Πολιτικές εξελίξεις προδιαγράφει το θετικό αποτέλεσμα στα Σκόπια

Με την πλάτη στον τοίχο ο Καμμένος που κάνει λόγο για χρηματισμό βουλευτών. Η έγκριση της Βουλής των Σκοπίων για την έναρξη των αλλαγών στο σύνταγμα των αλλαγών στη γειτονική χώρα αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αναταράξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση, είχαμε μία ακόμη σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των δύο κυβερνητικών […]

20 Οκτωβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με την πλάτη στον τοίχο ο Καμμένος που κάνει λόγο για χρηματισμό βουλευτών.

Η έγκριση της Βουλής των Σκοπίων για την έναρξη των αλλαγών στο σύνταγμα των αλλαγών στη γειτονική χώρα αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αναταράξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση, είχαμε μία ακόμη σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί με την παρέμβαση Κοτζιά και τις προειδοποιήσεις Τσίπρα προς τον Καμμένο.

Ο πρωθυπουργός που σήμερα στις 10:30 ορκίζεται και υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίηση του με ανάρτηση του στο twitter. «Συγχαρητήρια φίλε μου. Μεγάλο βήμα για την κοινή μας επιτυχία, μεγάλο βήμα για το ειρηνικό μέλλον των λαών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πάνος Καμμένος τάχθηκε υπέρ της γραμμής του VMRO κάνοντας λόγο για δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της Δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές θα προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι» έγραψε στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η νέα διγλωσσία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για το Σκοπιανό μετά μάλιστα των όσων έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα, βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Μένει να δούμε την στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε διαμηνύσει πως δεν θα ανεχτεί διγλωσσία στα εθνικά θέματα.

«Η απόφασή μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος το υπουργείο των Εξωτερικών, σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ, από εδώ και στο εξής καμία, διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας την ημέρα παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

Με την πλάτη στον τοίχο ο Καμμένος

Σε δεινή θέση βρίσκεται πλέον ο Πάνος Καμμένος καθώς μπορεί να πέτυχε την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά αλλά δεν του βγήκε η πρόβλεψη για το αποτέλεσμα που θα είχε η ψηφοφορία στην Σκοπιανή βουλή. Ο υπουργός Άμυνας που δεσμεύτηκε στο υπουργικό συμβούλιο πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, καλείται τώρα να αποφασίσει για το πως θα κινηθεί όταν θα έρθει η συμφωνία στην βουλή.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχε απειλήσει ότι δεν θα άφηνε να έρθει το ζήτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση. Θα πάμε σε εκλογές. Αυτό είναι δέσμευση μου. Εάν φέρουν αυτή τη συμφωνία στη Βουλή εγώ θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση. Το έχω πει και στον Πρωθυπουργό, το έχω πει και δημόσια, το έχω πει και στη Βουλή» είχε πει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.  Ακόμα όμως και πριν από λίγες ημέρες στην ΕΡΤ είχε επαναλάβει ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα συμπράξουν σε αυτή την Συμφωνία».

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Πάνος Καμμένος δεν ελέγχει πλήρως το κόμμα του καθώς ήδη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αλλά και η Έλενα Κουντουρά έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και ο Κώστας Ζουράρις ενώ ένα από τα κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουίκ έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.

Η πρώτη συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός στις 11 το πρωί θα δει τον Νίκο Κοτζιά στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. Το παράδοξο της κατάστασης έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα στην Σκοπιανή βουλή, είναι ότι ο Αλέξης ΤσΙπρας θα αποχαιρετήσει τον αρχιτέκτονα της  Συμφωνίας των Πρεσπών, κρατώντας στην θέση τον υπουργό που αντιδρούσε.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα όσα θα ειπωθούν μεταξύ των δύο αντρών και κυρίως από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών καθώς τα τελευταία 24ωρα ξιφουλκεί εναντίον του Πάνου Καμμένου ενώ δεν κρύβει την πικρία του για την στάση του πρωθυπουργού αλλά και συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα όσα αναφέρει στην επιστολή παραίτηση του ο Νίκος Κοτζιάς με τον πρωθυπουργό να αρνείται να την δώσει στην δημοσιότητα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Μόνο η Γεροβασίλη θυμήθηκε τον Κοτζιά

Από τις πρώτες δηλώσεις ικανοποίησης των κυβερνητικών στελεχών η μοναδική που μνημόνευσε, τον Νίκο Κοτζιά ήταν η Όλγα Γεροβασίλη. «Οφείλω να συγχαρώ τον Νίκο τον Κοτζιά» είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε αντίθεση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Νίκο Παππά αλλά και του αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου που με αναρτήσεις τους στα social media  αναφέρθηκαν μόνο στο σημαντικό αποτέλεσμα της Σκοπιανής βουλής.

Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας;

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να συνδυάσει την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, προκειμένου να στριμώξει τους ΑΝΕΛ αλλά και να φέρει σε δύσκολη θέση και τους βουλευτές του Ποταμιού οι οποίοι μπορεί να είναι υπέρ της λύσης του Σκοπιανού αλλά είναι αντίθετοι με πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024