Από τα ψηλώματα του Ολύμπου στα αφιλόξενα μονοπάτια της Λεωφόρου Μεσογείων

Με σθένος και ειλικρίνεια απάντησε σε κάθε μας ερώτηση ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο κ Ζιαζιάς κατάγεται από την Καρυά Ολύμπου και γεννήθηκε στην Αυλίδα. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 ως

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

K.K. Κατ’ αρχάς ευχαριστώ για την ευκαιρία που έχω να συνομιλήσουμε και να αναδείξουμε θέματα καίριας σημασίας. Περνάμε τεταμένους καιρούς και οι απορίες μας πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, ας ξεκινήσουμε από εσάς. Πώς επιλέξατε τη στρατιωτική ζωή;

Δεν προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια ,ούτε κανείς από το εγγύς ή ευρύτερο οικογενειακό μου περιβάλλον ήταν στρατιωτικός. Ο πατέρας μου ήταν κτηνοτρόφος, από τα ψηλώματα του Ολύμπου. Γεννήθηκα στα ” χειμαδιά ” στη Ριτσώνα της Αυλίδος. Μαθητής Γυμνασίου είδα μια ημέρα, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Χαλκίδος, έναν ευσταλή Ανθυπολοχαγό, Μαυροσκούφη, και αφού τον παρατήρησα για ώρα , είπα “μέσα μου” ότι και εγώ θα γίνω σαν αυτόν τον νεαρό Αξιωματικό, που απετέλεσε το πρότυπο μου. Οι γονείς μου ήταν υπέροχοι άνθρωποι, που μας έμαθαν να αγαπούμε τον συνάνθρωπο, την πατρίδα και τον θεό. Με αυτό το υπόβαθρο και ζώντας στα εφηβικά μου χρόνια μια δωρική, σκληρή αλλά πάντα πειθαρχημένη, χαρούμενη ζωή, δεν ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ στην επίσης σκληρή και πειθαρχημένη στρατιωτική ζωή.

K.K. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την 34χρονη πορεία σας ως στρατιωτικός;

Οι αναμνήσεις μου από την πολύχρονη πορεία μου στο στράτευμα, αποτελούν μια ταπεινή, όμορφη και ενδιαφέρουσα ταινία, που εκτυλίχθηκε από την Θράκη μέχρι το Καστελόριζο . Ο τίτλος που μπορώ να δώσω σ‘ αυτή την λιτή ταινία είναι “Από τα ψηλώματα του Ολύμπου στα αφιλόξενα μονοπάτια της Λεωφόρου Μεσογείων“. Μια ταινία που είχε χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, συγκινήσεις και αγωνίες και βέβαια ατέλειωτες ώρες δουλειάς και προσπάθειας. Είχε ευχάριστο τέλος, όχι βέβαια διότι έγινα Αρχηγός, αλλά γιατί σήμερα απόστρατος πλέον, κοιτάζω στα μάτια τους συναδέλφους και απολαμβάνω την αγάπη και τον σεβασμό τους, αλλά και την τιμή και τον σεβασμό της κοινωνίας μας .

Κ.Κ. Πώς κρίνετε σήμερα την απόφαση παραίτησής σας από αρχηγός του ΓΕΣ;

Την κρίνω όπως ακριβώς την εκτίμησα, αξιολόγησα και έλαβα εκείνες τις μεταμεσονύκτιες ώρες της παραίτησης μου. Όταν ο Αρχηγός διαφωνεί σε καίρια ζητήματα με τους πολιτικούς του προϊσταμένους πρέπει να αποχωρεί έντιμα για το καλό της Πατρίδος και του Στρατεύματος. Ο εκάστοτε Αρχηγός καλείται να αφήσει πρότυπα συμπεριφοράς προς τους νεότερους συναδέλφους, οι οποίοι τον θέλουν μάχιμο, ειλικρινή, συνεπή , αποφασιστικό, ασυμβίβαστο, με θάρρος της γνώμης , επαγγελματία, άνθρωπο και πάντα έτοιμο να αναλάβει προσωπική θυσία έναντι του γενικού καλού. Ο Αρχηγός κατά την διάρκεια της θητείας του πρέπει να εργάζεται για το καλό του Στρατεύματος και όχι για το ατομικό του συμφέρον.

Κ.Κ. Τις επιλογές της εκάστοτε Κυβέρνησης για την ηγεσία του στρατεύματος, τις κρίνεται αντικειμενικές και εξυπηρετούν το αξιόμαχο;

Η επιλογή των Αρχηγών είναι ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης και μόνο. Όμως θα ήταν εθνικά ωφέλιμο, η έγκριση της επιλογής και των κρίσεων των Αρχηγών να γίνεται από την Ελληνική Βουλή, κατόπιν συνεντεύξεως των υποψηφίων Αρχηγών, όπως γίνεται στα προηγμένα δυτικά κράτη. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια επιλέγονται μεταξύ των άριστων συναδέλφων, οι άριστοι για να ηγηθούν των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα, στην δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Χώρα μας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Κλάδων είναι διοικητικά και επιχειρησιακά άριστη.

Κ.Κ. Η τουρκική απειλή είναι μια μόνιμη κατάσταση για τη χώρα μας. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή; Μπορεί να προκληθεί θερμό επεισόδιο ή και γενική σύρραξη;

Ο τουρκικός επιθετικός αναθεωρητισμός δεν είναι ένα ευκαιριακό φαινόμενο, όπως πιστεύουν πολλοί στην χώρα μας, αλλά είναι μια διαχρονική στρατηγική της Τουρκίας. Η Τουρκία δημιουργεί ένταση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με πολιτικές και στρατιωτικές δράσεις, προσεγγίζει το Ιράν και την Ρωσία, δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα στα Βαλκάνια, για να εκβιάσει τον “Διεθνή Παράγοντα “, κυρίως τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και να επιβάλει τη συμμετοχή της στο ” Ενεργειακό Γίγνεσθαι” της Ανατολικής Μεσογείου. Δημιουργεί αλλεπάλληλες κρίσης στο Αιγαίο, χαμηλής έντασης με σκοπό την δημιουργία ενός συνολικού καταλόγου διαφόρων όπως γκρίζες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίησης νησιών και να οδηγήσει την χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι βέβαια με τους όρους του διεθνούς δικαίου αλλά με την πολιτική των κανονιοφόρων , όπου η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει, διότι δεν διεκδικεί τίποτα, ενώ η Τουρκία διεκδικεί τα πάντα. Γενικά η περιοχή μας είναι η πλέον γεωπολιτικά , γεωστρατηγικά και ενεργειακά ασταθής περιοχή. Εδώ τέμνονται αντικρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων και των Τοπικών Δυνάμεων. Η Εθνική μας Ασφάλεια προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομίας, ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαίως σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στην εγγύς και ευρύτερη περιοχή μας .

Κ.Κ. Πώς βλέπετε τους στρατιωτικούς των γειτονικών χωρών; Είναι συνάδελφοι για σας, ή εν δυνάμει εχθροί;

Με τους στρατιωτικούς των γειτονικών χωρών συνεργαζόμαστε στους διάφορους οργανισμούς, που έχουμε κοινή παρουσία ( ΕΕ,ΝΑΤΟ ) και οι σχέσεις μας είναι άριστες. Υπάρχει βέβαια μια έντονη καχυποψία στις σχέσεις μας με τους Τούρκους στρατιωτικούς, που είναι λογικό λόγω της χρόνιας αντιπαλότητας των δυο χωρών. Γενικά είναι λογικό να τους βλέπουμε ως συναδέλφους. Όμως εν καιρώ κρίσεων, όπως πρόσφατα με την σύλληψη των δυο στελεχών μας από τον τουρκικό στρατό, οι σχέσεις μας επιδεινώθηκαν και βέβαια δεν τους βλέπαμε ως συναδέλφους, διότι δεν τήρησαν τις βασικές στρατιωτικές αρχές της τιμής και της καλής γειτονιάς και βέβαια δεν τήρησαν και τον λόγο τους προς την αντίστοιχη ελληνική ηγεσία. Είναι γεγονός ότι το πραξικόπημα άφησε τον στρατό της Τουρκίας ταπεινωμένο, αποδυναμωμένο και έντονα διαιρεμένο και έπληξε την συναδελφική στρατιωτική αλληλεγγύη στο εσωτερικό του και τον έκανε έντονα εσωστρεφή.

Κ.Κ. Σήμερα ο στρατός πρέπει να είναι επαγγελματικός;

Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει επαγγελματικό στρατό. Η θητεία των εννέα μηνών στον Στρατό Ξηράς καθιερώθηκε το 2009 με προοπτική να προσληφθούν 15.000 Επαγγελματίες Οπλίτες. Όμως λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έγιναν οι προσλήψεις και σήμερα η αριθμητική σύνθεση των μονάδων να υπολείπεται του προσδοκώμενου και να δημιουργεί σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η αύξηση της θητείας από 9 σε 12 μήνες είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει από πλευράς πολιτείας, για να αυξήσει την επάνδρωση των μονάδων, να βοηθήσει στην επιχειρησιακή εκπαίδευση της εφεδρείας και να υπάρξει μια αναζωογόνηση των ΕΔ.

Κ.Κ. Ποια η στάση σας σχετικά με τη «Συμφωνία των Πρεσπών»;

Το “Σκοπιανό “, που ταλανίζει την χώρα μας εδώ και 25 χρόνια, “κλείνει” με τον χειρότερο, κατά την γνώμη μου, τρόπο για τα Εθνικά μας Συμφέροντα. Η Χώρα μας με το ” χαρισθέν” όνομα , αναγνωρίζει ευθέως τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών και αναγνωρίζει αφελέστατα την ύπαρξη ” Μακεδονικούς έθνους ” και “Μακεδονικής γλώσσας “, θέτοντας ορισμένες ανεφάρμοστες υποσημειώσεις, που αύριο ούτε αυτοί που τις διατύπωσαν δεν θα τις θυμούνται. Σήμερα δεν έχουμε μια Εθνική Λύση, που να εκφράζει την ιστορική αλήθεια, αλλά έχουμε μια δήθεν ρεαλιστική λύση, που “χαροποίησε” τον “ξένο παράγοντα” και τους ντόπιους ραγιάδες του και θα διαιωνίζει και πάλι το πρόβλημα .

Κ.Κ. Τι μήνυμα στέλνετε στους νέους που θα ήθελαν να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα;

Θα συνιστούσα στους νέους της Πατρίδος μας που θέλουν να ακολουθήσουν την στρατιωτική καριέρα να μελετήσουν την επιστολή που έστειλε ο Ήρωας και Εθνομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μέλας προς τους νεαρούς Ευέλπιδες ,όπου τα λόγια του, παρά τα χρόνια που πέρασαν, μας δείχνουν το πρότυπο του Έλληνα Αξιωματικού αλλά και τις χαρές και τις δοκιμασίες της ζωής του στρατιωτικού. Η ζωή σου είναι πόλεμος. Η γη σου είναι Φρούριο και χρέος σου η νίκη. Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, να αγαπάς, να μην πονάς. Ένας είναι ο σκοπός σου: ο πόλεμος. Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά ιδανικά του ανθρωπισμού. Πολέμα για τη Μεγάλη Ιδέα. Άνδρες που περπατούν στη ζωή ευθυτενείς και με γαλήνη, μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν, να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν, να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί άνδρες, θεμέλια γενεών. Αυτοί είναι οι Ευέλπιδες, οι αυριανοί ηγήτορες του Έθνους. Νεαρέ Εύελπις μάθε και εξασκήσου να είσαι απλός, ολιγόλογος, συγκρατημένος, σεμνός. Λίγα λόγια, πολλά έργα. Ανθρωπιά μεγάλη, πειθαρχία, πείσμα, αντοχή. Θέλω να σε κοιτώ και να γεμίζουν τα μάτια μου παλικάρι. Περισσότερο να προσβάλλεσαι όταν σε κυριεύει ο πόνος. Μη θυμώνεις, χειρότερα είναι. Έστω και αν μόλις κρατιέσαι με έναν κόμπο στον λαιμό. Να φύγεις είναι δειλία. Μόνος σου αποφάσισες να γίνεις αξιωματικός. Απελπισία, ύστερα γελάς και από τη μια μέρα στην άλλη γίνεσαι άνδρας, δηλαδή μαθαίνεις να κρατάς μέσα σου τον πόνο. Έτσι, χωρίς να φαίνεται, αλλά να επιμένεις πάντα στον σκοπό σου, στα όνειρά σου”.

Κ.Κ. Ας έλθουμε στο σήμερα. Πώς είναι η καθημερινότητά σας;

Η καθημερινότητα μου είναι όπως όλων των απλών ανθρώπων, που ζουν σε ένα χωριό, σε μια μικρή κοινωνία. Βασικά δεν ένιωσα ακόμη συνταξιούχος διότι ασχολούμαι καθημερινά με την γεωργία, με τα αμπέλια μου, με τις ελιές μου και εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η ελληνική ύπαιθρος πρέπει να ξαναγεννηθεί, εάν θέλουμε η πατρίδα να οδηγηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής. Καθημερινά αθλούμαι, και συχνά επισκέπτομαι για ορειβασία τα βουνά της χώρας μας. Γενικά απολαμβάνω τις χαρές και τις “διευκολύνσεις” που απλόχερα μας παρέχει η ελληνική επαρχία, μαζί με την οικογένεια μου και αγαπημένους φίλους. Νομίζω στη ζωή μας δεν πρέπει να είμαστε μίζεροι, αλλά μεγαλόκαρδοι και γεμάτοι αγάπη για τον συνάνθρωπο και τότε θα νιώθουμε άνετα μέσα στην κοινωνία που ζούμε.

Κ.Κ. Έχετε κίνητρο να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι λειτούργημα, είναι προσφορά προς τον συνάνθρωπο και όχι τρόπος επιβίωσης και πλουτισμού. Δει τον αγαθόν άνδρα παυόμενον της αρχής μη πλουσιώτερον, αλλά μάλλον ενδοξότερων γεγονέναι”, διακηρύττουν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια και βέβαια εκτός κομματικών γραμμών, εάν μου ζητηθεί να βοηθήσω τον τόπο μου, θα το κάνω. Αυτοί την γκρίζα περίοδο για την χώρα μας, όλοι οι Έλληνες, όλοι οι πατριωτικά σκεπτόμενοι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να εγκαταλείψουμε εγωισμούς και διαφορές και να συμβάλουμε στην σωτηρία της Χώρας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ο καθένας. Όπως έχει διαμορφωθεί, το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί σήμερα το πολιτικό σύστημα, δεν νομίζω ότι προσελκύει αξιόλογους νέους, σοβαρούς, δημιουργικούς και έντιμους ανθρώπους.

Κ.Κ. Πιστεύετε ότι η στρατιωτική εμπειρία σας μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και πώς;

Κάθε άνθρωπος, κάθε πολίτης αυτής της Χώρας, ο οποίος είναι αυτοδημιούργητος, έχει αναδειχθεί μέσα από το επαγγελματικό του περιβάλλον, έχει αποκτήσει εμπειρίες, έχει δείξει ηγετικά προσόντα, έχει ζήσει και δράσει μέσα στην κοινωνία μας, μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και γενικά την Πατρίδα. Δυστυχώς όμως την καρέκλα της εξουσίας, σε όλα τα επίπεδα, τα χρόνια της μεταπολίτευσης, κατέλαβαν και καταλαμβάνουν ακόμη, ως επί το πλείστον , άνθρωποι άκοπα, χωρίς γνώση, χωρίς εμπειρίες , χωρίς να αποδείξουν τα προσόντα τους σε κανέναν, χωρίς να δοκιμαστούν στο στίβο της ζωής και της δημιουργίας, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς ποτέ δεν ίδρωσαν για να κερδίσουν το ψωμί τους, δεν αναδείχθηκαν επαγγελματικά στην κοινωνία, δεν ηγήθηκαν ανθρώπων, αλλά “γεννήθηκαν” και “ανδρώθηκαν ” από τους κομματικούς σωλήνες, δίνοντας το χείριστο παράδειγμα προς τους νέους της Πατρίδος μας και συμβάλλοντας στη δημιουργία αυτής της πλατιάς και πολυεπίπεδης κρίσης θεσμών και αξιών.

Κ.Κ. Ποια είναι τα σχέδιά σας σε περίπτωση που αποφασίσετε να συμμετέχετε ενεργά;

Δεν σκοπεύω κατ’ αρχήν να κατέβω στην κεντρική πολιτική σκηνή, με τις συνθήκες που επικρατούν. Συζητώ για να συμμετάσχω στις τοπικές ή περιφερειακές εκλογές, όπου πιστεύω ότι ένας άνθρωπος μπορεί να προσφέρει στον συνάνθρωπο του, μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία μας, με αδρά και μετρήσιμα αποτελέσματα . Είμαι όμως πολύ επιφυλακτικός, διότι βλέπω ότι ο παλαιοκομματισμός και η κομματική “σαπίλα” έχει εισχωρήσει και στις τοπικές κοινωνίες και στις τοπικές εκλογικές διεργασίες.

Κ.Κ. Τι δυνατότητες υπάρχουν να υλοποιηθούν έργα και να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία, μέσα στην οικονομική κρίση που συνεχίζεται;

Νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο θέμα, που δεν μπορεί να απαντηθεί σε λίγες λέξεις. Κατ’ αρχήν το νησί μας, είναι ένας υπέροχος τόπος, όπου το βόρειο τμήμα είναι Σποράδες, το νότιο Κυκλάδες και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας και επί πλέον είναι κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο, την Αθήνα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης στον τόπο μας, όπως στον τουρισμό, στην Γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία, στον χώρο της τυποποίησης των προϊόντων. Απαιτείται ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι μικρές κυβερνήσεις του τόπου μας, να έχουν όραμα για τον τόπο, να έχουν στρατηγική ανάπτυξης ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη. Δεν είναι όραμα ο συνεχής δανεισμός και η καταχρέωση του φορέα για να κρατήσουμε την καρέκλα της εξουσίας, δεν είναι όραμα η “αλλαγή της λάμπας” στον δρόμο, όραμα είναι να εκτιμήσεις, να σχεδιάσεις και να αποφασίσεις μια στρατηγική για την ανάπτυξη του τόπου. Όραμα είναι να θέσεις στόχους και να βρεις το “μονοπάτι” που θα σε οδηγήσει ανώδυνα και γρήγορα στην επίτευξη αυτών των στόχων. Ναι πίστη μου είναι ότι ακόμη και τώρα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του τόπου, με πρωταγωνιστή πάντα τον ιδιωτικό τομέα και τους φορείς του κράτους αρωγούς .

Κ.Κ. Σε ποια στοιχεία συνάδουν οι πεποιθήσεις ενός στρατιωτικού με αυτές του πολιτικού ή έρχονται αντιμέτωπες;

Οι στρατιωτικοί είναι ένα αντίγραφο της κοινωνίας μας, που όμως έχουν γαλουχηθεί σε έναν πειθαρχημένο δωρικό τρόπο ζωής, που διέπεται από αυστηρές αρχές και ιδανικά, που δεν χωρούν εκπτώσεις και υποχωρήσεις. Ένας Βρετανός Υποστράτηγος είπε κάποτε: ” Οι Πολιτικοί μας αρρωσταίνουν εμάς τους στρατιωτικούς, οι στρατιωτικοί παραείναι ευθείς και τίμιοι γι’ αυτούς” και δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω.

Κ.Κ. Πως πιστεύετε έφθασε η χώρα σε αυτό το σημείο παρακμής;

Επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τα πόστα των αποφάσεων στην πολιτική και στη δημόσια διοίκηση κατελήφθησαν σε μεγάλο βαθμό από ευκαιριακούς κομματικούς παράγοντες μη σχετικούς με το αντικείμενο, με ιδεοληψίες και συχνά χαμηλού ήθους και μειωμένης εντιμότητας. Είχαμε δηλαδή έντονη αναξιοκρατία και νεποτισμό, με οδηγό το ατομικό συμφέρον, σε όλους σχεδόν τους τομείς. Όραμα και σχέδιο για την χώρα μας για οκτώ χρόνια τώρα κανείς δεν μπήκε στον κόπο να προτείνει. Όσοι πράγματι πόνεσαν και αγωνίστηκαν να προσφέρουν κάτι χρήσιμο στον τόπο μας, συνετρίβησαν γρήγορα από τις ομάδες της μετριότητας και των συμφερόντων και αναγκάσθηκαν σε παραίτηση. Δεν θα βρει το δρόμο της η χώρα, αν οι πολιτικοί ταγοί δεν πούνε ολόκληρη την αλήθεια στο λαό, όσο πικρή και αν είναι. Δεν πρόκειται η Ελλάδα, οι τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουν το φαύλο κύκλο, αν δεν αντιμετωπίσουν τον κρατισμό και την διαπλοκή, την κομματοκρατία και την διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και τον συντεχνιασμό, την κρατική γραφειοκρατία και τον θεσμικό υπόκοσμο.

Κ.Κ. Υπάρχει μήνυμα αισιοδοξίας για την κοινωνία και την πατρίδα μας;

Σε αυτούς τους μίζερους καιρούς, θα ήταν παράλειψη μας να μην εκπέμψουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, η οποία αντλείται από τον λαό μας, που ιστορικά στις δύσκολες περιόδους, οδηγούμενος από πεφωτισμένους ηγέτες, κατάφερε να κάνει θαύματα. Οι συνθήκες σήμερα απαιτούν την επιστροφή της πολιτικής, ως σχέδιο και ως όραμα, στο θρόνο της, με ταυτόχρονη εκδίωξη από εκεί του λαϊκισμού και της προπαγάνδας . Οι συνθήκες σήμερα απαιτούν ενότητα, την μέγιστη εθνική συνεννόηση, το δικό μας εσωτερικό μνημόνιο αντιμετώπισης της κρίσης, με στήριγμα την αλήθεια, την αυτογνωσία και την αγάπη για την πατρίδα. Υπάρχουν και σήμερα οι άριστοι, οι έντιμοι, οι δημιουργικοί άνθρωποι, είναι δίπλα μας. Δεν ενδιαφέρονται για το χρήμα, για το πως θα αυξήσουν το πόθεν έσχες, αλλά μόνο για την προκοπή του τόπου και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι άξιοι είναι αυτοί που θα δώσουν αξιοπρέπεια και πρόοδο σε αυτόν τον λαό. Οι άξιοι είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν μια καλύτερη Ελλάδα.

Κ.Κ. Τι έχετε να ευχηθείτε για το νέο έτος;

Για το 2019 να ευχηθούμε σε όλο τον κόσμο καλή χρόνια, υγεία και προκοπή.

 

Πηγή: Ευβοϊκός Χρόνος

 

K.K. Κατ’ αρχάς ευχαριστώ για την ευκαιρία που έχω να συνομιλήσουμε και να αναδείξουμε θέματα καίριας σημασίας. Περνάμε τεταμένους καιρούς και οι απορίες μας πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, ας ξεκινήσουμε από εσάς. Πώς επιλέξατε τη στρατιωτική ζωή;

Δεν προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια ,ούτε κανείς από το εγγύς ή ευρύτερο οικογενειακό μου περιβάλλον ήταν στρατιωτικός. Ο πατέρας μου ήταν κτηνοτρόφος, από τα ψηλώματα του Ολύμπου. Γεννήθηκα στα ” χειμαδιά ” στη Ριτσώνα της Αυλίδος. Μαθητής Γυμνασίου είδα μια ημέρα, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Χαλκίδος, έναν ευσταλή Ανθυπολοχαγό, Μαυροσκούφη, και αφού τον παρατήρησα για ώρα , είπα “μέσα μου” ότι και εγώ θα γίνω σαν αυτόν τον νεαρό Αξιωματικό, που απετέλεσε το πρότυπο μου. Οι γονείς μου ήταν υπέροχοι άνθρωποι, που μας έμαθαν να αγαπούμε τον συνάνθρωπο, την πατρίδα και τον θεό. Με αυτό το υπόβαθρο και ζώντας στα εφηβικά μου χρόνια μια δωρική, σκληρή αλλά πάντα πειθαρχημένη, χαρούμενη ζωή, δεν ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ στην επίσης σκληρή και πειθαρχημένη στρατιωτική ζωή.

K.K. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την 34χρονη πορεία σας ως στρατιωτικός;

Οι αναμνήσεις μου από την πολύχρονη πορεία μου στο στράτευμα, αποτελούν μια ταπεινή, όμορφη και ενδιαφέρουσα ταινία, που εκτυλίχθηκε από την Θράκη μέχρι το Καστελόριζο . Ο τίτλος που μπορώ να δώσω σ‘ αυτή την λιτή ταινία είναι “Από τα ψηλώματα του Ολύμπου στα αφιλόξενα μονοπάτια της Λεωφόρου Μεσογείων“. Μια ταινία που είχε χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, συγκινήσεις και αγωνίες και βέβαια ατέλειωτες ώρες δουλειάς και προσπάθειας. Είχε ευχάριστο τέλος, όχι βέβαια διότι έγινα Αρχηγός, αλλά γιατί σήμερα απόστρατος πλέον, κοιτάζω στα μάτια τους συναδέλφους και απολαμβάνω την αγάπη και τον σεβασμό τους, αλλά και την τιμή και τον σεβασμό της κοινωνίας μας .

Κ.Κ. Πώς κρίνετε σήμερα την απόφαση παραίτησής σας από αρχηγός του ΓΕΣ;

Την κρίνω όπως ακριβώς την εκτίμησα, αξιολόγησα και έλαβα εκείνες τις μεταμεσονύκτιες ώρες της παραίτησης μου. Όταν ο Αρχηγός διαφωνεί σε καίρια ζητήματα με τους πολιτικούς του προϊσταμένους πρέπει να αποχωρεί έντιμα για το καλό της Πατρίδος και του Στρατεύματος. Ο εκάστοτε Αρχηγός καλείται να αφήσει πρότυπα συμπεριφοράς προς τους νεότερους συναδέλφους, οι οποίοι τον θέλουν μάχιμο, ειλικρινή, συνεπή , αποφασιστικό, ασυμβίβαστο, με θάρρος της γνώμης , επαγγελματία, άνθρωπο και πάντα έτοιμο να αναλάβει προσωπική θυσία έναντι του γενικού καλού. Ο Αρχηγός κατά την διάρκεια της θητείας του πρέπει να εργάζεται για το καλό του Στρατεύματος και όχι για το ατομικό του συμφέρον.

Κ.Κ. Τις επιλογές της εκάστοτε Κυβέρνησης για την ηγεσία του στρατεύματος, τις κρίνεται αντικειμενικές και εξυπηρετούν το αξιόμαχο;

Η επιλογή των Αρχηγών είναι ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης και μόνο. Όμως θα ήταν εθνικά ωφέλιμο, η έγκριση της επιλογής και των κρίσεων των Αρχηγών να γίνεται από την Ελληνική Βουλή, κατόπιν συνεντεύξεως των υποψηφίων Αρχηγών, όπως γίνεται στα προηγμένα δυτικά κράτη. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια επιλέγονται μεταξύ των άριστων συναδέλφων, οι άριστοι για να ηγηθούν των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα, στην δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Χώρα μας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Κλάδων είναι διοικητικά και επιχειρησιακά άριστη.

Κ.Κ. Η τουρκική απειλή είναι μια μόνιμη κατάσταση για τη χώρα μας. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή; Μπορεί να προκληθεί θερμό επεισόδιο ή και γενική σύρραξη;

Ο τουρκικός επιθετικός αναθεωρητισμός δεν είναι ένα ευκαιριακό φαινόμενο, όπως πιστεύουν πολλοί στην χώρα μας, αλλά είναι μια διαχρονική στρατηγική της Τουρκίας. Η Τουρκία δημιουργεί ένταση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με πολιτικές και στρατιωτικές δράσεις, προσεγγίζει το Ιράν και την Ρωσία, δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα στα Βαλκάνια, για να εκβιάσει τον “Διεθνή Παράγοντα “, κυρίως τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και να επιβάλει τη συμμετοχή της στο ” Ενεργειακό Γίγνεσθαι” της Ανατολικής Μεσογείου. Δημιουργεί αλλεπάλληλες κρίσης στο Αιγαίο, χαμηλής έντασης με σκοπό την δημιουργία ενός συνολικού καταλόγου διαφόρων όπως γκρίζες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίησης νησιών και να οδηγήσει την χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι βέβαια με τους όρους του διεθνούς δικαίου αλλά με την πολιτική των κανονιοφόρων , όπου η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει, διότι δεν διεκδικεί τίποτα, ενώ η Τουρκία διεκδικεί τα πάντα. Γενικά η περιοχή μας είναι η πλέον γεωπολιτικά , γεωστρατηγικά και ενεργειακά ασταθής περιοχή. Εδώ τέμνονται αντικρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων και των Τοπικών Δυνάμεων. Η Εθνική μας Ασφάλεια προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομίας, ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαίως σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στην εγγύς και ευρύτερη περιοχή μας .

Κ.Κ. Πώς βλέπετε τους στρατιωτικούς των γειτονικών χωρών; Είναι συνάδελφοι για σας, ή εν δυνάμει εχθροί;

Με τους στρατιωτικούς των γειτονικών χωρών συνεργαζόμαστε στους διάφορους οργανισμούς, που έχουμε κοινή παρουσία ( ΕΕ,ΝΑΤΟ ) και οι σχέσεις μας είναι άριστες. Υπάρχει βέβαια μια έντονη καχυποψία στις σχέσεις μας με τους Τούρκους στρατιωτικούς, που είναι λογικό λόγω της χρόνιας αντιπαλότητας των δυο χωρών. Γενικά είναι λογικό να τους βλέπουμε ως συναδέλφους. Όμως εν καιρώ κρίσεων, όπως πρόσφατα με την σύλληψη των δυο στελεχών μας από τον τουρκικό στρατό, οι σχέσεις μας επιδεινώθηκαν και βέβαια δεν τους βλέπαμε ως συναδέλφους, διότι δεν τήρησαν τις βασικές στρατιωτικές αρχές της τιμής και της καλής γειτονιάς και βέβαια δεν τήρησαν και τον λόγο τους προς την αντίστοιχη ελληνική ηγεσία. Είναι γεγονός ότι το πραξικόπημα άφησε τον στρατό της Τουρκίας ταπεινωμένο, αποδυναμωμένο και έντονα διαιρεμένο και έπληξε την συναδελφική στρατιωτική αλληλεγγύη στο εσωτερικό του και τον έκανε έντονα εσωστρεφή.

Κ.Κ. Σήμερα ο στρατός πρέπει να είναι επαγγελματικός;

Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει επαγγελματικό στρατό. Η θητεία των εννέα μηνών στον Στρατό Ξηράς καθιερώθηκε το 2009 με προοπτική να προσληφθούν 15.000 Επαγγελματίες Οπλίτες. Όμως λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έγιναν οι προσλήψεις και σήμερα η αριθμητική σύνθεση των μονάδων να υπολείπεται του προσδοκώμενου και να δημιουργεί σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η αύξηση της θητείας από 9 σε 12 μήνες είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει από πλευράς πολιτείας, για να αυξήσει την επάνδρωση των μονάδων, να βοηθήσει στην επιχειρησιακή εκπαίδευση της εφεδρείας και να υπάρξει μια αναζωογόνηση των ΕΔ.

Κ.Κ. Ποια η στάση σας σχετικά με τη «Συμφωνία των Πρεσπών»;

Το “Σκοπιανό “, που ταλανίζει την χώρα μας εδώ και 25 χρόνια, “κλείνει” με τον χειρότερο, κατά την γνώμη μου, τρόπο για τα Εθνικά μας Συμφέροντα. Η Χώρα μας με το ” χαρισθέν” όνομα , αναγνωρίζει ευθέως τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών και αναγνωρίζει αφελέστατα την ύπαρξη ” Μακεδονικούς έθνους ” και “Μακεδονικής γλώσσας “, θέτοντας ορισμένες ανεφάρμοστες υποσημειώσεις, που αύριο ούτε αυτοί που τις διατύπωσαν δεν θα τις θυμούνται. Σήμερα δεν έχουμε μια Εθνική Λύση, που να εκφράζει την ιστορική αλήθεια, αλλά έχουμε μια δήθεν ρεαλιστική λύση, που “χαροποίησε” τον “ξένο παράγοντα” και τους ντόπιους ραγιάδες του και θα διαιωνίζει και πάλι το πρόβλημα .

Κ.Κ. Τι μήνυμα στέλνετε στους νέους που θα ήθελαν να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα;

Θα συνιστούσα στους νέους της Πατρίδος μας που θέλουν να ακολουθήσουν την στρατιωτική καριέρα να μελετήσουν την επιστολή που έστειλε ο Ήρωας και Εθνομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μέλας προς τους νεαρούς Ευέλπιδες ,όπου τα λόγια του, παρά τα χρόνια που πέρασαν, μας δείχνουν το πρότυπο του Έλληνα Αξιωματικού αλλά και τις χαρές και τις δοκιμασίες της ζωής του στρατιωτικού. Η ζωή σου είναι πόλεμος. Η γη σου είναι Φρούριο και χρέος σου η νίκη. Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, να αγαπάς, να μην πονάς. Ένας είναι ο σκοπός σου: ο πόλεμος. Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά ιδανικά του ανθρωπισμού. Πολέμα για τη Μεγάλη Ιδέα. Άνδρες που περπατούν στη ζωή ευθυτενείς και με γαλήνη, μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν, να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν, να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί άνδρες, θεμέλια γενεών. Αυτοί είναι οι Ευέλπιδες, οι αυριανοί ηγήτορες του Έθνους. Νεαρέ Εύελπις μάθε και εξασκήσου να είσαι απλός, ολιγόλογος, συγκρατημένος, σεμνός. Λίγα λόγια, πολλά έργα. Ανθρωπιά μεγάλη, πειθαρχία, πείσμα, αντοχή. Θέλω να σε κοιτώ και να γεμίζουν τα μάτια μου παλικάρι. Περισσότερο να προσβάλλεσαι όταν σε κυριεύει ο πόνος. Μη θυμώνεις, χειρότερα είναι. Έστω και αν μόλις κρατιέσαι με έναν κόμπο στον λαιμό. Να φύγεις είναι δειλία. Μόνος σου αποφάσισες να γίνεις αξιωματικός. Απελπισία, ύστερα γελάς και από τη μια μέρα στην άλλη γίνεσαι άνδρας, δηλαδή μαθαίνεις να κρατάς μέσα σου τον πόνο. Έτσι, χωρίς να φαίνεται, αλλά να επιμένεις πάντα στον σκοπό σου, στα όνειρά σου”.

Κ.Κ. Ας έλθουμε στο σήμερα. Πώς είναι η καθημερινότητά σας;

Η καθημερινότητα μου είναι όπως όλων των απλών ανθρώπων, που ζουν σε ένα χωριό, σε μια μικρή κοινωνία. Βασικά δεν ένιωσα ακόμη συνταξιούχος διότι ασχολούμαι καθημερινά με την γεωργία, με τα αμπέλια μου, με τις ελιές μου και εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η ελληνική ύπαιθρος πρέπει να ξαναγεννηθεί, εάν θέλουμε η πατρίδα να οδηγηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής. Καθημερινά αθλούμαι, και συχνά επισκέπτομαι για ορειβασία τα βουνά της χώρας μας. Γενικά απολαμβάνω τις χαρές και τις “διευκολύνσεις” που απλόχερα μας παρέχει η ελληνική επαρχία, μαζί με την οικογένεια μου και αγαπημένους φίλους. Νομίζω στη ζωή μας δεν πρέπει να είμαστε μίζεροι, αλλά μεγαλόκαρδοι και γεμάτοι αγάπη για τον συνάνθρωπο και τότε θα νιώθουμε άνετα μέσα στην κοινωνία που ζούμε.

Κ.Κ. Έχετε κίνητρο να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι λειτούργημα, είναι προσφορά προς τον συνάνθρωπο και όχι τρόπος επιβίωσης και πλουτισμού. Δει τον αγαθόν άνδρα παυόμενον της αρχής μη πλουσιώτερον, αλλά μάλλον ενδοξότερων γεγονέναι”, διακηρύττουν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια και βέβαια εκτός κομματικών γραμμών, εάν μου ζητηθεί να βοηθήσω τον τόπο μου, θα το κάνω. Αυτοί την γκρίζα περίοδο για την χώρα μας, όλοι οι Έλληνες, όλοι οι πατριωτικά σκεπτόμενοι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να εγκαταλείψουμε εγωισμούς και διαφορές και να συμβάλουμε στην σωτηρία της Χώρας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ο καθένας. Όπως έχει διαμορφωθεί, το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί σήμερα το πολιτικό σύστημα, δεν νομίζω ότι προσελκύει αξιόλογους νέους, σοβαρούς, δημιουργικούς και έντιμους ανθρώπους.

Κ.Κ. Πιστεύετε ότι η στρατιωτική εμπειρία σας μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και πώς;

Κάθε άνθρωπος, κάθε πολίτης αυτής της Χώρας, ο οποίος είναι αυτοδημιούργητος, έχει αναδειχθεί μέσα από το επαγγελματικό του περιβάλλον, έχει αποκτήσει εμπειρίες, έχει δείξει ηγετικά προσόντα, έχει ζήσει και δράσει μέσα στην κοινωνία μας, μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και γενικά την Πατρίδα. Δυστυχώς όμως την καρέκλα της εξουσίας, σε όλα τα επίπεδα, τα χρόνια της μεταπολίτευσης, κατέλαβαν και καταλαμβάνουν ακόμη, ως επί το πλείστον , άνθρωποι άκοπα, χωρίς γνώση, χωρίς εμπειρίες , χωρίς να αποδείξουν τα προσόντα τους σε κανέναν, χωρίς να δοκιμαστούν στο στίβο της ζωής και της δημιουργίας, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς ποτέ δεν ίδρωσαν για να κερδίσουν το ψωμί τους, δεν αναδείχθηκαν επαγγελματικά στην κοινωνία, δεν ηγήθηκαν ανθρώπων, αλλά “γεννήθηκαν” και “ανδρώθηκαν ” από τους κομματικούς σωλήνες, δίνοντας το χείριστο παράδειγμα προς τους νέους της Πατρίδος μας και συμβάλλοντας στη δημιουργία αυτής της πλατιάς και πολυεπίπεδης κρίσης θεσμών και αξιών.

Κ.Κ. Ποια είναι τα σχέδιά σας σε περίπτωση που αποφασίσετε να συμμετέχετε ενεργά;

Δεν σκοπεύω κατ’ αρχήν να κατέβω στην κεντρική πολιτική σκηνή, με τις συνθήκες που επικρατούν. Συζητώ για να συμμετάσχω στις τοπικές ή περιφερειακές εκλογές, όπου πιστεύω ότι ένας άνθρωπος μπορεί να προσφέρει στον συνάνθρωπο του, μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία μας, με αδρά και μετρήσιμα αποτελέσματα . Είμαι όμως πολύ επιφυλακτικός, διότι βλέπω ότι ο παλαιοκομματισμός και η κομματική “σαπίλα” έχει εισχωρήσει και στις τοπικές κοινωνίες και στις τοπικές εκλογικές διεργασίες.

Κ.Κ. Τι δυνατότητες υπάρχουν να υλοποιηθούν έργα και να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία, μέσα στην οικονομική κρίση που συνεχίζεται;

Νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο θέμα, που δεν μπορεί να απαντηθεί σε λίγες λέξεις. Κατ’ αρχήν το νησί μας, είναι ένας υπέροχος τόπος, όπου το βόρειο τμήμα είναι Σποράδες, το νότιο Κυκλάδες και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας και επί πλέον είναι κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο, την Αθήνα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης στον τόπο μας, όπως στον τουρισμό, στην Γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία, στον χώρο της τυποποίησης των προϊόντων. Απαιτείται ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι μικρές κυβερνήσεις του τόπου μας, να έχουν όραμα για τον τόπο, να έχουν στρατηγική ανάπτυξης ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη. Δεν είναι όραμα ο συνεχής δανεισμός και η καταχρέωση του φορέα για να κρατήσουμε την καρέκλα της εξουσίας, δεν είναι όραμα η “αλλαγή της λάμπας” στον δρόμο, όραμα είναι να εκτιμήσεις, να σχεδιάσεις και να αποφασίσεις μια στρατηγική για την ανάπτυξη του τόπου. Όραμα είναι να θέσεις στόχους και να βρεις το “μονοπάτι” που θα σε οδηγήσει ανώδυνα και γρήγορα στην επίτευξη αυτών των στόχων. Ναι πίστη μου είναι ότι ακόμη και τώρα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του τόπου, με πρωταγωνιστή πάντα τον ιδιωτικό τομέα και τους φορείς του κράτους αρωγούς .

Κ.Κ. Σε ποια στοιχεία συνάδουν οι πεποιθήσεις ενός στρατιωτικού με αυτές του πολιτικού ή έρχονται αντιμέτωπες;

Οι στρατιωτικοί είναι ένα αντίγραφο της κοινωνίας μας, που όμως έχουν γαλουχηθεί σε έναν πειθαρχημένο δωρικό τρόπο ζωής, που διέπεται από αυστηρές αρχές και ιδανικά, που δεν χωρούν εκπτώσεις και υποχωρήσεις. Ένας Βρετανός Υποστράτηγος είπε κάποτε: ” Οι Πολιτικοί μας αρρωσταίνουν εμάς τους στρατιωτικούς, οι στρατιωτικοί παραείναι ευθείς και τίμιοι γι’ αυτούς” και δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω.

Κ.Κ. Πως πιστεύετε έφθασε η χώρα σε αυτό το σημείο παρακμής;

Επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τα πόστα των αποφάσεων στην πολιτική και στη δημόσια διοίκηση κατελήφθησαν σε μεγάλο βαθμό από ευκαιριακούς κομματικούς παράγοντες μη σχετικούς με το αντικείμενο, με ιδεοληψίες και συχνά χαμηλού ήθους και μειωμένης εντιμότητας. Είχαμε δηλαδή έντονη αναξιοκρατία και νεποτισμό, με οδηγό το ατομικό συμφέρον, σε όλους σχεδόν τους τομείς. Όραμα και σχέδιο για την χώρα μας για οκτώ χρόνια τώρα κανείς δεν μπήκε στον κόπο να προτείνει. Όσοι πράγματι πόνεσαν και αγωνίστηκαν να προσφέρουν κάτι χρήσιμο στον τόπο μας, συνετρίβησαν γρήγορα από τις ομάδες της μετριότητας και των συμφερόντων και αναγκάσθηκαν σε παραίτηση. Δεν θα βρει το δρόμο της η χώρα, αν οι πολιτικοί ταγοί δεν πούνε ολόκληρη την αλήθεια στο λαό, όσο πικρή και αν είναι. Δεν πρόκειται η Ελλάδα, οι τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουν το φαύλο κύκλο, αν δεν αντιμετωπίσουν τον κρατισμό και την διαπλοκή, την κομματοκρατία και την διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και τον συντεχνιασμό, την κρατική γραφειοκρατία και τον θεσμικό υπόκοσμο.

Κ.Κ. Υπάρχει μήνυμα αισιοδοξίας για την κοινωνία και την πατρίδα μας;

Σε αυτούς τους μίζερους καιρούς, θα ήταν παράλειψη μας να μην εκπέμψουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, η οποία αντλείται από τον λαό μας, που ιστορικά στις δύσκολες περιόδους, οδηγούμενος από πεφωτισμένους ηγέτες, κατάφερε να κάνει θαύματα. Οι συνθήκες σήμερα απαιτούν την επιστροφή της πολιτικής, ως σχέδιο και ως όραμα, στο θρόνο της, με ταυτόχρονη εκδίωξη από εκεί του λαϊκισμού και της προπαγάνδας . Οι συνθήκες σήμερα απαιτούν ενότητα, την μέγιστη εθνική συνεννόηση, το δικό μας εσωτερικό μνημόνιο αντιμετώπισης της κρίσης, με στήριγμα την αλήθεια, την αυτογνωσία και την αγάπη για την πατρίδα. Υπάρχουν και σήμερα οι άριστοι, οι έντιμοι, οι δημιουργικοί άνθρωποι, είναι δίπλα μας. Δεν ενδιαφέρονται για το χρήμα, για το πως θα αυξήσουν το πόθεν έσχες, αλλά μόνο για την προκοπή του τόπου και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι άξιοι είναι αυτοί που θα δώσουν αξιοπρέπεια και πρόοδο σε αυτόν τον λαό. Οι άξιοι είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν μια καλύτερη Ελλάδα.

Κ.Κ. Τι έχετε να ευχηθείτε για το νέο έτος;

Για το 2019 να ευχηθούμε σε όλο τον κόσμο καλή χρόνια, υγεία και προκοπή.

 

Πηγή: Ευβοϊκός Χρόνος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ