℃

Επιτέλους προς αποκατάσταση οι ρηγματώσεις στο γυμνάσιο Σχηματαρίου

Την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την αποκτάσταση των χρόνιων και διευρημένων ρηγματώσεων που έχει υποστεί η Ανατολική Πτέρυγα του γυμνασίου Σχηματαρίου, αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή κατά την τελευταία συνεδρίαση της.     Υπενθυμίζεται ότι για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των μαθητών, με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Τανάγρας, […]

27 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την αποκτάσταση των χρόνιων και διευρημένων ρηγματώσεων που έχει υποστεί η Ανατολική Πτέρυγα του γυμνασίου Σχηματαρίου, αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή κατά την τελευταία συνεδρίαση της.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των μαθητών, με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Τανάγρας, Βασίλη Περγάλια, από πέρυσι 4 τάξεις του Γυμνασίου “φιλοξενούνται” σε μισθωμένο νεόδμητο κτίριο, αντί του ποσού των 1.900 ευρώ το μήνα.

 

Πρωτοβουλία βεβαίως που ακολούθησε την άκρως δραματική εισήγηση του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Τανάγρας, για έγκριση μελέτης με τίτλο »Γεωτεχνική έρευνα για τη στατική επάρκεια του Γυμνασίου Σχηματαρίου».

 

 

 

Η εισήγηση του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών που οδήγησε την επιτροπή του δήμου στη λήψη της απόφασης είχε ως εξής:

»Η εκπόνηση της ανωτέρω μελέτης κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα και
αναγκαία προκειμένου τα αποτελέσματά της να υποδείξουν την πρόταση
αποκατάσης των ρηγματώσεων τόσο των δομικών στοιχείων όσο και των
στοιχείων πλήρωσης του ανατολικού τμήματος (τμήμα Β) του κτιρίου Γυμνασίου
Σχηματαρίου που εκκενώθηκε βεβιασμένα.
Η καθίζηση του εδάφους που έχει διαπιστωθεί σε περισσότερα από ένα
σημεία του κτιρίου έχει προκαλέσει σημαντικού εύρους ρωγμές σε δοκούς και
πλάκες του κτιρίου. Επειδή το φαινόμενο των καθιζήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί
απαιτεί στενή παρακολούθηση. Για αυτό το λόγο προτείνεται πριν την εφαρμογή
οποιασδήποτε επέμβασης με σκοπό την αποκατάσταση της δομικής ακεραιότητας
του κτιρίου να γίνουν τουλάχιστον 3 εδαφικές γεωτρήσεις βάθους 15-20 μέτρων
σε συγκεκριμένες θέσεις με σκοπό καταρχήν την καταγραφή της εδαφικής
διαστρωμάτωσης, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του υδροφόρου
ορίζοντα και όποιων άλλων μετρήσεων κριθεί απαραίτητο να πραγματοποιηθούν
και προταθούν από ειδικό γεωτεχνικό μηχανικό.»

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
Το Γυμνάσιο Σχηματαρίου άρχισε να λειτουργεί από το έτος 1941 ως Γυμνασιακό Παράρτημα του 8ου Αθηνών. Το Γυμνάσιο αυτό λειτούργησε στα παλαιά σπίτια του Σπύρου Σπύρου (2ο δημοτικό Σχολείο Σχηματαρίου).  Στην περίοδο της κατοχής lειτουργούσε μέσα στο σπίτι του ηθοποιού Γιάννη Αργύρη, μετά στο υπόγειο του γιατρού Σπύρου, ενώ μερικές τάξεις, κάνανε μαθήματα στα παλαιά κτήματα του Γιάγκου Μαρίνου.
Όλα τα παραπάνω μέχρι που κτίστηκε το πετρόκτιστο κτίριο στο Παλαιό Γήπεδο Ποδοσφαίρου. Το σύνολο των μαθητών στο τότε Γυμνάσιο ήταν περίπου 50 και ήταν από το Σχηματάρι, την Τανάγρα, την Ασωπία, τα Οινόφυτα και τον Αυλώνα.
Αυτό το Γυμνάσιο πρέπει να ήταν παράρτημα Γυμνασίου Χαλκίδος και λειτουργούσε ως Δημοσυντήρητο, δηλαδή πλήρωναν οι γονείς ορισμένα ποσά για αρκετούς καθηγητές, τα οποία συγκέντρωνε η επιτροπή γονέων.
Το 1988-89 μεταφέρθηκε στο καινούργιο κτίριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ