Κέρδη αυξημένα κατά 23,6% η «Μυτιληναίος» το εννεάμηνο

Επιδόσεις αντίστοιχα υψηλές με αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2018 κατέγραψε στο εννεάμηνο του έτους η «Μυτιληναίος Α.Ε». Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη ύψους 117,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2018 έναντι 95,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017, αυξημένα κατά 23,6% και λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ύψους 218,2 […]

31 Οκτωβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Επιδόσεις αντίστοιχα υψηλές με αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2018 κατέγραψε στο εννεάμηνο του έτους η «Μυτιληναίος Α.Ε». Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη ύψους 117,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2018 έναντι 95,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017, αυξημένα κατά 23,6% και λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ύψους 218,2 εκατ. ευρώ έναντι 205,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, αυξημένα κατά 6,4%. Αντίστοιχα τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,824 ευρώ έναντι 0,666 ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 1.084,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Οπως σημειώνει η εταιρεία, τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2017 σε ενοποιημένη βάση είχαν ενισχυθεί με το ποσό της αποζημίωσης που επιδίκασε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για την υπόθεση του RTB BOR που δεν αφορούσε κάποιον από τους τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, το EBITDA ωφελήθηκε κατά 21 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ωφελήθηκαν συνολικά κατά 27,9 εκατ. ευρώ.

Η συνεισφορά του τομέα της Μεταλλουργίας ήταν καθοριστική στην ενίσχυση της κερδοφορίας της «Μυτιληναίος», καθώς κατέγραψε ισχυρή επίδοση στο εννεάμηνο του 2018, παρά τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας αλλά και την αποκλιμάκωση των τιμών του αλουμινίου στο γ΄ τρίμηνο του έτους, διότι οι συνεχείς επενδύσεις στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συνεισφέρουν στην αυξημένη παραγωγικότητα και στον έλεγχο του κόστους. Συνολικά στο εννεάμηνο του 2018, ο δείκτης API της αλουμίνας κατέγραψε σημαντική αύξηση κατά 49% (+159 δολάρια ανά τόνο) από τη μέση τιμή της ίδιας περιόδου του 2017, καθώς επηρεάστηκε από σειρά γεγονότων που επέφεραν μειωμένη διαθεσιμότητα υλικού στο δυτικό ημισφαίριο. Αντίστοιχα, η μέση τιμή του αλουμινίου στο LME διαμορφώθηκε στα 2.158 δολάρια ανά τόνο, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ και τα premia των προϊόντων αλουμινίου εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 21%. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υλοποιείται στις εγκαταστάσεις στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας νέα μεγάλη επένδυση για την αύξηση της παραγωγής και ποιοτήτων πλακών αλουμινίου για πελάτες υψηλότατων απαιτήσεων (γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κτλ.), ύψους 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις 23 Οκτωβρίου 2018 η «Μυτιληναίος» ανακοίνωσε την εξαγορά του 97,87% των μετοχών της ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα των κραμάτων αλουμινίου και προϊόντων τους, έναντι επίσης 20 εκατ. ευρώ.

Σημαντική ήταν και η βελτίωση των επιδόσεων του τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στο γ΄ τρίμηνο του έτους, που χαρακτηρίστηκε από την αύξηση της παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου αλλά και την άνοδο της οριακής τιμής συστήματος κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι η «Μυτιληναίος» στις 30 Αυγούστου 2018 έλαβε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ για νέο σταθμό με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 665 MW, στον Αγ. Νικόλαο Κορινθίας. Στη λιανική αγορά η «Μυτιληναίος» δραστηριοποιείται πλέον και στο φυσικό αέριο προσφέροντας συνδυαστικά πακέτα με ηλεκτρισμό. Η εταιρεία με μερίδιο άνω του 4% βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ιδιωτών παρόχων, ενώ κατέχει πρωτιά σε σχέση με τον αριθμό πελατών, ξεπερνώντας τις 115.000. Σε ό,τι αφορά τον τομέα ολοκληρωμένων έργων και υποδομών, η εταιρεία συνεχίζει να εστιάζει στην έγκαιρη εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων και στην ανάληψη νέων έργων και επενδύσεων σε στοχευμένες αγορές με στοχευμένες ανάγκες. Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει το σχέδιο για επέκταση και ανάπτυξη στον τομέα έργων κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων και αποθήκευσης ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Μέτκα EGN.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024