Έρανος από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας

Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, θα πραγματοποιηθεί η «έξοδος» του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας, για τις ανάγκες όλων των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας. Ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2018 και τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα της αγάπης της Τοπικής […]

26 Νοεμβρίου 2018

του/της Newsroom

Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, θα πραγματοποιηθεί η «έξοδος» του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας, για τις ανάγκες όλων των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας.

Ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2018 και τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα της αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα για να ζητήσουν όχι για τους ίδιους, αλλά για τους πτωχούς αδελφούς μας.

Για τον σωστό συντονισμό του Εράνου, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος διοργάνωσε τρεις Κληρικολαϊκές Συνάξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 το απόγευμα στη Χαλκίδα και την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 το πρωί στο Μαντούδι και το απόγευμα στην Ιστιαία, όπου ο Σεβασμιώτατος  έδωσε τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου και τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου Αγάπης.

Παράλληλα, ο Mητροπολίτης απέστειλε στις Ενορίες την υπ’ αριθμ. 105 Εγκύκλιό του, η οποία θα αναγνωσθεί κατά την Θεία Λειτουργία των Κυριακών 2 και 9 Δεκεμβρίου και έχει, ως εξής:

«Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά,

Έφθασε κι εφέτος ο ευλογημένος καιρός για να πραγματοποιήσουμε τον ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Αυτή  την  ευλογημένη «έξοδο» των εθελοντών και εθελοντριών της Τοπικής μας Εκκλησίας, για να συλλέξουν χρηματικές προσφορές των πιστών, οι οποίες θα δοθούν, εν συνεχεία, στους πτωχούς και τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η πράξη αυτή φανερώνει αυτή την ίδια την χριστιανική μας ιδιότητα. Χριστιανός σημαίνει να είσαι του Χριστού. Και ο Χριστός έζησε μόνο για τους άλλους και καθόλου για τον εαυτό του. «Εαυτόν εκένωσεν» (Φιλ. 2, 7) και έδειξε με τον τρόπο αυτό, ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία όταν ξοδεύεται σε ατομική καλοπέραση, αλλά όταν μοιράζεται με τον άλλον και προσφέρεται χάριν του άλλου, έχοντας ως ύψιστο σκοπό και βαθύτατο νόημα της, την ανιδιοτελή αγάπη προς τον άλλο.

Ανιδιοτελής δεν είναι η αγάπη, που μέσα από την προσφορά στον άλλο μεταβάλλεται σε απλό όργανο ευχαριστήσεως του προσφέροντος, γιατί κάτι τέτοιο αποτελεί κατάρα της εγωκεντρικής μας αναζητήσεως. Ανιδιοτελή αγάπη έχεις, όταν δίνεις το χέρι σου για να στηριχθεί κάποιος επάνω του, όχι για να πάρεις κάτι εσύ. Όταν αγαπάς τον άλλο για ό,τι ακριβώς είναι αυτός ο άλλος, όχι για δική σου ευχαρίστηση. Αυτή είναι η πραγματική χαρά, που έχει αξία πολύτιμη, αφού, τελικά, έτσι, διά της αγάπης, γράφεται ανεξίτηλα το όνομα του ανθρώπου στο Βιβλίο της Ζωής.

Ευλογημένα, λοιπόν, τα χέρια που προσφέρθηκαν και εμπιστεύθηκαν την Ιερά Μητρόπολή μας, στηρίζοντας τα έργα της φιλανθρωπίας, μέσω του Γενικού και των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων, καθώς και των ευαγών Ιδρυμάτων της, και της έδωσαν την δυνατότητα να δαπανήσει από 1ης Νοεμβρίου 2017 έως και 31ης Οκτωβρίου 2018 το ποσόν 1.827.620,47 €, υπέρ των πτωχών.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια θα πραγματοποιήσουμε τον φετινό ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, από την Κυριακή 9 έως και το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Σας παρακαλώ θερμά να συνδράμετε όλοι στον Έρανο. Κανείς, παρακαλώ, να μην κλείσει την πόρτα στους προθυμοτάτους εθελοντές της αγάπης, οι οποίοι θα διατρέξουν και τους δρόμους των Ενοριών μας για να διακονήσουν τον ανθρώπινο πόνο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024