Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου

Με έδρα την Κόρινθο και στόχο την οικολογική και περιβαλλοντική προστασία αλλά και ορθολογική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών του Κορινθιακού κόλπου, δημιουργήθηκε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου». Ο Φορέας που θα εκπονεί και τα Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής, θα διοικείται από επταμελές ΔΣ εκπρόσωπων της κυβέρνησης, της […]

15 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Με έδρα την Κόρινθο και στόχο την οικολογική και περιβαλλοντική προστασία αλλά και ορθολογική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών του Κορινθιακού κόλπου, δημιουργήθηκε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου».

Ο Φορέας που θα εκπονεί και τα Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής, θα διοικείται από επταμελές ΔΣ εκπρόσωπων της κυβέρνησης, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων, των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων και καθηγητών Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση μεταξύ των περιοχών αρμοδιοτήτων του Φορέα περιλαμβάνεται η παραλιακή Δωρίδα, η ευρύτερη περιοχή Γαλαξιδίου, η μεγάλη θαλάσσια έκταση του Κορινθιακού Κόλπου που πρόσφατα εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000, παράκτιες περιοχές Αιγίου, Κορινθίας, Βοιωτίας και μια σειρά άλλων περιοχών του Κορινθιακού Κόλπου.

Σύμφωνα με του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 50/07-02-2019) πρόεδρος του ΔΣ ορίζεται ο Κεφάλας Σταύρος του Αναστασίου και μέλη οι εξής:

Γεώργιος Αλβανόπουλος, ΠΕ Περιβάλλοντος στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αναπληρώτρια την Αμαλία-Μαρία Κουτσογιάννη, ΠΕ Περιβάλλοντος στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ.
Γεώργιος Καπεντζώνης, Πολιτικός Μηχανικός, Δήμαρχος Δωρίδας, ως εκπρόσωπος των εμπλεκομένων Δήμων, με αναπληρωτή τον Πνευματικό Αλέξανδρο, Δήμαρχο Κορινθίων.
Γεώργιος Ψυχογιός, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με αναπληρωτή τον Πετρίτση Γεώργιο, ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κεφάλας Σταύρος, ΠΕ Διοίκησης Επιχειρήσεων ως εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινότητας με εμπειρία σε σχετικά θέματα, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνου Παναγιώτη, Λογιστή.
Καντήρος Διονύσιος, ΠΕ Περιβαλλοντολόγο, ως εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινότητας, με εμπειρία σε σχετικά θέματα, με αναπληρωτή τον Ματθαίου Γεώργιο, Βιολόγο-Ιχθυολόγο.
Δροσόπουλος Αναστάσιος, ως εκπρόσωπος των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), με αναπληρωτή τον Λατσούδη Παναγιώτη.
Μαυρομάτη Δάφνη, ως εκπρόσωπο των Παραγωγικών Φορέων της Περιοχής με αναπληρωτή τον Μακρόπουλο Πέτρο.

Η θητεία του Προέδρου και των μελών του παραπάνω συγκροτηθέντος Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης.

Οι Δήμοι που συμμετέχουν στο νέο Φορέα είναι:

Δήμος Αιγιαλείας

Δήμος Βέλου – Βόχας

Δήμος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας

Δήμος Δωρίδος

Δήμος Θηβαίων

Δήμος Κορινθίων

Δήμος Λεβαδέων

Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας

Δήμος Ναυπακτίας

Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Δήμος Πατρέων

Δήμος Σικυωνίων

Να πούμε εδώ ότι μια από τις σημαντικές καινοτομίες που εισάγεται μέσω του Φορέα Διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου, θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με τη δυνατότητα βεβαίωσης περιβαλλοντικών προστίμων και η διάθεση σε αυτόν μηχανοκίνητων και πλωτών μέσων.

Προβλέπεται επίσης η πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων με ευρωπαϊκούς πόρους με στόχο την διαχείριση και αειφορία της φύσης.

Τέλος, μέσα στο επόμενο διάστημα, ο Φορέας θα «εξοπλιστεί νομικά» με χάρτες για τον αιγιαλό και το «θαλάσσιο χωροταξικό» που προωθείται παράλληλα με τους δασικούς και κτηματολογικούς χάρτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024