Η μελισσοκομική τέχνη, μια τέχνη χιλιετιών

Ορμώμενοι από το γεγονός πως οι μέλισσες έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές και να παραμένουν μέσα σε τρύπες ή σε κουφάλες δέντρων, οι άνθρωποι άρχισαν να τις συγκεντρώνουν σε κουτιά. Η μελισσοκομία είναι μία τέχνη χιλιετιών που αφορά την εκτροφή των μελισσών. Σε ζωγραφικές παραστάσεις που βρέθηκαν στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, εικονίζονταν άνθρωποι που […]

14 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Ορμώμενοι από το γεγονός πως οι μέλισσες έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές και να παραμένουν μέσα σε τρύπες ή σε κουφάλες δέντρων, οι άνθρωποι άρχισαν να τις συγκεντρώνουν σε κουτιά.

Η μελισσοκομία είναι μία τέχνη χιλιετιών που αφορά την εκτροφή των μελισσών. Σε ζωγραφικές παραστάσεις που βρέθηκαν στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, εικονίζονταν άνθρωποι που ασχολούνταν με την μελισσοκομία. Σε γραπτά του Αριστοτέλη, επίσης βρίσκονται στοιχεία για τη τέχνη αυτή.

Τα τελευταία εκατό χρόνια η μελισσοκομία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα. Ο κόσμος έφτιαχνε μέλι και το πουλούσε, βγάζοντας τα προς το ζην του και έχοντάς το ως κύριο επάγγελμα. Στις μέρες μας είναι πια πολλά πράγματα γνωστά για την βιολογία των μελισσών, από τη νομοτέλεια που τις διέπει και τον τρόπο της ζωής τους.

Ωστόσο, οι μελισσοκόμοι είναι αρκετοί και πληθαίνουν συν τω χρόνω, αφού ο κόσμος έχει αρχίσει να κάνει στροφή στα αγνά προϊόντα, φροντίζοντας την υγεία του και προσπαθώντας να τα εντάξει στις διατροφικές του συνήθειες.

Απαντήσεις σε βασικά μας ερωτηματικά έδωσε ο μελισσοκόμος κ.Απόστολος Γιαπλές, ο οποίος ξεκίνησε να εκτρέφει μέλισσες τα τελευταία χρόνια και ξεκίνησε την δουλειά αυτή εκ του μηδενός.

Συνέντευξη με τον κύριο Απόστολο Γιαπλέ:

Κ.Κ. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα του μελισσοκόμου;

Α.Γ. Κύριος υπεύθυνος ήταν ο πατέρας μου, που με έμαθε από μικρό παιδί να αγαπάω την φύση. Έτσι ψάχνοντας να βρω τι θα μπορούσα να κάνω, για να είμαι όσο πιο συχνά γίνεται έξω στο βουνό, στα δέντρα, βρήκα την μέλισσα. Ομολογώ ότι ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά!

Κ.Κ. Απαιτεί πολλές ώρες εργασίας η συγκεκριμένη δουλειά;

Α.Γ. Χρειάζονται σίγουρα ώρες. Όχι πάντα πάρα πολλές, αλλά ένα από τα μείον είναι ότι δεν μπορείς να αναβάλεις την μέρα που θα πας. Και μια μέρα να αργήσεις μπορεί να σου κοστίσει. Δεν υπάρχουν γιορτές ή αργίες που θα βρεις σε άλλες δουλειές και άλλα τέτοια όμορφα. Είναι και αυτό ένα κοπάδι, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Ένα κοπάδι που σε θέλει εκεί κοντά του.

Κ.Κ. Μπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια μια μέρα στη δουλειά;

Α.Γ. Με λίγα λόγια έχει ως εξής: φτάνεις στο μελισσοκομείο, κατεβαίνεις από το αμάξι κοιτάς γύρω σου την φύση και παίρνεις δύο δυνατές ανάσες καθαρό οξυγόνο. Ανάβεις το καπνιστήρι σου, βάζεις την στολή σου και με το πρώτο κλικ που θα κάνει το καπάκι που θα ανοίξεις αφιερώνεις γύρω στα 2-5λεπτα σε κάθε Κυψέλη.

Κ.Κ. Ο κόσμος έχει κάνει στροφή στα αγνά προϊόντα;

Α.Γ. Η κρίση έφερε λίγο πίσω τα πράγματα. Ο κόσμος δεν κοίταγε τόσο πολύ να βρει την ποιότητα. Το τελευταίο χρόνο φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει. Ο κόσμος ρωτάει, μαθαίνει, δοκιμάζει. Από τη στιγμή που θα δοκιμάσει, τον έχεις κερδίσει.

Κ.Κ. Θα δείχνατε τη δουλειά αυτή στα παιδιά σας, ώστε να την ακολουθήσουν;

Α.Γ. Βέβαια, θα το έκανα. Είναι προσφορά προς τους άλλους να παράγεις προϊόντα της φύσης, αγνά και να έχεις επαφή με αυτήν. Ήδη το παιδί μου δείχνει να αγαπάει τη φύση και πιστεύω πως είναι κάτι που “κληρονόμησε” από εμάς, τους γονείς του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024