H Υπάτη δεν ξεχνά

Υπόμνημα παρέδωσε η πρόεδρος του συλλόγου Αινιάνων Υπάτης, Μαρία Λαϊνά, στον Γερμανό Πρέσβη κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του στην Υπάτη. Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά στα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε βάρος των άμοιρων κατοίκων της μαρτυρικής Υπάτης, από τα στρατεύματα κατοχής των Γερμανών, που είχαν σαν αποτέλεσμα να δολοφονηθούν αθώοι πολίτες. Επίσης υπενθυμίζει […]

5 Σεπτεμβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Υπόμνημα παρέδωσε η πρόεδρος του συλλόγου Αινιάνων Υπάτης, Μαρία Λαϊνά, στον Γερμανό Πρέσβη κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του στην Υπάτη. Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά στα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε βάρος των άμοιρων κατοίκων της μαρτυρικής Υπάτης, από τα στρατεύματα κατοχής των Γερμανών, που είχαν σαν αποτέλεσμα να δολοφονηθούν αθώοι πολίτες. Επίσης υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της Γερμανικής Πολιτείας για την οφειλόμενη αποζημίωση που ουδέποτε δόθηκε.

Πιο αναλυτικά:

«Προς τον Αξιότιμο Dr  Jens Plötner

Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα                               Καραολή Δημητρίου 3, Αθήνα 106 75

Υπάτη, 05/09/2018

Κύριε Πρέσβη,

Σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στην Ιστορική και Μαρτυρική πόλη της Υπάτης, μια από τις πολλές πόλεις που η γερμανική λαίλαπα θέλησε να εξαφανίσει από το χάρτη της Ελλάδας καταστρέφοντας σπίτια και εκκλησιές, σκοτώνοντας και καίγοντας αθώους πολίτες.

Σας υποδεχόμαστε με το αίσθημα της φιλοξενίας που διακατέχει την ελληνική ψυχή  αλλά παράλληλα με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτούς που είχαν  βαθιά επίγνωση του χρέους τους για την πατρίδα και θυσιάστηκαν γι’ αυτό.

Σας υποδεχόμαστε σαν φίλο και ομοτράπεζο στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης όπως έχουμε υποδεχθεί και φιλοξενήσει ως Σύλλογος, δεκάδες νέους και νέες από την Ε.Ε. μεταξύ αυτών και Γερμανούς, στηρίζοντας την ανάπτυξη συνεργασίας, αλληλοκατανόησης  και ειρηνικής συνύπαρξης σε μια Ευρώπη που αλλάζει, σε μια Ευρώπη φοβική, σε μια Ευρώπη ρατσιστική, σε μια Ευρώπη που μόνο με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των δημοκρατικών αξιών θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο Σύλλογος μας πιστεύοντας ότι τα προαναφερόμενα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα έχει εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια αρχίσει συστηματικά να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, πρωτοβουλίες και ανταλλαγές νέων ιδιαίτερα με την Γερμανία χωρίς να χρειάζεται η συνδρομή ενός ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ για τη λειτουργία του οποίου έχουμε δημόσια διαφωνήσει, θεωρώντας οτι επιχειρεί σκηνοθετημένες «χειρονομίες συμφιλίωσης και μνήμης» .

Μερικά παραδείγματα ενεργειών και  συμμετοχής του Συλλόγου μας :

Ίδρυση  Εθνικού Δικτύου Νέων από Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της Ελλάδας (περιόδου 1941-1944) στην Υπάτη μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Europe for citizen – Action European remembrance»

Συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής  νέων στις πόλεις Κολωνίας, Μυνστερ, Μαδρίτη, Αθήνα, Γκελζενκιρχεν

Press trip στο Βερολίνο και τη Βόννη

Σεμινάρια σε συνεργασία με το Ίδρυμα  Friedrich Ebert

Συμμετοχή στο 11ο GLOBAL MEDIA FORUM Βόννη

Συνεργασία με γερμανικούς φορείς στον τομέα της εκπαίδευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το Actuelles Forum

Aρθρογραφία στην ηλεκτρονική εφημερίδα Εuropean  Youth Voice

Παράλληλα όμως ως σύλλογος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ)

Διεκδικούμε από την Γερμανική Πολιτεία και σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες που υπογράφηκαν μεταξύ των Συμμάχων και της ηττημένης Γερμανίας

Την άμεση ικανοποίηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα την επιστροφή του κατοχικού δανείου και την απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για θύματα και υλικές καταστροφές.

Την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν και λεηλατήθηκαν καθώς και την αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής.

Καλούμε την κυβέρνηση της Ο.Δ.Γ. να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη της για τα φοβερά εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα. Υπογραμμίζουμε ότι είναι επιτακτική και προς όφελος και των δύο χωρών η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, εβδομήντα τρία χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Κύριε Πρέσβη,

Ο αγώνας όλων όσων προερχόμαστε από τις Μαρτυρικές Πόλεις και τα Χωριά της Ελλάδας, είναι αγώνας αποκατάστασης του Δικαίου και της Ιστορίας και σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του Γερμανικού λαού, τον οποίο τιμούμε και αισθανόμαστε αλληλέγγυοι μαζί του, αλλά, αντίθετα, αποτελεί γέφυρα ειρήνης και δημοκρατικής και αντιφασιστικής πάλης των δύο λαών

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Μαρία Αν. Λαϊνά

Πρόεδρος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024