Γοργοπόταμος 2018: Μόνο ενωμένοι προχωράμε μπροστά

Με ιδιαίτερες τιμές και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρά το χειμωνιάτικο κρύο, πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της επετείου των 76 ετών από την Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, που έλαβε χώρα σαν σήμερα, 25 Νοέμβρη του 1942, από άνδρες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, και με τη συνδρομή Άγγλων, Αυστραλιανών και Ινδικών δυνάμεων. Διάχυτο σε […]

25 Νοεμβρίου 2018

του/της Newsroom

Με ιδιαίτερες τιμές και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρά το χειμωνιάτικο κρύο, πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της επετείου των 76 ετών από την Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, που έλαβε χώρα σαν σήμερα, 25 Νοέμβρη του 1942, από άνδρες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, και με τη συνδρομή Άγγλων, Αυστραλιανών και Ινδικών δυνάμεων.

Διάχυτο σε όλες τις ομιλίες των επισήμων ήταν το μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και συνεργασίας, ως μονόδρομος για την εξέλιξη της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Λαμιέων κύριος Νικόλαος Σταυρογιάννης, ανοίγοντας τους χαιρετισμούς, δήλωσε ότι “Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, με το πνεύμα ενότητας με το οποίο σχεδιάστηκε και με τη γενναιότητα και αποτελεσματικότητα με την οποία εξελίχθηκε, αλλά και με τη θυσία των αθώων που ακολούθησε, αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα που θα πρέπει να εμπνέει κάθε φορά την πορεία μας προς μια νέα εθνική, ενωτική και αναγεννητική κατεύθυνση. Δικό μας ιστορικό καθήκον είναι να ξεπεράσουμε τις στείρες διαχωριστικές γραμμές του χθες για να οικοδομήσουμε μια νέα εθνική συνεννόηση που θα βγάλει τον τόπο αλλά κ την κοινωνία ολόκληρη από την κρίση, που πρωτίστως είναι κρίση αξιών και δευτερευόντως οικονομική. Εθνική συνεννόηση και συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων χωρίς ο καθένας να υποστείλει τις ιδεολογικές του αρχές, στη βάση όμως ενός κοινού σχεδίου, που θα τις ξεπερνά κ θα βγάζει τη χώρα μας στο ξέφωτο.

Ανοιχτά αυτιά και κυρίως πνεύματα ευχήθηκε ο κ. Σταυρογιάννης, να βρουν τα λόγια που ειπώθηκαν στην εκδήλωση. “Γιατί σήμερα πιο πολύ από ποτέ έχουμε ανάγκη την ενότητα, τη συνεννόηση και τη συνέργεια, που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια, με αποφασιστικότητα αλλά κ σύνεση, στο αύριο που όλοι εμείς, και κυρίως η νέα γενιά, ονειρεύεται“.

Έμφαση στην ενότητα έδωσε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς κύριος Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι “Είναι το ΜΑΖΙ η λέξη που ψάχνουμε πάντα. Το ΜΑΖΙ είναι το ζητούμενο, τότε και τώρα. Η ενότητα, το σπουδαιότερο νόημα αυτού του εορτασμού, συμβολικό, πολιτικό, μα πρωτίστως ηθικό, πιο ηχηρό στις μέρες μας παρά ποτέ, είναι πάνω από όλα προϊόν ενσυνείδητης επιλογής, αυτής που υπαγορεύει η μεγάλη ευθύνη για τις γενιές που έπονται αλλά και ο βαθύς σεβασμός των γενεών που έφυγαν. Ο Γοργοπόταμος είναι εδώ, για να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε ικανοί μόνο για τα χειρότερα, αλλά κυρίως, είμαστε ικανοί για τα καλύτερα.

Στο Γοργοπόταμο παρευρέθη σήμερα και ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας έστειλε ο κύριος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι “Οφείλουμε όλοι να σκύψουμε το κεφάλι απέναντι σε ευθύνες που κράτησαν πίσω την πατρίδα μας. Η παγίδα του εμφυλίου, τα σκληρά χρόνια που ακολούθησαν, ο ξένος παράγοντας αλλά και οι διχαστικές λογικές του πολιτικού κόσμου, στέρησαν από τον τόπο την ομαλότητα. Καθυστέρησε πολύ η ορθολογική ανάπτυξη, και πλήγωσαν τους Έλληνες, κόβοντας στα δύο τη ζωή δύο γενιών.”

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης πάντα στο πνεύμα της ενότητας που αποπνέει η εν λόγω επέτειος ανέφερε:

“Δυστυχώς, έπρεπε να φτάσουμε μέχρι το 1974 και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να νομιμοποιηθεί το ΚΚΕ. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1982 και στον Ανδρέα Παπανδρέου για να αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1989 και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να αρθούν οι συνέπειες του Εμφυλίου Πολέμου.

Γενικός Γραμματέας ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ ΝΑΠ.ΖΕΡΒΑΣ Δημήτριος Γερογιάννης

Ήταν λάθος που χρειάστηκε τόσος καιρός για να ακουστεί ο Ζέρβας που αν και ήταν αρχηγός της επιχείρησης στο Γοργοπόταμο πρότεινε για συν-αρχηγό τον Άρη. Ήταν λάθος που χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να ταξιδέψει το μήνυμα του κοινού τους χορού, στη Βίνιανη, λίγες μέρες πριν από την επιχείρηση. Και είναι μεγαλύτερο λάθος ακόμα κάποιοι και σήμερα να ποντάρουν στον διχασμό. Η μάχη του Γοργοποτάμου μέσα σε έξι ώρες σηματοδότησε ένα ξεκάθαρο πολύτιμο συμπέρασμα: Ότι μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές νικάμε και προχωράμε μπροστά.

Αυτήν, ακριβώς, την πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη προσβάλλουν, 76 χρόνια μετά, όσοι ξανασπέρνουν τη διχόνοια. Αυτοί που λένε ψέματα και προκαλούν ναυάγια, κραυγάζοντας «ή αυτοί ή εμείς». Οφείλουμε, όλοι μαζί, να βάλουμε ένα τέλος στον κατήφορο τους.

Υπάρχει, και σήμερα ένας κοινός εχθρός για όλους τους Έλληνες, ένας κοινός εχθρός απέναντι στον οποίον υποχωρούν οι επιμέρους διαφορές. Είναι η ανικανότητα, η δημαγωγία, είναι ο αδίστακτος κυνισμός. Η Ελλάδα χρειάζεται στέρεους δημοκρατικούς θεσμούς, κανόνες, ρεαλιστικό σχέδιο, ελπίδα και αισιοδοξία. Και αυτά θα έλθουν μόνο όταν όλες οι δυνάμεις της προόδου ενωθούν ξανά σε ένα μεγάλο ρεύμα πολιτικής αλλαγής.

Οι μαύρες σελίδες, μιας αιματηρής εμφύλιας διαμάχης παραδίδονται κλειστές στη κρίση της ιστορίας. Μένουν ανοιχτές σαν οδηγός μόνο εκείνες που μας διδάσκουν ότι μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να προασπιζόμαστε την ελευθερία μας, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, τελικά την ίδια μας την εθνική αξιοπρέπεια.

Σήμερα γιορτάζουμε πάνω από όλα μία νίκη που εξέφραζε την αγάπη όλων για την Πατρίδα, την αγάπη όλων των Ελλήνων διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων.

Όπως το ‘42 στον Γοργοπόταμο νίκησαν η συστράτευση και η κοινή δράση, έτσι και τώρα θα νικήσουν η αλήθεια, η υπευθυνότητα και η ενότητα των Ελλήνων. Οι ήρωες του Γοργοπόταμου πολέμησαν μαζί, πολέμησαν για όλους εμάς. Τους τιμούμε και εμείς όλους. Και αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή σε εκείνους, νομίζω, ότι τιμούμε και τους εαυτούς μας, και την ίδια μας τη χώρα. Την πατρίδα μας.

Κρατούμε τον αγώνα τους για τη νίκη ως παρακαταθήκη, για να δώσουμε και εμείς, σήμερα, τον δικό μας αγώνα για μια καλύτερη πατρίδα, να πετύχουμε και εμείς τη δική μας νίκη. Αυτήν που οφείλουμε σε εκείνους, στον εαυτό μας, και στις επόμενες γενιές. Για να θυμηθούμε τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».”

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε τέλος ο λόγος του Αντιπροσώπου της Βρετανικής Πρεσβείας, Πλοιάρχου Tim Ferns (αρχική φώτο), ο οποίος, ανατρέχοντας σε ημερολόγιο του Eddie Myers, έδωσε μια πιστή αναπαράσταση της ανατίναξης. “Η μάχη του Γοργοποτάμου ήταν μακράν σπουδαιότερη σαν πράξη από την καταστροφή των μέσων ανεφοδιασμού των δυνάμεων κατοχής. Σηματοδότησε έναν υψηλό βαθμό Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης. Αναπτέρωσε το ηθικό του λαού σε μία χώρα υπό κατοχή. Αλλά για μένα ο σημαντικότερος παράγων ήταν ότι συνέχισε μια ψυχολογική μάχη, τη μάχη που ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα στην Κρήτη με την αντίσταση στους κατακτητές. Μια μάχη που είπε στους κατακτητές, που είχαν ήδη κατακτήσει τόσο μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης, ότι εδώ, στην άκρη της Ευρώπης, ήταν ένα κράτος που δεν θα έπαυε ποτέ να μάχεται για την ελευθερία του. Ενώ τα φώτα έσβηναν σε όλη την Ευρώπη, αυτοί οι άνδρες έσπειραν αναταραχή, δείχνοντας ότι τουλάχιστον εδώ,υπήρχε ένα φλεγόμενο πνεύμα, τόσο φωτεινό, που ήταν ικανό να αναχαιτίσει την παλίρροια του σκοταδισμού“. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ο Πλοίαρχος Ferns τίμησε τη σημερινή εκδήλωση όχι μόνο διά της παρουσίας του, αλλά και συν-απαγγέλλοντας τον Εθνικό Ύμνο σε άπταιστα Ελληνικά κατά την Ανάκρουση στο τέλος της τελετής.

Δήμαρχος Λαμιέων Νικόλαος Σταυρογιάννης

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ακολούθησε Εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης συνοδεία τιμητικών βολών από το στρατιωτικό άγημα,  κατάθεση Στεφάνων από τους επισήμους, τήρηση ενός λεπτού Σιγής και ολοκλήρωση της εκδήλωσης με την Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024