Η Γλώσσα του Σώματος part two: Συμβουλές για ένα τέλειο πρώτο ραντεβού!

Όσοι διαβάσατε το προηγούμενο άρθρο για τη γλώσσα του σώματος, είδατε πώς, μερικές φορές, ή μάλλον τις περισσότερες φορές, τα περισσότερα και τα πιο σημαντικά στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι μη λεκτικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εύκολο να καταλάβουμε τι θέλει να πει ο εκάστοτε απέναντί μας. Τι γίνεται όμως σε περιστάσεις που είμαστε συναισθηματικά […]

17 Ιανουαρίου 2019

του/της Newsroom

Όσοι διαβάσατε το προηγούμενο άρθρο για τη γλώσσα του σώματος, είδατε πώς, μερικές φορές, ή μάλλον τις περισσότερες φορές, τα περισσότερα και τα πιο σημαντικά στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι μη λεκτικά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εύκολο να καταλάβουμε τι θέλει να πει ο εκάστοτε απέναντί μας. Τι γίνεται όμως σε περιστάσεις που είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι όπως στο πρώτο ραντεβού;

The 1st Date issue

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο να πάει καλά ένα πρώτο ραντεβού, αλλά πολλή προσοχή δίνεται, και όχι τυχαία, στη γλώσσα του σώματος. Πώς θα καθίσετε; Πού θα καθίσετε; Θα πρέπει να χαμογελάτε περισσότερο ή μήπως λιγότερο; Μήπως να πάτε καλύτερα με μια μάσκα για να μην ανησυχείτε για τις εκφράσεις σας; Και τι σημαίνει «ανοιχτή στάση του σώματος»; Και πώς θα καταλάβετε αν το ραντεβού σας σας θέλει και αν περνάει καλά μαζί σας;

Σίγουρα, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε ένας από εμάς στις συναναστροφές του με τον υπόλοιπο κόσμο αντιδρά διαφορετικά όχι μόνο αναλόγως την περίσταση, αλλά αναλόγως και με το με ποιόν συναναστρέφεται κάθε φορά. Οπότε, ξεκινάμε από το δεδομένο ότι κάθε πρώτο ραντεβού είναι, εκ των πραγμάτων, ξεχωριστό και ανεπανάληπτο, γιατί έχει κάθε φορά να κάνει με δύο διαφορετικούς ανθρώπους οι οποίοι, ξεκινώντας να συναναστρέφονται και στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο, δημιουργούν το δικό τους δυναμικό. Έχοντας πει αυτό, υπάρχουν κάποια γενικότερα σημάδια της γλώσσας του σώματος με τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε τόσο εάν ο άλλος ενδιαφέρεται ουσιαστικά όσο και εάν περνάει καλά μαζί μας.

Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι κάθε πρώτο ραντεβού είναι, εκ των πραγμάτων, ξεχωριστό και ανεπανάληπτο, γιατί έχει κάθε φορά να κάνει με δύο διαφορετικούς ανθρώπους οι οποίοι, ξεκινώντας να συναναστρέφονται και στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο, δημιουργούν το δικό τους δυναμικό.

1. Με τα μάτια μιλάμε εμείς

Υπάρχουν διάφορα είδη βλέμματος με τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε εάν έχουμε αρχικά εξάψει την προσοχή κ το ενδιαφέρον κάποιου, αλλά θα εστιάσουμε θα δύο σημαντικότερα. Πρώτα έχουμε το «ντροπαλό» βλέμμα, γνωστό και ως «σαν με κοιτάς, θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί». Σε αυτή την περίπτωση, το υποψήφιο ταίρι σας σας κοιτά σύντομα και μετά αποστρέφει το βλέμμα αλλού για να μη γίνει αντιληπτό. Το επόμενο είναι το «διερευνητικό» βλέμμα, γνωστό και ως «σκανάροντας το χώρο». Εδώ είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, κάποιος ψάχνει να σας βρει. Ξεκινά να κάνει ένα γρήγορο τσεκ σε όλο το χώρο, διακριτικά, και ξαφνικά, το βλέμμα του/της σταματά επάνω σας. Βρήκε αυτό που έψαχνε. The scanning procedure is complete.

2. Σαν με κοιτάς

Και τώρα που βρεθήκατε, πώς καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει χημεία; Η οπτική επαφή είναι το πρώτο καίριο σημάδι ότι ναι, συνδέεστε. Κάποιος που ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο που έχει απέναντί του, ειδικά σε ένα πρώτο ραντεβού, είναι προσηλωμένος επάνω του. Αυτό σημαίνει έντονη κ συνεχής οπτική επαφή. Εάν μάλιστα είστε από τους γερούς λύτες της γλώσσας του σώματος, παρατηρήστε τις κόρες των ματιών. Εάν τις δείτε να διαστέλλονται, τότε αυτό σημαίνει πως κάποιος είναι πολύ ενθουσιασμένος που σας γνωρίζει. Ήδη.

3. Καθρέφτη καθρεφτάκη μου

Όταν κάποιος ενδιαφέρεται για κάποιον άλλο, συχνά αρχίζει να μιμείται τη συμπεριφορά του και ειδικότερα τη γλώσσα του σώματός του. Αυτό λέγεται «καθρέφτισμα» και δείχνει ότι  ο άλλος προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύνδεση μαζί σας. Έτσι αν σε επόμενο πρώτο ραντεβού δείτε το ταίρι σας να μιμείται χειρονομίες, εκφράσεις, στάση του σώματος ή ακόμα και το ύφος ομιλίας σας, να ξέρετε ότι κάτι πηγαίνει πολύ καλά!

4.Να γείρω λίγο στον ώμο σου;

Το να γέρνει κάποιος προς το μέρος σας είναι ένα εξαιρετικό σημάδι, ακόμα και σε μη ρομαντικές καταστάσεις. Έχετε προσέξει πώς, όταν καθόμαστε με φίλους ή γενικώς αγαπημένα μας πρόσωπα και συζητάμε/ τρώμε/ βλέπουμε ταινία, τείνουμε να γέρνουμε προς τα εμπρός, προς το μέρος τους; Και το κυριότερο είναι ότι μας έρχεται τελείως φυσικά, ανεξαρτήτως περίστασης. Στο πρώτο ραντεβού ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Όταν γέρνει κάποιος προς τα εσάς, σημαίνει ότι πρώτον θέλει να έρθει πιο κοντά σας, δεύτερον νιώθει ασφάλεια να περιορίσει πρώτος τον προσωπικό του χώρο και να γεφυρώσει την απόσταση που σας χωρίζει και τρίτον, θέλει να σας ακούσει καλύτερα. Συμπέρασμα; Ενδιαφέρεται πολύ. Αρκετά ώστε να ρισκάρει μια πιθανή απόρριψη από μέρους σας ξεπερνώντας νοητά όρια.

5. Keeping in touch

Εάν κάποιος βρει δικαιολογία για να σας αγγίξει κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης είναι ένα εξαιρετικό πρώτο σημάδι. Στο πρώτο ραντεβού, περιμένετε εκείνη τη στιγμή που θα σας αγγίξει τυχαία στον ώμο, στο χέρι για να σας βοηθήσει να περάσετε το πλήθος, θα σας πιάσει το χέρι ή το γόνατο πάνω στην κουβέντα γελώντας με αυτό που λέτε. Όχι, δεν είναι τυχαίο. Το ακριβώς αντίθετο βασικά.

6. Hair play

Όλοι το έχουμε κάνει και όλοι το έχουμε δει. Ξεκινά σαν εφηβική παρόρμηση και κάποιοι δεν το ξεπερνούν ποτέ. Σύμφωνα με μελέτες, είναι κάτι σαν ένστικτο που έχει ξεμείνει καταχωνιασμένο στο DNA μας από όταν προσπαθούσαμε παλιά να προσελκύσουμε το υποψήφιο ταίρι μας και αυτό επειδή το υγιές και πλούσιο μαλλί είναι ένδειξη γονιμότητας. Ναι καλά καταλάβατε, μιλάμε για μαλλιά. Εάν κάποιος πειράζει τα δικά του όσο είναι μαζί σας σε πρώτο ραντεβού, ανησυχεί για το πώς δείχνει και αν τον βρίσκετε γοητευτικό και ελκυστικό.

7. Στα πόδια

Τελευταίο και αλάνθαστο σημάδι ότι τα πράγματα βαίνουν ή όχι καλώς είναι φυσικά, τα άκρα, και πιο συγκεκριμένα τα πόδια. Έχει λεχθεί ότι οι κινήσεις στα πέλματα ελέγχονται από το υποσυνείδητο και ως εκ τούτου δείχνουν τι σκεφτόμαστε και πώς νιώθουμε διότι η απόληξη πολλών νεύρων του εγκεφάλου βρίσκεται εκεί. Η φράση «θέλω να το βάλω στα πόδια» δεν είναι τυχαία άλλωστε. Εάν το υποψήφιο ταίρι σας έχει σταυρωμένα τα πόδια του, τότε κάτι δεν πάει ιδιαίτερα καλά και είναι σε στάση άμυνας και σε επιφυλακή. Εάν τα πέλματά του δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση πέρα από εσάς, μάλλον έχει χάσει το ενδιαφέρον του και/ή ψάχνει τρόπο διαφυγής. Εάν όμως από την άλλη τα πέλματά του δείχνουν προς το μέρος σας, τότε νιώθει άνετα και θέλει να είναι κοντά σας. No worries λοιπόν!

Λειτουργούμε κατά βάση με το ένστικτο πριν μπει στο παιχνίδι και η λογική μας, και αυτό μας καθοδηγεί σε μεγάλο ποσοστό στο ποιοι άνθρωποι μας ταιριάζουν και ποιοι όχι.

The remains of the date

Και ύστερα; Τι μένει τελικά; Πώς θα περάσετε καλά με τόσες πληροφορίες και τόσα πράγματα που θα πρέπει να παρατηρήσετε;

Ας είμαστε ειλικρινείς, τα περισσότερα τα παρατηρούσατε ήδη χωρίς να το ξέρετε και τώρα που διαβάσατε αυτές τις γραμμές, σκεφτήκατε πόσες φορές έχει συμβεί το καθένα σωστά;

Λειτουργούμε κατά βάση με το ένστικτο πριν μπει στο παιχνίδι και η λογική μας, και αυτό μας καθοδηγεί σε μεγάλο ποσοστό στο ποιοι άνθρωποι μας ταιριάζουν και ποιοι όχι. Απλώς μερικές φορές επιλέγουμε να αγνοήσουμε το ένστικτό μας.  Από εδώ και πέρα λοιπόν, και μετά από αυτές τις επιπλέον πληροφορίες, να είστε σίγουροι, ότι όλα θα πάνε όπως σας ταιριάζει. Το βασικό είναι να περάσετε καλά. Και τα υπόλοιπα θα έρθουν. Ή θα φύγουν. Αναλόγως πού δείχνουν τα πόδια!

Ps: Next time: Γλώσσα του σώματος σε πρώτη συνέντευξη για δουλειά. Μαθαίνοντας να πουλάτε τον εαυτό σας αλλά και να διαβάζετε πώς πάει η συνέντευξη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ