Η πρόληψη της νόσου Alzheimer, βοηθά στην αντιμετώπισή της

Μεγάλη απήχηση είχε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer 2018 με θέμα:  «Χαρτογραφώντας την πρόληψη», η οποία διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Εύβοιας, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο […]

24 Σεπτεμβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Μεγάλη απήχηση είχε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer 2018 με θέμα:  «Χαρτογραφώντας την πρόληψη», η οποία διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Εύβοιας, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Λ.Χαϊνά 93, Χαλκίδα).

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ, Αγγελίδου Ευαγγελία καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκομένους της εκδήλωσης και αναπτύσσοντας το έργο και τους σκοπούς της εταιρείας. Επιπλέον, παρουσίασε το δωρεάν πρόγραμμα ¨Φροντίδα κατ’ οίκον¨ που απευθύνεται σε οικογένειες πασχόντων με άνοια στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας που υλοποιείται με αποκλειστική χορηγία του ΤΙΜΑ-Κοινωφελούς Ιδρύματος. Αναφέρθηκε επίσης, στη νέα δραστηριότητα του Κέντρου Ημέρας «Αγία Ειρήνη», γυμναστική Pilates για την πρόληψη σε άτομα άνω των 44 ετών.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκε ο Ντέλλος Χρ. – Δ/ντης Καρδιολογικής κλινικής Τζάνειου νοσοκομείου, μίλησε για την αλληλεξαρτώμενη σχέση καρδιάς και εγκεφάλου και για τα θέματα πρόληψης μέσα από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά και τα δύο ζωτικά όργανα.

Στη συνέχεια ο Χρ. Παπαβαγγέλης – Κλινικός διαιτολόγος, ο οποίος έδωσε συμβουλές τόσο για τα θέματα έλλειψης όρεξης, όσο και για θέματα υπερφαγίας των ασθενών. Ο κ. Παπαβαγγέλης εστίασε στην πρόληψη της έλλειψης όρεξης, κυρίως μέσα από την δημιουργία ευκαιριών για εστίαση και την παρασκευή ελκυστικών πιάτων.

Με την δική του ομιλία συνέχισε ο Μπαμίδης Παν.- καθηγητής Α.Π.Θ., ο οποίος αναφέρθηκε στο κερδισμένο στοίχημα της γεφύρωσης της απόστασης μεταξύ τρίτης ηλικίας και τεχνολογικής προόδου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε βελτιώσεις της καθημερινής ζωής μέσα από τεχνολογία που εγκαταστάθηκε πιλοτικά σε σπίτια ασθενών και σε ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια και προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης.

Ο κος. Μπαμίδης προσέφερε είκοσι δωρεάν κωδικούς εισόδου σε πρόγραμμα εκπαίδευσης του εγκεφάλου που δημιουργήθηκε από διεθνή ομάδα νευροεπιστημόνων και άλλων ειδικών του εγκεφάλου.

Τέλος, ο κος. Ντάρλας Αν.- Γυμναστής στο θεραπευτικό πρόγραμμα γυμναστικής του Body Soul, ο οποίος μίλησε για τα κριτήρια επιλογής κατάλληλου προγράμματος βασισμένο στις ανάγκες κάθε ατόμου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη σημασία της γυμναστικής Pilates τόσο για τους ασθενείς με άνοια, όσο και για τα πλεονεκτήματά της στην πρόληψη της νόσου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από το Ευβοϊκό Ωδείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024