“Στοιχειωμένη” η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Συζητήσεις επί συζητήσεων έχουν λάβει χώρα, σχετικά με την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Απάντηση ωστόσο, δεν έχει ληφθεί και καμία ενημέρωση δεν έχει υπάρξει για τη διεξαγωγή της. Προκαθορισμένες ημερομηνίες ήταν 5 έως 7 Οκτωβρίου, για την 51η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, σύμφωνα με τον Αναπληρ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατά την επίσκεψή του στη Λαμία, έπειτα από […]

3 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

Συζητήσεις επί συζητήσεων έχουν λάβει χώρα, σχετικά με την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Απάντηση ωστόσο, δεν έχει ληφθεί και καμία ενημέρωση δεν έχει υπάρξει για τη διεξαγωγή της.

Προκαθορισμένες ημερομηνίες ήταν 5 έως 7 Οκτωβρίου, για την 51η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, σύμφωνα με τον Αναπληρ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατά την επίσκεψή του στη Λαμία, έπειτα από αναβολή και ξανά αναβολή της μέσα στο έτος. Φαίνεται, όμως πως το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε άλλα θέματα και παραμένει για ακόμα μία φορά “ανοιχτό”. Παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων Υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, η διεξαγωγή παραμένει μετέωρη

Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την  Έκθεση κι αυτό επιβεβαιώνεται με την απόφαση παραίτησης του Διοικητικού Συμβουλίου της, στην οποία τα διορισμένα μέλη καταγγέλλουν τη μη ύπαρξη οργανωμένου Κυβερνητικού σχεδίου.

Συνομιλήσαμε με το πολιτικό γραφείο του κ. Σταϊκούρα και λάβαμε ακριβώς την απάντηση που περιμέναμε. “Δεν υπάρχει καμία νέα απάντηση στα ερωτήματα για την διεξαγωγή της και ακόμα αναμένουμε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις”.

Οι ερωτήσεις του βουλευτή Φθιώτιδας κ. Σταϊκούρα  στις 17.4.18 ήταν οι κάτωθι:

1ον. Θα πραγματοποιηθεί εφέτος η διοργάνωση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας κατά την ετήσια προγραμματισμένη περίοδο;
2ον. Προτίθεται το Υπουργείο να αξιοποιήσει την τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΠΕΛ που έγινε το 2014, και η οποία προβλέπει διεύρυνση των δραστηριοτήτων και δυνατοτήτων της Έκθεσης;
3ον. Ισχύουν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για διοργάνωση «Διεθνούς Έκθεσης Λαμίας εντός του 2018»;

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό πως σε απάντησή του ο κ. Δραγασάκης είχε πει:

 “Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον
από εκθέτες για συμμετοχή στην έκθεση. Για την επιτυχή διεξαγωγή της έκθεσης το Υπουργείο βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή με τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, το Δήμο Λαμιέων και την HELEXPO.
Το Υπουργείο εργάζεται στην κατεύθυνση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στο
Αναπτυξιακό Συνέδριο, για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Πανελλήνιας Έκθεσης
Λαμίας, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δυναμικοί Φορείς της Περιφέρειας, της Τοπικής
Αυτοδιοίκησης και οικονομικές και επαγγελματικές ενώσεις.
Προς τούτο, έχει ήδη αποσταλεί σχέδιο για το καταστατικό του νέου Φορέα Διαχείρισης
προς τους προαναφερόμενους φορείς, προκειμένου να υπάρξει η σχετική διαβούλευση για
την τελική διαμόρφωσή του”.

Σε αντίστοιχη ερώτηση του κ. Σταϊκούρα στις 6.9.18 δεν λήφθηκε καμία απάντηση, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει αρχές Οκτώβρη και να μην υπάρχει καμία απολύτως απάντηση.

Οι εγκαταστάσεις της Έκθεσης απαξιώνονται χρόνο με το χρόνο και δείχνουν την κατάρρευσή τους. Σε μία πόλη, όπως η Λαμία, παραμένει ένας τέτοιος χώρος αφύλαχτος, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα. Σε συνέντευξή του ο Λ. Κωστόπουλος, πρ. πλέον πρόεδρος της ΠΕΛ, είχε ευχαριστήσει μάλιστα την Α.Δ. Φθιώτιδας για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία, που προσπαθεί να προσφέρει.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν για πόσο ακόμα θα παραμένει “στοιχειωμένη” η Έκθεση; Πόσο σημαντικό είναι να φθίνουν τέτοιες εγκαταστάσεις στην Περιφέρεια; Και τρίτον ως πότε θα υπάρχουν απλά κυβερνητικές δεσμεύσεις χωρίς αποτέλεσμα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024