Κάστανο, Ο βασιλιάς του χειμώνα!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Κάθε χειμώνα, με το που πιάνουν τα πρώτα κρύα, δύο πράγματα σκέφτομαι: τζάκι, και κάστανα! Ιδανικός συνδυασμός, ωστόσο προς το παρόν θα εστιάσω στο δεύτερο.

Ωμά, βραστά ή ψητά, σε σαλάτες, μέσα σε τσουρέκι ή ως μαρμελάδα, τα κάστανα είναι δυναμική παρουσία για τα χειμωνιάτικα κρύα, αφού όχι μόνο είναι άκρως εύγευστα, μα είναι και άκρως θρεπτικά συνάμα!

Τι τα κάνει όμως τόσο ξεχωριστά;

Για την ιστορία:

Οι καστανιές είναι ιδιαίτερο φυτό, αφού για να ευδοκιμήσουν, απαιτούν υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα, με τον καρπό τους να ωριμάζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, αναλόγως συνθηκών και ποικιλίας. Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν κατά βάση στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Πολύ ωραίες ποικιλίες κάστανων συναντούμε βέβαια και σε κάποια χωριά της Ευρυτανίας.

Did you know?

Το κάστανο είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καλούς υδατάνθρακες (13 gr ανά μερίδα ή 87%της συνολικής ενεργειακής σύστασης), ενώ περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, όπως η κυτταρική σύνθεση. Ακόμα, είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου , σιδήρου, νατρίου και καλίου. Τα λιπαρά οξέα που περιλαμβάνονται τέλος στο κάστανο είναι κατά βάση μονοακόρεστα, τα οποία μεταξύ άλλων συνδέονται με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που συνιστούν πλήρη τροφή και προτιμώνται ως σνακ ευρέως από αθλητές και οπαδούς του ευ ζην!

Εάν και εσείς ψάχνετε κάποιον άλλο λόγο να τα εντάξετε στη διατροφή σας, ένα έχω να μοιραστώ μαζί σας: Δοκιμάστε τη μαρμελάδα κάστανο από το Μεγάλο Χωριό και θα με θυμηθείτε σε κάθε κουταλιά!

Και για τους πιο θαρραλέους, επιχειρήστε να τη φτιάξετε μόνοι σας!

Μαρμελάδα κάστανο:

350 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

150 γρ. ζάχαρη καστανή από ζαχαροκάλαμο ή μέλι

1 σφηνάκι ρούμι μαύρο ή κονιάκ

1 κλωναράκι βανίλια σχισμένο κατά μήκος στη μέση

250 ml νερό

Εκτέλεση:

Λιώνουμε τα ήδη βρασμένα κάστανα με ένα πιρούνι να γίνουν κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τα 250ml νερό με τα 150 γρ ζάχαρη/μέλι, μαζί με τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας και το κλωναράκι της, μέχρι το σιρόπι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα ¾ του σιροπιού στον κάδο του μπλέντερ. Προσθέτουμε τα ήδη λιωμένα κάστανα και τα αναμειγνύουμε όλα πολύ καλά. Ενσωματώνουμε τον πουρέ στο υπόλοιπο σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ποτό, ανακατεύουμε και γεμίζουμε βάζα πάντα καλά αποστειρωμένα.

Σερβίρεται εξαιρετικά με ζεστό ψωμί, τηγανίτες, τσουρέκι, ενώ έχει μεγάλη επιτυχία και σε ψωμί τοστ σαν ένα υγιεινό και συνάμα δυναμωτικό σνακ για το σχολείο!

 

Κάθε χειμώνα, με το που πιάνουν τα πρώτα κρύα, δύο πράγματα σκέφτομαι: τζάκι, και κάστανα! Ιδανικός συνδυασμός, ωστόσο προς το παρόν θα εστιάσω στο δεύτερο.

Ωμά, βραστά ή ψητά, σε σαλάτες, μέσα σε τσουρέκι ή ως μαρμελάδα, τα κάστανα είναι δυναμική παρουσία για τα χειμωνιάτικα κρύα, αφού όχι μόνο είναι άκρως εύγευστα, μα είναι και άκρως θρεπτικά συνάμα!

Τι τα κάνει όμως τόσο ξεχωριστά;

Για την ιστορία:

Οι καστανιές είναι ιδιαίτερο φυτό, αφού για να ευδοκιμήσουν, απαιτούν υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα, με τον καρπό τους να ωριμάζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, αναλόγως συνθηκών και ποικιλίας. Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν κατά βάση στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Πολύ ωραίες ποικιλίες κάστανων συναντούμε βέβαια και σε κάποια χωριά της Ευρυτανίας.

Did you know?

Το κάστανο είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καλούς υδατάνθρακες (13 gr ανά μερίδα ή 87%της συνολικής ενεργειακής σύστασης), ενώ περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, όπως η κυτταρική σύνθεση. Ακόμα, είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου , σιδήρου, νατρίου και καλίου. Τα λιπαρά οξέα που περιλαμβάνονται τέλος στο κάστανο είναι κατά βάση μονοακόρεστα, τα οποία μεταξύ άλλων συνδέονται με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που συνιστούν πλήρη τροφή και προτιμώνται ως σνακ ευρέως από αθλητές και οπαδούς του ευ ζην!

Εάν και εσείς ψάχνετε κάποιον άλλο λόγο να τα εντάξετε στη διατροφή σας, ένα έχω να μοιραστώ μαζί σας: Δοκιμάστε τη μαρμελάδα κάστανο από το Μεγάλο Χωριό και θα με θυμηθείτε σε κάθε κουταλιά!

Και για τους πιο θαρραλέους, επιχειρήστε να τη φτιάξετε μόνοι σας!

Μαρμελάδα κάστανο:

350 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

150 γρ. ζάχαρη καστανή από ζαχαροκάλαμο ή μέλι

1 σφηνάκι ρούμι μαύρο ή κονιάκ

1 κλωναράκι βανίλια σχισμένο κατά μήκος στη μέση

250 ml νερό

Εκτέλεση:

Λιώνουμε τα ήδη βρασμένα κάστανα με ένα πιρούνι να γίνουν κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τα 250ml νερό με τα 150 γρ ζάχαρη/μέλι, μαζί με τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας και το κλωναράκι της, μέχρι το σιρόπι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα ¾ του σιροπιού στον κάδο του μπλέντερ. Προσθέτουμε τα ήδη λιωμένα κάστανα και τα αναμειγνύουμε όλα πολύ καλά. Ενσωματώνουμε τον πουρέ στο υπόλοιπο σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ποτό, ανακατεύουμε και γεμίζουμε βάζα πάντα καλά αποστειρωμένα.

Σερβίρεται εξαιρετικά με ζεστό ψωμί, τηγανίτες, τσουρέκι, ενώ έχει μεγάλη επιτυχία και σε ψωμί τοστ σαν ένα υγιεινό και συνάμα δυναμωτικό σνακ για το σχολείο!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ