Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: “Δεν μπορούμε να παντρέψουμε τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα με κράτη δικαίου”

Σφοδρός ήταν ο λόγος του Μητροπολίτης Πειραιώς σχετικά με την συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Σεραφείμ εκτίμησε μάλιστα ότι αυτή η πρόταση «δεν μπορεί να περάσει από κάθε εχέφρονα άνθρωπο» και τόνισε ότι «δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο ότι θα περάσει από την Ιεραρχία». Ο Μητροπολίτης Πειραιώς μιλώντας σε γνωστό ραδιοφωνικό […]

15 Νοεμβρίου 2018

του/της Newsroom

Σφοδρός ήταν ο λόγος του Μητροπολίτης Πειραιώς σχετικά με την συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο κ. Σεραφείμ εκτίμησε μάλιστα ότι αυτή η πρόταση «δεν μπορεί να περάσει από κάθε εχέφρονα άνθρωπο» και τόνισε ότι «δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο ότι θα περάσει από την Ιεραρχία». Ο Μητροπολίτης Πειραιώς μιλώντας σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό, έκανε λόγο για μια προσπάθεια αποσυνδέσεως του κράτους από το έθνος» χαρακτηρίζοντας «μείζον νομικής τάξης θέμα» τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και αμφισβητώντας ξεκάθαρα τον κ. Ιερώνυμο.

«Η συμφωνία είναι δυσμενής γιατί καλεί την εκκλησία να παραιτηθεί από την απαίτηση της περιούσιας της χωρίς καμία διασφάλιση και να διαγραφούν από το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου οι κληρικοί» τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι το 1952 όταν το Δημόσιο συμφώνησε με την Εκκλησία να του δώσει 770.000 στρέμματα γης και σε αντιστάθισμα δόθηκαν 164 ακίνητα υπήρξε όρος να μην φορολογείται και τελικά η Εκκλησία πήρε μόνο 60 ακίνητα. «Με τέτοιες ιστορικές καταβολές μπορούμε να συμφωνήσουμε έναντι της περιούσιας που έχουμε δώσει στο κράτος;» αναρωτήθηκε ο κ. Σεραφείμ.
Όπως είπε «πρέπει να υπάρξει μια ποινική ρήτρα σε περίπτωση αθέτησης (σ.σ. της συμφωνίας) και αυτό θα χρειαστεί πολλά χρόνια».

Επιμένοντας στο θέμα της περιουσίας και της μισθοδοσίας είπε ότι «η Εκκλησία είναι αυτόνομη και αυτοδιοίκητη. Η μισθοδοσία είναι έννομη υποχρέωση αλλιώς ας μας δώσει πίσω την περιουσία».

«Να μας δώσει την περιουσία μας που αξίζει τρισεκατομμύρια» πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ σχολιάζοντας ότι «τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα πέθαναν, δεν μπορούμε να παντρέψουμε τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα αυτά με κράτη δικαίου που είναι η Ευρώπη».

Αν και είπε ότι δεν έχει αντίρρηση στο 50-50 έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αναρωτήθηκε «γιατί όμως να μπει το δημόσιο να μπει συνέταιρος; Για να άρει την αμφισβήτηση; Έχει έννομη πράξη η αμφισβήτηση».

Τόνισε, δε, ότι «βεβαίως έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι κληρικοί γιατί διακυβεύεται το μέλλον τους. Έχουν επενδύσει τη ζωή τους με αποκλειστική προσφορά στην Εκκλησία».

Παρέθεσε, τέλος, έναν διάλογο που είχε με τον Πατριάρχη της Ρωσίας όταν αυτός συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα και «του είπε ότι «εμείς για 70 χρόνια πεινάγαμε, εσείς που είστε νέος άνθρωπος πιστεύετε ότι η σωτηρία είναι η ιδεολογία που κατέρρευσε εδώ;» και δεν πήρε απάντηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Ιουνίου 2023