Τους συντελεστές της αναγέννησης του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας ευχαριστεί η Δήμαρχος, Αμφιτρήτη Αλιμπατέ

Με ανακοίνωσή της η Δήμαρχος Ερέτριας, Αμφιτρήτη Αλιμπατέ, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην αναγέννηση του Αρχαίου Θεάτρου Ερετρίας, που επιτεύχθηκε ύστερα από δεκαετίας διεκδικήσεων και αγωνίας λειτουργίας του, Στα όσα αναφέρει η κα Αλιμπατέ, περιλαμβάνονται: «Κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, στην απέραντη ησυχία που ευλαβικά σεβάστηκαν όλοι οι θεατές, στον ιερό χώρο, του Αρχαίου θεάτρου […]

26 Σεπτεμβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με ανακοίνωσή της η Δήμαρχος Ερέτριας, Αμφιτρήτη Αλιμπατέ, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην αναγέννηση του Αρχαίου Θεάτρου Ερετρίας, που επιτεύχθηκε ύστερα από δεκαετίας διεκδικήσεων και αγωνίας λειτουργίας του,

Στα όσα αναφέρει η κα Αλιμπατέ, περιλαμβάνονται: «Κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, στην απέραντη ησυχία που ευλαβικά σεβάστηκαν όλοι οι θεατές, στον ιερό χώρο, του Αρχαίου θεάτρου Ερέτριας, όπου προσήλθαμε όλοι ως προσκυνητές, ολοκληρώθηκε το τριήμερο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

Βιώσαμε ιστορικές στιγμές γιατί αυτό το Φεστιβάλ σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης και επαναλειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας.

Δέος ,ικανοποίηση, χαρά, προσμονή, ελπίδα, ήταν συναισθήματα που μας κατέκλυσαν όλους, σ΄ αυτόν τον διάλογο με την ιστορία και την τέχνη.

Ως Δήμαρχος , ευχαριστώ για την αναστήλωση του Θεάτρου μας το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Μπένο , τον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη Κώστα και Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας , κ. Σπανό Φάνη , για τη χρηματοδότηση του έργου με 1 050 000 ευρώ καθώς και όλους τους Συλλόγους και ενεργούς πολίτες που αγωνίστηκαν διαχρονικά για το Όνειρο.

Ως Δήμαρχος επίσης , ευχαριστώ την Εφορία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, προσωπικά την Έφορο κα. Σίμωσι Αγγελική και τον υπεύθυνο αρχαιολόγο του έργου αναστήλωσης κ. Μπουκάρα Κων/νο,

το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Αντιπρόεδρο καθώς και σκηνοθέτη, κ. Ανδρεάδη Γιάγκο, και βέβαια τους θεατρικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ:

«Θέατρο Χαλκίδας» με το έργο Ελένη του Ευριπίδη σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κατσάνου.

«Λάιος» της Θήβας, «Δήλια Δρώμενα» της Τανάγρας και «Σχήμα Αλιάρτου», σε μετάφραση Μίνωα Βολονάκη και σκηνοθεσία Θανάση Αντωνίου.

«Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος» του Παντείου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη.

Καθώς και τους μουσικούς και συντελεστές των παραστάσεων.

Ευχαριστώ επίσης το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ερέτριας «Δαφνηφόρος Απόλλων» για την άψογη διοργάνωση και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου και της Αρχαιολογικής υπηρεσίας , καθώς και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν από τους συλλόγους:

Κ. Κανάρης, Μέδουσα, Αχινός, Fetes Club, Αμαρυνθία Άρτεμις, Διασώστες Αλιβερίου και Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας  Εξωραϊστικό Σύλλογο Γεράνι Αμαρύνθου και Καλλιτεχνικό Σύλλογο Αμαρύνθου !

Οι παραστάσεις αυτές απέδειξαν ότι όταν επιμένεις με πάθος για την υλοποίηση μιας ιδέας, ενός οράματος το κατακτάς, όσος κόπος και αγώνας αν απαιτηθεί !

Ο διακαής πόθος δεκαετιών όλων μας γίνεται πλέον πραγματικότητα και ιερή , πλέον , παρακαταθήκη γενεών.

Ήδη , η έφορος Αρχαιοτήτων Εύβοιας ανακοίνωσε ότι με την πρόοδο των εργασιών της αναστήλωσης θα γίνονται προγραμματισμένες παραστάσεις και θα υπάρχει η δυνατότητα περισσότερων θεατών.

Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας ξαναγεννήθηκε και αποκτά δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στα μεγάλα θέατρα της πατρίδας μας που ήδη λειτουργούν.

Άλλωστε καθίσταται ιδιαίτερο από τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, (Χαιρώνεια κλίμακα, εξαιρετική ακουστική, κ.λπ.)

Επίσης ανακοινώνουμε επίσημα ότι το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας , πλέον, έχει ενταχθεί στον προσωρινό πίνακα της UNESCO, όπου βρίσκονται τα θέατρα Διονύσου Αθηνών, Επιδαύρου, Δελφών Δωδώνης, Δήλου, κ.λ.π , συνολικά 15 Θέατρα της πατρίδας μας.

Η οριστική ένταξή του σημαίνει ότι θα χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς , με πλήθος ευεργετημάτων για το ίδιο το Μνημείο

καθώς και για την πόλη της Ερέτριας και όλο το Δήμο μας.

Το Φεστιβάλ αυτό ήταν καθοριστικό για την ενίσχυση της ένταξής του στον οριστικό πίνακα της UNESCO.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024