Πρόταση-ανατροπή για τα τέλη κυκλοφορίας πανευρωπαϊκά

Eνα πακέτο προτάσεων για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αφορά όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πακέτο περιλαμβάνονται προτάσεις – έκπληξη και αφορούν μεταξύ άλλων: -Θέσπιση ανώτατων ορίων στα τέλη κυκλοφορίας. -Θέσπιση ημερήσιων ή εβδομαδιαίων τελών. Η πρόταση αφορά ιδιοκτήτες που μετακινούν τα οχήματά τους για μικρά […]

18 Νοεμβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Eνα πακέτο προτάσεων για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αφορά όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται προτάσεις – έκπληξη και αφορούν μεταξύ άλλων:

-Θέσπιση ανώτατων ορίων στα τέλη κυκλοφορίας.

-Θέσπιση ημερήσιων ή εβδομαδιαίων τελών. Η πρόταση αφορά ιδιοκτήτες που μετακινούν τα οχήματά τους για μικρά χρονικά διαστήματα ενώ αναγκάζονται να πληρώνουν τέλη για όλον τον χρόνο.

– Μειώσεις τελών για ελαφρά οχήματα που δεν κινούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

-Ειδικό φόρο για επαγγελματικά και βαρέα ή ελαφρά οχήματα που εκτελούν διεθνείς μεταφορές.

Επί της ουσίας καταργούνται τα τέλη και ο φόρος θα επιβάλλεται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει κάθε ΙΧ αλλά και την περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλεί.

Επιπλέον, στη διαμόρφωση του ειδικού φόρου θα συντελεί και η ζημιά που μπορεί να προκαλεί κάθε όχημα στο οδόστρωμα.

Η τιμολόγηση των οδικών μεταφορών θα βασίζεται στην απόσταση και συγκεκριμένα από το 2023 για βαρέα επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά άνω των 2,4 τόνων και από το 2027 για ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, φορτηγά και μικρά λεωφορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024