Επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζει ο Δημήτρης Βέττας

O βουλευτής Φθιώτιδας και Γενικός Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Βέττας, τοποθετήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019. Ο κ. Βέττας επισήμανε ότι η χρονιά που διανύουμε κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί με ασφάλεια. Εκτιμάται μάλιστα […]

17 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

O βουλευτής Φθιώτιδας και Γενικός Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Βέττας, τοποθετήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019.
Ο κ. Βέττας επισήμανε ότι η χρονιά που διανύουμε κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί με ασφάλεια. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου κατά 0,24% του ΑΕΠ ή 445 εκατ. ευρώ. Για τρίτο συνεχόμενο έτος εκτιμάται ότι η χώρα θα καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης και η προκαλούμενη δαπάνη για την επιστροφή αναδρομικών ποσών σε ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί και δικαστές) κατόπιν των αποφάσεων του ΣτΕ έχει ήδη προϋπολογιστεί.
Ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 ανέρχεται σε 3,56% και οι σημαντικότερες εκτιμήσεις που καθορίζουν το εύρος του είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1%, σε σχέση με το 2018, η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών για το 2019 κατά 5,8%, η αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών για το 2019 κατά 5,2%, η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8 % το 2019 με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας στο 16,7% για το 2019, η αύξηση των επενδύσεων διατηρείται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτή του Μ.Π.Δ.Σ 2019-2022, η δημόσια κατανάλωση, η οποία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (κατά 0,6%) από την πρόβλεψη του Μ.Π.Δ.Σ 2019-2022.
Η χώρα μέσω αυτού του Προϋπολογισμού εισέρχεται πλέον στην κανονικότητά της, επανεντάσσεται στο διεθνές οικονομικό σύστημα και περνάει από την πολυετή δημοσιονομική προσαρμογή στην προσεκτική – συνετή δημοσιονομική επέκταση.
Στις νέες παρεμβάσεις που προτίθεται να εφαρμόσει κυβέρνηση περιλαμβάνονται η ενίσχυση του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», η ενίσχυση του Προγράμματος «ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», το νέο Πρόγραμμα «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ», η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση 1% κατ’ έτος, η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά ή κατά 262,5 εκ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024