Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έσπευσε αμέσως να ενημερώσει τους συμμάχους του στις ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα χαμηλά ποσοστά του δημοψηφίσματος. Πρώτα θα επιχειρήσει να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών από την Βουλή των Σκοπίων και μετά, αν δεν τα καταφέρει, θα προχωρήσει στην διεξαγωγή εκλογών, καθώς η Δύση έχει έντονη αγωνία για ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.
Εξέφρασε όμως την βεβαιότητα του ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα περάσει από τη Βουλή. Στην ουσία όμως δεν είναι δική του βεβαιότητα, είναι Αμερικανών και Ευρωπαίων.
Έτσι, λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος, ο Ζ.Ζάεφ έχει ξεκινήσει την έρευνα για 11 επιπλέον βουλευτές προκειμένου να υπερψηφίσουν την Συμφωνία παραλαβής της Μακεδονίας.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αλλάζει το χρονοδιάγραμμα και φέρει άμεσα τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν οι 11 αυτοί βουλευτές και οι αλλαγές δεν περάσουν, ο Ζάεφ ενημέρωσε τους συνομιλητές τους και τη διεθνή κοινότητα ότι θα προχωρήσει άμεσα σε κάλπες.
Μέχρι να γίνει αυτό όμως, θα συμβούν πολλά γεγονότα.
Όλα θα έχουν κριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν δεν καταφέρει να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση, όπως έχει προαναγγείλει, θα προκηρύξει αμέσως εκλογές, που σημαίνει ότι εάν δεν βρει τους 80 βουλευτές τον Δεκέμβριο θα στηθούν βουλευτικές κάλπες.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεσμεύθηκε ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, μεταφέροντας τη μάχη στο Κοινοβούλιο.
Το επιχείρημα που προβάλει είναι ότι οι πολίτες της χώρας που πήγαν να ψηφίσουν τάχθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.
Καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών.
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν με πρώτο σχόλιο σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι οι ψήφοι «υπέρ» του δημοψηφίσματος είναι σημαντικοί , διότι στηρίζουν έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών.
«Συγχαίρω αυτούς που ψήφισαν σήμερα σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα και χρησιμοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με το σημαντικό ποσοστό υπέρ του ναι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία Πρεσπών και το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας», έγραψε ο Χαν στο Twitter και πρόσθεσε: «Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την εφαρμόσουν με μεγάλη ευθύνη και ενότητα όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας».
Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Reuters, ανέφεραν ότι ελπίζουν πως η αντιπολίτευση «θα είναι πιο εποικοδομητική από ποτέ» και ότι θα υποστηρίξει θεσμικά το αποτέλεσμα.
Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, η σκοπιανή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει τους 80 βουλευτές για να μπορέσει να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται. Η κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας αριθμούν συνολικά 71 βουλευτές επί συνόλου 120, εννέα λιγότεροι από όσους χρειάζονται.