Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για το δομημένο ομόλογο των 280 εκ ευρώ της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή

Μια άλλη σκευωρία κατά της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή αποκαλύφθηκε με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το «υπερτιμημένο» δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Έπεσε, λοιπόν, η δικαστική αυλαία σε μια υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα. Δώδεκα χρόνια μετά την έκδοση του ομολόγου, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας απάλλαξε […]

OMOLOGA

11 Σεπτεμβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Μια άλλη σκευωρία κατά της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή αποκαλύφθηκε με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το «υπερτιμημένο» δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Έπεσε, λοιπόν, η δικαστική αυλαία σε μια υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα.

Δώδεκα χρόνια μετά την έκδοση του ομολόγου, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας απάλλαξε και τους 13 πρωτόδικα καταδικασθέντες ενώ τους δύο εξ αυτών – τους εκπρόσωπους της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ- τους καταδίκασε για έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μετά από ακροαματική διαδικασία 16 μηνών, οι δικαστές ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους στους 13 κατηγορουμένους για την αγορά με «καπέλο» του ομολόγου των 280 εκ. ευρώ που εκδόθηκε το 2006 αλλά και του μη δομημένου ομολόγου των 70 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εκδοθεί λίγους μήνες νωρίτερα. Χωρίς να ανακοινωθεί σκεπτικό από έδρας, κηρύχθηκαν αθώοι από τις κακουργηματικές κατηγορίες (μεταξύ άλλων) της απάτης, της απιστίας και της εγκληματικής οργάνωσης οι τότε πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ,ΤΕΑΥΦΕ και οι υπεύθυνοι των εταιρειών JP Morgan, ΝΑΜ και ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. Οι δύο τελευταίες εταιρείες κατά το κατηγορητήριο, ήταν οι ενδιάμεσες στην πώληση του δομημένου ομολόγου.

Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους εκπρόσωπους της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Γιώργο Αποστολίδη, και Θεόδωρο Πρινιωτάκη για άλλο σκέλος της δικογραφίας.

Τον Γ. Αποστολίδη για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βαθμό κακουργήματος. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών, χωρίς αναστολή και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Τον Θ.Πρινιωτάκη για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βαθμό πλημμελήματος. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα.

Αθώοι από κάθε κατηγορία κρίθηκαν ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδη, η διευθύντρια του ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα, οι πρώηνυπεύθυνοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ ) Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, ο υπεύθυνος της ΝΑΜ Γιώργος Παπαμαρκάκης, τα στελέχητης JP Morgan Χ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγος.

Πρωτόδικα οι 13 εμπλεκόμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης από 15 έως 25 χρόνια, ενώ τους είχαν επιβληθεί και χρηματικές ποινές, με μεγαλύτερη αυτή των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εκπρόσωπο εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
29 Μαρτίου 2024