,

Ευρεία σύσκεψη για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. Από Τρίτη νέες κινητοποιήσεις (φωτό & video)

Έναν ειλικρινή κι εφ’ όλης της ύλης διάλογο, για την πορεία της ΛΑΡΚΟ που εμποδίζεται από μία σύμβαση «ταφόπλακα» για τη επιβίωσή της αλλά και την προοπτική εξασφάλισης μιας κυβερνητικής «πλάτης», μέσω κρατικών ενισχύσεων, επιχείρησαν σήμερα εργαζόμενοι και διοίκηση της εταιρείας στη Λάρυμνα. Την παρούσα κατάσταση, λειτουργίας των μεταλλείων, ανέλυσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, […]

21 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Έναν ειλικρινή κι εφ’ όλης της ύλης διάλογο, για την πορεία της ΛΑΡΚΟ που εμποδίζεται από μία σύμβαση «ταφόπλακα» για τη επιβίωσή της αλλά και την προοπτική εξασφάλισης μιας κυβερνητικής «πλάτης», μέσω κρατικών ενισχύσεων, επιχείρησαν σήμερα εργαζόμενοι και διοίκηση της εταιρείας στη Λάρυμνα.

Την παρούσα κατάσταση, λειτουργίας των μεταλλείων, ανέλυσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Ανδρέας Κορέντζελος, ο οποίος από την αρχή της τοποθέτησής τους διευκρίνισε ότι υπάρχουν ευθύνες.

« Δε μπορούμε, εμείς ως εργαζόμενοι,  να μην καταλογίσουμε ευθύνες ως προς την παρούσα πολιτική ηγεσία του τόπου  αλλά και προς τη Διοίκηση της Εταιρείας.

Έχουμε φτάσει στην ώρα μηδέν και κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι πρωτόγνωρο να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και να υπογράφουν κατάπτυστες συμφωνίες, όπως αυτή με τη ΔΕΗ.

Προεκλογικά πήραμε πολλές υποσχέσεις. Ακόμα και ο σημερινός πρωθυπουργός είχε περάσει δύο φορές από την εταιρεία. Ο κ.Σταθάκης τρεις φορές, λέγοντάς μας να μην ανησυχούμε διότι αυτή η εταιρεία δεν πρόκειται να κλείσει. Μιλούσαν για διασφάλιση των κεκτημένων και άλλα πολλά. Δυστυχώς όμως, όταν πήγαμε στο Υπουργείο, όλα τα αδελφά σωματεία, τότε μας είπε την αλήθεια. «Ξεχάστε τα πάντα. Η εταιρεία μπαίνει σε άλλη τροχιά» μας είπε.

Η ΛΑΡΚΟ γι άλλη μια φορά αντιμετωπίζει προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της.

Σημαντική είναι πλέον η αδυναμία των μεταλλείων της εταιρείας να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της παραγωγής του εργοστασίου. Και πρώτη από όλες, η ναυαρχίδα των μεταλλείων, η Εύβοια.

Η Εύβοια στηρίζει το 80% της παραγωγής του εργοστασίου. Δυστυχώς, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων γίνεται ευκαιριακά, χωρίς κανένα σχεδιασμό, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Έτσι, «φτάσαμε αυτή την εβδομάδα» παραδέχτηκε ο κ.Κορέντζελος, «να μην έχουμε μεταλλεύματα να τροφοδοτήσουμε το εργοστάσιο, δουλεύοντας οριακά τις εγκαταστάσεις… σε συνθήκες ασφάλειας πάντα.»

Πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τα μεταλλεία να έχουν ξοφλήσει, με τους εργαζόμενους να παραπέμπουν σε πρόσφατες εκθέσεις Διεθνών Οίκων, οι οποίοι ελέγχοντας τις  36 παραχωρήσεις  κάνουν λόγο   για βεβαιωμένους 300 εκατ. τόνους κοιτασμάτων.

Ο προηγούμενος  Διευθύνων Σύμβουλος, Μ. Ρένεσης, σε συνέντευξή του έλεγε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες, γεγονός μάλιστα, που το αναδείκνυε ως σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Μα εάν ήμασταν αυτάρκεις γιατί προμηθευόμαστε από αλλού πρώτες ύλες» διερωτήθηκε δημοσίως.

«Επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει την πολιτική χαμηλής παραγωγής μεταλλεύματος», διευκρίνισε ο πρόεδρος του σωματείου, « χωρίς ποτέ να πάρουμε απάντηση».

Από τη ΛΑΡΚΟ τον λόγο κλήθηκε να πάρει ο μόλις μιας βδομάδας Διευθύνων Σύμβουλος, Κουτσλιωτάκης Εύγγελος, ενώ παρών ήταν και ο Θοδωρής Χειμάρας, μέλος της Διοίκησης.

«Για να μπορούμε να παράγουμε» διευκρίνισε με το καλημέρα σας ο κ.Κουτσλιωτάκης, «πρέπει να καταναλώνουμε ρεύμα. Η ΔΕΗ πρέπει να πληρώνεται και να δούμε τι θα γίνει με τα χρέη για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας. Το κόψιμο του ρεύματος μας οδηγεί στο λουκέτο.

Από εδώ και πέρα χρειάζεται να συνεργαστούμε. Να βάλουμε τα μυαλά μας «κάτω», και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα» κι εννοούσε βέβαια την παραγωγική διαδικασία που είναι και το μοναδικό όπλο επιβίωσης της επιχείρησης.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας παραδέχτηκε ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη, ενοχοποιώντας μάλιστα και το πλήθος δημοσιευμάτων που αναπαράγουν τα περί απαξίωσης των μεταλλείων και του επερχόμενου λουκέτου. «Όλα αυτά,  έχουν φέρει σε δεινή θέση τη διοίκηση που υφίσταται αφόρητη πίεση και από τους προμηθευτές, που θέλουν να πληρωθούν χτες για εργασίες που θα προσφέρουν μετά 6μήνου. Κατάσταση, που όπως είναι προφανές, επηρεάζει αρνητικότατα και τα ταμειακά μας διαθέσιμα».

Στο κλίμα αβεβαιότητας της αγοράς έρχεται να προστεθεί και η απουσία πιστώσεων ή κρατικών ενισχύσεων, που θα διευκόλυναν την ομαλότητα στην παραγωγική διαδικασία. Λόγος για τον οποίο, όπως παραδέχτηκε ο κ.Κουτσλιωτάκης, γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις με προμηθευτές και κυβέρνηση, για να βάλουν «πλάτη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ επιχείρησε να λειάνει τις εντάσεις, διαβεβαιώνοντας τους εργαζόμενους ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

«Σαν εταιρεία αντέχουμε» δήλωσε, «Το πόσο και μέχρι πότε, όμως, θα φανεί. Δε μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Μαζί θα παλέψουμε για να είμαστε ανοικτοί. Είμαι παιδί του εργοστασίου, ξέρω τι έχει γίνει αλλά δεν είναι στιγμή να αποδοθούν ευθύνες. Θα γίνει στον καιρό του κι αυτό. Αυτό που προέχει είναι να βγούμε από αυτή την κατάσταση και θα συνεργαστούμε με όποιον είναι πρόθυμος».

Στην πρόσκληση συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκε πλήθος φορέων, συλλόγων, αυτοδιοικητικών και πολιτικών.

Το παρόν έδωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη της εθνικής επιτροπής και τον Βουλευτή Στεργίου. Από την ΓΣΕΕ, ο αναπληρωτής  γεν. γραμματέας  Αθανάσιος Δανούσης. Από την ΠΟΕΜ ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου) ο πρόεδρος Δημήτρης Τσόκας, γεν. γραμ  Μάρκος Πολυζάς και το μέλος Κοσμάς Κοσμάς. Από τα εργατικά κέντρα Εύβοιας και Θήβας οι πρόεδροί τους Δ.Μούντριχας και Δ.Δημητρίου.

Το παρόν έδωσαν ο γνωστός αυτοδιοικητικός και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, Γιώργος Κοτρωνιάς. Οι Δήμαρχοι Λοκρών, Διρφύων-Μεσσαπίων κι εκπρόσωποι Ορχομενού και Χαλκίδας.

Επίσης, οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Κατερίνα Μπατζελή,  Φάνης Σπανός και Δημήτρης Μπασδέκης. Οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Χρήστος Σταικούρας,  Βαγγέλης Αποστόλου, και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα, Αποστόλης Καραναστάσης και Θανάσης Μιχελής και από τη Βοιωτία, ο βουλευτής  της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του συλλόγου εργαζομένων στους Δήμους των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας αλλά και του συλλόγου συνταξιούχων Λάρυμνας που ήταν εκεί..

Ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα των εργαζομένων έκανε και ο Γιάννης Πολίτης, πρόεδρος επιχειρησιακού και γραμματέας του Σωματείου Μετάλλου, ο οποίος ανέδειξε κι ένα μείζον εθνικό θέμα που αφήνει έντονο το αποτύπωμά του στις μεταλλευτικές δραστηριότητες εν Ελλάδι.

«Με την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», σχολίασε ο κ.Πολίτης «τα μονοπώλια του κλάδου έχουν προμηθευτεί πρώτες ύλες για παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα στα Σκόπια. Ενώ, παράλληλα ανοίγει ο δρόμος, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο δρόμος της πλήρους απελευθέρωσης της ενέργειας».

Αναφορικά δε για το χρέος της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ που έφτασε στα 300 εκατ, όπως αναφέρθηκε, έφτασε εξαιτίας των σκανδαλωδών συμβάσεων που είχαν υπογραφεί. Όπως επίσης και η οικονομική δυσπραγία, στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, αποδόθηκε στην πολιτική απαξίωσης της εταιρείας που επιχειρείται τα πολλά τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρθηκε, η όποια δυσάρεστη εξέλιξη, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, στην εργασία και το περιβάλλον. Η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί με πολιτική πρωτοβουλία να ενταχθεί σε ένα ενιαίο κρατικό φορέα μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Αυτό που μένει είναι να διαφανούν οι προθέσεις ΔΕΗ – Κράτους αλλά και των Ευρωπαίων (κομισσιόν) που προέκριναν το σχέδιο Διαχωρισμού της «καλής» ΛΑΡΚΟ από την “κακή»… ώστε απαλαγμένη από βαρίδια να επιβιώσει.

Θέμα το οποίο σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, στο μικρόφωνο του stereanews Διοίκηση και εργαζόμενοι.

ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2023