Ο Προκόπης Παυλόπουλος για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής στην Αθήνα θα διανύσει σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Χθες συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναμενόταν εξήρε την συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για μία «θαρραλέα κίνηση» εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων. Εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι με το αποτέλεσμα του […]

12 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ήταν που ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε «ευτυχής» για την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, ενός «θερμού φίλου της Ελλάδας και του ελληνικού λαού». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, «αφήνοντας πίσω τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και τα στερεότυπα που δηλητηρίασαν τις σκέψεις μας». Έκανε έμμεση αναφορά και στο ζήτημα των αποζημιώσεων, λέγοντας: «δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές. Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο… Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον που θα δίνει προοπτική στους λαούς μας».

Τις απαιτήσεις της Ελλάδας, που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής έθεσε και ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της και της συζύγου του, Έλκε στο Προεδρικό Μέγαρο. «Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως, αλλά αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι «με βάση τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024