Δημήτρης Αναγνωστάκης: πάνω από όλα με διάθεση κοινωνικής προσφοράς

Δάσκαλος, συνδικαλιστής, βουλευτής, πρώην Δήμαρχος και τώρα Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης. Πρόκειται για τον Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος στην ανοιχτή του εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου ανακοίνωσε και επίσημα τον συνδυασμό του “Στερεά.. Υπεροχής”. Επιλέγοντας έναν έναν τους υποψηφίους του, συσπειρώνει την παράταξή του και δίνει πνοή στο όραμά του. Τον επισκεφτήκαμε στο γραφείο […]

27 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Πρόκειται για τον Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος στην ανοιχτή του εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου ανακοίνωσε και επίσημα τον συνδυασμό του “Στερεά.. Υπεροχής”. Επιλέγοντας έναν έναν τους υποψηφίους του, συσπειρώνει την παράταξή του και δίνει πνοή στο όραμά του.

Τον επισκεφτήκαμε στο γραφείο του, προκειμένου να λάβουμε απαντήσεις σε ερωτήματα μας.

Χαμογελαστός, όπως πάντα, μας υποδέχτηκε στο χώρο του. Κάθε ευκαιρία για συναντήσεις με πρόσωπα και στελέχη της πολιτικής σκηνής αποτελεί ευκαιρία, άλλωστε. Ειδικά την περίοδο αυτή. Ευκαιρία να συζητήσεις από κοντά θέματα και να σου απαντηθούν ερωτήματα.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ως δάσκαλος, ξέρει πολύ καλά να απαντά σε ερωτήσεις. Και αυτό έκανε.

Κ.Κ. Ένας δάσκαλος, συνδικαλιστής, πρώην δήμαρχος, βουλευτής, ο μακροβιότερος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τώρα υποψήφιος Περιφερειάρχης. Ποιο από όλα τα αξιώματα ήταν μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς;

Δ.Α. Κάθε θέση ευθύνης αποτελεί παράλληλα και μια μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση να φανείς αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών όσων σου ανέθεσαν αυτή την ευθύνη.

Κάθε μια από όσες θέσεις υπηρέτησα είχε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της και ειλικρινά προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να σταθώ με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Επιτρέψτε μου να μην προβώ σε καμιά διάκριση και κανένα διαχωρισμό, αφού όλες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και της όποιας πολιτικής διαδρομής μου. Ελπίζω το έργο που παρήγαγα να έχει θετικό πρόσημο και το πέρασμά μου να άφησε κάποιο σοβαρό αποτύπωμα. Πιστεύω να δικαίωσα όσους με εμπιστεύτηκαν.

Σήμερα αντιμετωπίζω μια νέα πρόκληση να αναλάβω τις «τύχες της περιφέρειας».

Το αντιλαμβάνομαι σαν καθήκον να πάμε το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μπροστά. Γιατί στη ζωή μας, μάθαμε να τη ζούμε δημιουργώντας και αφήνοντας θετικά αποτυπώματα και όχι να είμαστε περαστικοί.

Κ.Κ. Είστε ένας άνθρωπος με προοδευτικές καταβολές. Πως αντιμετωπίσατε τη θέση σας στη διοίκηση των Σωμάτων Ασφαλείας;

Δ.Α. Είναι αλήθεια ότι στην άκρως τιμητική πρόταση να υπηρετήσω τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης, όταν ανέλαβε Υπουργός ο Γιάννης Πανούσης, ένιωσα έκπληξη και μια έντονη επιφύλαξη. Η παρουσία όμως του συγκεκριμένου ανθρώπου, με την τεράστια πολιτική και επιστημονική επάρκεια με έκανε να νιώσω ασφαλής και με καθησύχασε. Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι τελικά πράξαμε σωστά.

Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα συνεργάστηκα με ανθρώπους που είχαν μια άλλη θεώρηση για το επάγγελμα του αστυνομικού, μια άλλη οπτική για το ρόλο της αστυνομίας και μαζί προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε πολλούς νέους θεσμούς και δομές, προβάλλοντας το κοινωνικό χαρακτήρα της αποστολής του αστυνομικού, βοηθώντας ταυτόχρονα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δημόσια Τάξη είναι άνθρωποι με πτυχία και μεταπτυχιακές σπουδές, με εξαιρετικό επαγγελματισμό, πίστη στο καθήκον που έχουν αναλάβει, δηλαδή στην Προστασία του Πολίτη και του Δημοσίου Συμφέροντος.

Αυτό είναι το πνεύμα που διαπνέει σήμερα τον τομέα της Προστασίας του Πολίτη.

Προσωπικά δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, ενώ θεωρώ ότι έβαλα ένα λιθαράκι στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Σωμάτων Ασφάλειας.

Κ.Κ. Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας που επιλέξατε για το ψηφοδέλτιο σας;

Δ.Α. Από την αρχή έθεσα στόχο να σχηματίσω Αυτοδιοικητικό Ψηφοδέλτιο με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, της Διοίκησης, Επαγγελματίες, Τεχνοκράτες με εμπειρία στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, στα κοινά, ανθρώπους μπολιασμένους με τις αξίες της συμμετοχής και της κοινωνικής προσφοράς.

Σας δίνω το στίγμα : Πολλοί από τους συνεργάτες μετέχουν για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι περισσότεροι συνεργάτες, μετρούν χρόνια πολιτικής δράσης, διοικητικής εμπειρίας, επαγγελματικής ζωής, αγωνιστές της δημοκρατίας για ένα καλύτερο αύριο.

Οι συνεργάτες μου δεν ζουν από και για την Πολιτική. Δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής. Είναι άνθρωποι δημιουργικοί, που δεν αναζητούν επιβεβαίωση από την συμμετοχή τους σε ένα Όργανο της Αυτοδιοίκησης αλλά έχουν διάθεση κοινωνικής προσφοράς.

Κ.Κ. Ποιοι είναι οι στόχοι για τη συγκρότηση μιας καλύτερης Περιφέρειας Στερεάς;

Δ.Α. Σας το λέω τηλεγραφικά, όπως τα λέμε στον τίτλο μας : ΣΤΕΡΕΑ περιφέρεια ΥΠΕΡΟΧΗΣ.

Για να το πετύχουμε αυτό θα εργαστούμε με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο συγκεντρώνοντας Ανθρώπινους και Οικονομικούς πόρους στις παρακάτω προτεραιότητες :

  • Απασχόληση, Κοινωνική Οικονομία & Συνεργατισμό. Στήριξη Τοπικής Οικονομίας.

  • Σε Υποδομές – Αναπτυξιακά Έργα, που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

  • Εισάγοντας τον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό στα Προγράμματα της περιφέρειας.

  • Αναδεικνύοντας την Tαυτότητα, το Κοινωνικό Κεφάλαιο, τοποθετώντας την Περιφέρεια στον Ευρωπαϊκό Χάρτη.

  • Επιλέγουμε μια Δημοκρατική Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Περιφέρεια, μαχητική και με αξιώσεις απέναντι στο Κεντρικό κράτος, με νέους θεσμούς, πιο κοντά στον Πολίτη.

Αυτοί είναι οι άξονες του προγράμματός μου και συμπυκνώνονται σε ένα σύνθημα :

H Στερεά Περιφέρεια Υπεροχής, μέσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη των Περιφερειών.

Κ.Κ. Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στην περιοχή;

Δ.Α. Χρειάζεται να αλλάξουν :

  • Ο προγραμματισμός και ο τρόπος που σχεδιάζεται το μέλλον της περιφέρειας μας.

  • Oι τοπικισμοί να δώσουν τη θέση τους σε μια νέα περιφερειακή συνείδηση :

Σκέψου τοπικά, δράσε περιφερειακά είναι το σύνθημά μας.

  • Η αντίληψη που θέλει την ανάπτυξη κυρίως ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ και ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Η αντίληψη, αυτή κατακερματίζει τους οικονομικούς πόρους δεξιά και αριστερά σε έργα χωρίς αναπτυξιακό αποτέλεσμα και έχει γνώμονα τις πελατειακές σχέσεις.

  • Αλλάζει η λειτουργία της Περιφερειακής αρχής: βαδίσουμε με Δημοκρατικό Σχέδιο, Προγραμματισμό και Ιεραρχήσεις, Νέες Ιδέες και Μετρήσιμα Αποτελέσματα.

  • Αλλάζει η σχέση της Περιφέρειας με το Κεντρικό κράτος :

Η Περιφέρεια δεν μπορεί να είναι το εξάρτημα του κεντρικού κράτους.

Ούτε ο φυσικά ο Περιφερειάρχης δεκανίκι του κόμματος και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Αυτά είναι αντιλήψεις του παρελθόντος και του φαύλου κομματικού και πελατειακού συστήματος. Η περιφέρεια είναι θεσμός με πόρους και αρμοδιότητες.

Κ.Κ. Θεωρείτε πως η γραμμή του κόμματος περνά άρρηκτα και στην περιφέρεια;

Δ.Α. Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Το έχω δηλώσει δημόσια και επανειλημμένως.

Συνεπώς δεν έχω πρεμούρα και αγωνία να σας πω, εάν περνάει καλά η γραμμή του Κόμματος στην Περιφέρεια. Την ερώτηση αυτή μάλλον πρέπει να την απευθύνετε στους υποψηφίους που έχουν οριστεί από τα κόμματά τους και προφανώς επιχειρούν να περάσουν την όποια γραμμή στις περιφερειακές εκλογές.

Μια και μόνο γραμμή έχουμε εγώ και οι συνεργάτες μου: Την Ανανέωση του Θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, την Περιφερειακή Πολιτική και Ανάπτυξη, την αυτονομία του θεσμού. Ένα σχέδιο για μια αυτοδιοικούμενη περιφέρεια μέσα στην Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Τη ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ.

Όλα τα υπόλοιπα μας αφήνουν αδιάφορους και απλά τα προσπερνάμε.

Χορτάσαμε και χόρτασε η ελληνική κοινωνία από κομματικές υποψηφιότητες, κωμικοτραγικές ιστορίες με δαχτυλίδια, χόρτασε από εκλεκτούς και μεσσίες. Φτάνει πια η αγωνία των κομμάτων για να γράψουν το βράδυ των εκλογών μπλε-κίτρινο-κόκκινο-πράσινο το χρώμα της περιφέρειας.

Κ.Κ. Ποια η γνώμη σας για τους ανθυποψηφίους σας;

Δ.Α. Όλες οι υποψηφιότητες έχουν, από μένα προσωπικά, θετική αξιολόγηση.

Η καθεμιά ξεχωριστά διακρίνεται από πολιτική εμπειρία, γνώση και διάθεση προσφοράς.

Όλοι οι υποψήφιοι διαθέτουν πολιτική παιδεία, διακρίνονται για τον πολιτικό πολιτισμό τους

και αυτό σίγουρα είναι προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας.

Κ.Κ. Η εμπειρία σας θεωρείτε πως αποτελεί εγγύηση για μια επιτυχή θητεία και στην Περιφέρεια;

Δ.Α. Η εμπειρία και η πολιτική ωριμότητα είναι όροι και προϋποθέσεις, για την επιτυχία των νέων εγχειρημάτων στη ζωή. Είναι αυτό που λέμε Τεχνογνωσία.

Η δική μου πολιτική εμπειρία, είναι που μου δίνει τον αέρα και την αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε μια επιτυχή Διοίκηση και Διεύθυνση της Περιφέρειας, να πάμε ένα βήμα παραπέρα το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Τολμώ να πω με σιγουριά ότι εγώ και οι συνεργάτες μου αποκτήσαμε σημαντική εμπειρία στο χρόνο ενασχόλησης με τα κοινά.

Ξέρουμε και Μπορούμε.

Με αυτή την σιγουριά απευθυνόμαστε στους πολίτες και λέμε μπροστά στις εκλογές.:

Δώστε μας τη δύναμη… Δώστε μας την εμπιστοσύνη σας και δεν θα διαψευστείτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024