Πολική δίνη φέρνει θανάσιμη ασφυξία ψύχους στις ΗΠΑ

Πόλεις κλείνουν η μία μετά την άλλη στις ΗΠΑ, καθώς η περιοχή πλήττεται από ένα ασφυκτικό φαινόμενο ψύχους γνωστό και ως πολική δίνη (polar vortex). Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους σε διάφορες πολιτείες ως επακόλουθο των Αρκτικών θερμοκρασιών. Πιο συγκεκριμένα, το Σικάγο είδε για πρώτη φορά -45C, με σχεδόν όλη […]

31 Ιανουαρίου 2019

του/της Newsroom

Πόλεις κλείνουν η μία μετά την άλλη στις ΗΠΑ, καθώς η περιοχή πλήττεται από ένα ασφυκτικό φαινόμενο ψύχους γνωστό και ως πολική δίνη (polar vortex).

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους σε διάφορες πολιτείες ως επακόλουθο των Αρκτικών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, το Σικάγο είδε για πρώτη φορά -45C, με σχεδόν όλη την πόλη να έχει θαφτεί στο χιόνι.

Τα σχολεία είναι κλειστά, το ίδιο και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, ενώ πάνω από 1500 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί. Η κυβέρνηση προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης να μην βγουν στους δρόμους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν μέσα στα πρώτα 10 λεπτά. Για όσους ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητο να βγουν, οι ειδικοί προειδοποίησαν να ελαχιστοποιήσουν την ομιλία και να μην παίρνουν βαθιές αναπνοές, καθώς υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας ψύχους.

Ο ποταμός του Σικάγο πάγωσε δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα
Η ανατολή στο Σικαγο σήμερα το πρωί
Σικάγο από ψηλά, σήμερα το πρωί

Σε μια προσπάθεια τέλος, να μην κλείσουν οι σιδηροδρομικές δίοδοι, οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο του Σικάγο “έβαλαν φωτιά” στις σιδηροδρομικές γραμμές, αφενός για να μην καταστραφούν από την παγωνιά, αφετέρου για να διατελούνται τα δρομολόγια κανονικά.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το NBC news:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=0HHqZMHRJQ8[/embedyt]

Την ίδια στιγμή που το Σικάγο παγώνει, η Αυστραλία λιώνει αντιμετωπίζοντας επίσης πρωτοφανείς θερμοκρασίες καύσωνα που αγγίζουν τους +50C. Όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αποκύημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αναμένεται να επιδεινωθούν στο μέλλον όσο αυτή εντείνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024