Με αναδρομικές εισφορές 2 ετών κινδυνεύουν 250.000 επαγγελματίες

Με αναδρομικές εισφορές δύο ετών θα επιβαρυνθούν, όπως όλα δείχνουν, έως 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2019, μαζί με τις «μειωμένες» – κατά τ’ άλλα – εισφορές που θα ισχύσουν σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα. Ναι μεν οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του κλάδου εφάπαξ θα ανέλθουν για όλους στο επίπεδο των 64,5 […]

eisfores

12 Σεπτεμβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με αναδρομικές εισφορές δύο ετών θα επιβαρυνθούν, όπως όλα δείχνουν, έως 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2019, μαζί με τις «μειωμένες» – κατά τ’ άλλα – εισφορές που θα ισχύσουν σε τρεισήμισι μήνες από σήμερα.

Ναι μεν οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του κλάδου εφάπαξ θα ανέλθουν για όλους στο επίπεδο των 64,5 ευρώ /μήνα (11% Χ 586 ευρώ) από την 1η Ιανουαρίου 2019, βάσει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα το εξής: τι θα συμβεί με τις εισφορές του 2017 -2018.

Δηλαδή, δεν έχει αποσαφηνισθεί το αν θα πρέπει να καταβληθούν, αλλά και το πώς θα υπολογισθούν. Επίσης, δεν έχει αποσαφηνισθεί το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, επικρέμεται – προς το παρόν – η απειλή της αναδρομικής επιβολής των εν λόγω εισφορών των δύο τελευταίων ετών. Εξάλλου, εφόσον κριθούν από το υπουργείο Εργασίας ως καταβλητέες, θα πρέπει – με βάση όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου – να συμπεριληφθούν στη βάση υπολογισμού των εισφορών του 2019, καθότι αποτελούν »εισόδημα», όπως ισχύει και για τις καταβληθείσες εισφορές κύριας ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έτσι θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού των εισφορών κύριας ασφάλισης – υγείας το 2019, ροκανίζοντας ακόμα περισσότερο τα οφέλη από τη μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης…

Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα μπορούσε να ακυρωθεί πλήρως στην πράξη η όποια ελάφρυνση θα προέκυπτε από τον τρόπο υπολογισμού των εν λόγω εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Και αυτό γιατί, μαζί με τις μειωμένες τρέχουσες εισφορές του 2019, θα πρέπει πιθανόν να καταβληθούν, έστω και σταδιακά, οι παλαιότερες εισφορές, δηλαδή του 2017, αλλά και του 2018.

Επίσης, την γκρίζα ζώνη την οποία έχουν αφήσει πίσω οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες ενισχύει το γεγονός ότι δεν έχει διευκρινισθεί – όπως φάνηκε και στα παραδείγματα τα οποία χθες έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας – αν θα ισχύσουν οι εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο Κατρούγκαλου για όσους επιστήμονες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 7.032 έως 58.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024