκίδας με την ενεργή υποστήριξη και την χρηματοδότηση δύο οργανισμών – του The People’s Trust και της AFI

Ανεβαίνοντας τον επαρχιακό δρόμο Χαλκίδας – Αφρατίου και λίγο πριν περάσεις το γεφύρι του Λήλαντα θα δεις σε ένα λόφο στα δεξιά σου να δεσπόζει ένα κάστρο – ένα μεσαιωνικό κάστρο συνδεδεμένο με την ιστορία του γενοβέζου στη καταγωγή ιππότη Λικάριο.

Το κάστρο –που έμεινε στην ιστορία της περιοχής ως Καστέλι- εμφανίζεται κυρίαρχο στοιχείο και στην ταμπέλα μιας τοπικής εταιρείας, της εταιρείας Farma Bio Fylla που έχει την έδρα της στο χωριό Φύλλα. Στη ταμπέλα – στο κάτω μέρος της- δεν θα μπορούσε να μην βρει θέση και μια αναφορά σε δύο οργανισμούς που με τον ένα ή άλλο τρόπο βόηθησαν να γίνει πράξη το όνειρο δύο νέων ανθρώπων. «Η Φάρμα δημιουργήθηκε με τη χρηματοδότηση του The People’s Trust και της AFI».

Στο site της AFI διαβάζουμε: «Ο Κώστας είναι μόλις 22 ετών νέος ξεκίνησε το 2014 τις σπουδές του σαν ξυλουργός αλλά μαζί με την οικογένεια του ο Κώστας κάποια στιγμή βρήκαν την ευκαιρία και αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν σαν επένδυση την ενοικίαση μιας μεγάλης αγροτικής έκτασης, ιδανικής για εκτροφή πτηνών ελευθέρας βοσκής, παραγωγής αυγών και προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Αποφάσισε να απευθυνθεί στην AFI για να δημιουργήσουν μαζί με την οικογένεια του μια πρότυπη βιολογική φάρμα πτηνοτροφίας.

Ο αδερφός του σπούδασε γεωπόνος και ο ίδιος δούλεψε σε επιχειρήσεις του κλάδου και με την υποστήριξη του πατέρα τους άρχισαν να απασχολούνται στην φάρμα. Μετά από πολύ δουλειά και εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων για τον κλάδο αυτό, απευθύνθηκαν στην AFI για την αγορά των πρώτων πτηνών, αγορά εξοπλισμού και εγκατάστασης για την φάρμα τους. Η AFI κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρο τους να δουλέψει όλη οικογένεια μαζί, δημιουργώντας δουλείες για τους εαυτούς τους σε όλη την οικογένεια του Κώστα».

Μια ιστορία των ανθρώπων της διπλανής πόρτας σε ένα μικρό χωριό στην επικράτεια του Δήμου Χαλκιδέων. Ο Κωνσταντίνος Γεωργούδης αλλά και ο αδελφός του, ο γεωπόνος Μάριος Γεωργούδης και ο πατέρας τους, ο Λευτέρης Γεωργούδης παράγουν βιολογικά αυγά και ετοιμάζονται για βιολογική καλλιέργεια/παραγωγή κηπευτικών. Με λίγα λόγια, μια κερδισμένη οικογενειακή ιστορία που έχει τον αντίκτυπο της στη μικρή κοινωνία και την τοπική αγορά.

Τέλος, δύο λόγια για τους χρηματοδότες

Το The People’s Trust παρέχει μικροχρηματοδότηση σε νέες ή και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ο οργανισμός, ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη – κερδοσκοπικός οργανισμός υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται πρόσβαση σε άτοκο δάνειο μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ. Η παροχή του δανείου έχει διάρκεια αποπληρωμής έως 48 μήνες και περίοδο χάριτος έως 6 μήνες.

Η AFI παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τη μορφή μικροπιστώσεων σε ανθρώπους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια. Παράλληλα, βοηθάει και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη. Συγκεκριμένα, η AFI προάγει τις μικροπιστώσεις στην Ελλάδα, παρέχοντας πρόσβαση σε μικροδάνεια μέχρι 12.500 ευρώ σε επίδοξους επιχειρηματίες που αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση από άλλες πηγές ανεξαρτήτως της εμπορικής δραστηριότητας τους, βαθμού καινοτομίας, κατηγορίας επένδυσης και χρήσης τεχνολογίας. Παράλληλα το προσωπικό της AFI, σε συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών της, παρέχει δωρεάν επιχειρηματική υποστήριξη πριν και μετά την παροχή του δανείου προσαρμοσμένη στις ανάγκες του μικροεπιχειρηματία.

Μέσω της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, η ΑFI προωθεί την αυτοαπασχόληση, μειώνει την ανεργία και βοηθάει τους επιχειρηματίες να πετύχουν οικονομική ανεξαρτησία, έτσι ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να προσφέρουν κοινωνικά και οικονομικά στην ελληνική κοινωνία.

Η γεωγραφική κάλυψη της χρηματοδότησης εκτείνεται στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας και Κορίνθου, καθώς και στην Κρήτη.

Η AFI είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με ιδρυτικούς εταίρους την ActionAid Hellas και την γαλλική οργάνωση ADIE.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024