Δημοτική Αγορά Χαλκίδας: Μια ιστορία 32 χρόνων θλίψης

Έθαψαν στα συρτάρια έτοιμη δημοπρασία του Γιάννη Σπανού και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση Τα τελευταία 34 χρόνια οι Δημοτικοί άρχοντες της Χαλκίδας προσπαθούν να δώσουν λύση στο θέμα της Δημοτικής Αγοράς της πόλης, χωρίς να το κατορθώνουν. Πρόσφατα μάλιστα και ξεκινώντας το προεκλογικό έτος θυμήθηκαν και πάλι το θέμα. Πέρασε με απραξία μια πενταετία και τώρα κάλεσαν […]

agora

12 Σεπτεμβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Έθαψαν στα συρτάρια έτοιμη δημοπρασία του Γιάννη Σπανού και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Τα τελευταία 34 χρόνια οι Δημοτικοί άρχοντες της Χαλκίδας προσπαθούν να δώσουν λύση στο θέμα της Δημοτικής Αγοράς της πόλης, χωρίς να το κατορθώνουν. Πρόσφατα μάλιστα και ξεκινώντας το προεκλογικό έτος θυμήθηκαν και πάλι το θέμα.

Πέρασε με απραξία μια πενταετία και τώρα κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην απραξία τους. Ευτυχώς που κανείς δεν συγκινήθηκε και η συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης ήταν υποτονικότατη, παρότι συμμετείχαν ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο. Προσπάθησαν μάλιστα να ρίξουν το φταίξιμο της αποτυχίας τους στη Διοίκηση της ΟΛΝΕ Εύβοιας, για παρέμβαση κατεβάζοντας τα πανό που είχαν αναρτήσει.

Σήμερα όμως θα μεταφερθούμε 34 χρόνια πριν, όταν ο τότε δήμαρχος Γιάννης Σπανός είχε ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα ετοιμάζοντας ολοκληρωμένο πλάνο αναμόρφωσης της κεντρικής πλατείας της πόλης και της Δημοτικής Αγοράς. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε υπόγειο πολυώροφο υπόγειο πάρκινκ, το οποίο θα επικοινωνούσε με χώρο που περιελάμβανε έναν όροφο εμπορικών καταστημάτων, έναν όροφο με καταστήματα τροφίμων ενώ θα μπορούσαν να διέρχονται και τα αστικά λεωφορεία. Το σχέδιο προέβλεπε την υπογειοποπίηση της Νεοφύτου, από την Ελ. Βενιζέλου, μέχρι το τέλος της πλατείας, βοηθώντας έτσι τους επισκέπτες του χώρου να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα τα μέσα μετακίνησης παράλληλα με τα ψώνια τους. Η πλατεία στην επιφάνειά της παρέμενε ελεύθερη, ειδικά διαμορφωμένη για χρήση των πολιτών της. Στην πλευρά του σημερινού άθλιου και εγκαταλελειμμένου χώρου της πάλαι ποτέ χονδρικής Αγοράς, προβλεπόταν η δημιουργία σύγχρονων υποδομών πολλαπλών χρήσεων ανατολικά και κτίριο γραφείων εξυπηρέτησης των πολιτών. Το έργο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 280 εκατ. δραχμών και θα ολοκληρωνόταν σε 18 μήνες!!!

agora dimotikiΈτσι είχε η κατάσταση από έναν δήμαρχο που έφτιαξε ή ξεκίνησε έργα ουσίας για την πόλη και κυρίως είχε όραμα. Η προσπάθειά του όμως αυτή που θέλησε να συνεχίσει ο αντικαταστάτης του, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, λόγω μεταπήδησης στη Βουλή του Γιάννη Σπανού, διακόπηκε. Αιτία η προεκλογική σπέκουλα του 1986, όταν η αντιπολίτευση προσπάθησε και πέτυχε την αντίδραση των ενοικιαστών καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς στα σχέδια Ανάπτυξης. Να σημειώσουμε ότι στα σύνολό τους οι ενοικιαστές δεν πλήρωναν τα ευτελέστατα ενοίκια στο Δήμο! Να μην θυμηθούμε τα «ουρανοξυστάκια» που είχαν προβλέψει άλλοι, ούτε τις μακέτες με τα λυόμενα άλλων δημοτικών αρχόντων, όπως και το σημερινό άθλιο υπόγειο δημοτικό πάρκινκ, με τα νερά της βροχής να στάζουν κάθε τόσο.

Αυτά για την Ιστορία, αλλά και ν’ αναρωτηθούν οι σημερινοί άρχοντες, ποια είναι η σχέση τους με το τότε και γιατί ο κόσμος τους εγκαταλείπει. Κάποιοι τότε αντάλλασαν επισκέψεις στο εξωτερικό με ουσία, ενώ σήμερα πηγαίνουν για βόλτες και ψώνια, χρησιμοποιώντας τα χρήματα των ευρωπαίων πολιτών για προσωπική προβολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024