Eισφορές δύο ταχυτήτων για αυταπασχολούμενους και έμμισθους μηχανικούς-δικηγόρους

Μόνο  οι αυταπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί μπορούν να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία, είτε όχι. Ωστόσο, για να ισχύσει αυτή η απαλλαγή από τις εισφορές, θα πρέπει οι εν λόγω αυταπασχολούμενοι να μην έχουν εισόδημα από το επάγγελμά τους. Μάλιστα η δυνατότητα ασφαλιστικής απαλλαγής ισχύει αναδρομικά από την 1η […]

17 Οκτωβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Μόνο  οι αυταπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί μπορούν να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία, είτε όχι. Ωστόσο, για να ισχύσει αυτή η απαλλαγή από τις εισφορές, θα πρέπει οι εν λόγω αυταπασχολούμενοι να μην έχουν εισόδημα από το επάγγελμά τους.

Μάλιστα η δυνατότητα ασφαλιστικής απαλλαγής ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017. Έτσι, όσοι από τους παραπάνω κατέβαλαν εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας από την 1η/1/2017 και έπειτα, ενώ δεν είχαν για το διάστημα αυτό εισόδημα από το επάγγελμά τους,  μπορούν να λάβουν πίσω τις εισφορές κύριας ασφάλισης.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους  έμμισθους μηχανικούς και τους δικηγόρους  με έμμισθη εντολή.  Έτσι, οι εν λόγω απασχολούμενοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και αν δεν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία.

Με άλλα λόγια, ο νόμος τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους αυταπασχολούμενους μηχανικούς – δικηγόρους από τη μια μεριά  (οι οποίοι μπορούν να μην καταβάλλουν εισφορές, αν δεν έχουν κάνει “έναρξη”) και τους παντός τύπου έμμισθους μηχανικούς – δικηγόρους από την άλλη (οι οποίοι πρέπει να καταβάλλουν εισφορές ακόμα και αν δεν έχουν κάνει “έναρξη” στην εφορία).

Αυτό γίνεται ξεκάθαρο  από την  πρόσφατη εγκύκλιο την οποία εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, με την οποία διαφοροποιούνται οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αυταπασχολούμενων και εμμίσθων μηχανικών και δικηγόρων.

Πιο αναλυτικά, η σχετική εγκύκλιος επισημαίνει πως:

– Η έναρξη  επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ.  (σ.σ. εφορία) αποτελεί  βασικό στοιχείο υπαγωγής στην ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων των τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ   (σ.σ. ταμείο μηχανικών)  και τ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ  (σ.σ. ταμείο νομικών).

Με άλλα λόγια, όποιος κάνει “έναρξη” στην εφορία, είναι υποχρεωμένος να ασφαλισθεί στον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Ωστόσο,  δίδεται  η  δυνατότητα στους εν λόγω επαγγελματίες –αυταπασχολούμενους  μηχανικούς και δικηγόρους  που έκαναν “έναρξη” μετά την 1η /1/2017  να εξαιρούνται αναδρομικά από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ  (σ.σ. επικουρικό – εφάπαξ) εφόσον  δεν είχαν εισόδημα από το επάγγελμά τους. Έτσι μπορούν  να συνεχίσουν μόνο προαιρετικά -δηλαδή μόνο εφόσον μπορούν και επιθυμούν-  και όχι υποχρεωτικά,  την ασφάλιση στους εν λόγω φορείς.

– Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους έμμισθους δικηγόρους και μηχανικούς.

Αντίθετα, οι  έμμισθοι μηχανικοί και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και πρώην ΕΤΑΑ – ΤΑΝ αντίστοιχα) και του ΕΤΕΑΕΠ. Και αυτό, μάλιστα, χωρίς να εξετάζεται αν έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. Δηλαδή, είτε έχουν, είτε δεν έχουν κάνει “έναρξη” στην εφορία, θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για την κύρια ασφάλιση και το επικουρικό – εφάπαξ.

Έτσι, δεν έχουν εφαρμογή για αυτούς οι διατάξεις της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, όπως ισχύει για τους αυταπασχολούμενους μηχανικούς και δικηγόρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024