No sex and the city: Η γενιά που ξέχασε το σεξ

Αλήθεια, γιατί οι νέοι κάνουν όλο και λιγότερο σεξ; Στο τεύχος Δεκεμβρίου 2018, το «Atlantic» δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Γιατί είναι νέοι κάνουν τόσο λίγο σεξ;” αναλύοντας αυτό που η διεθνής συγγραφέας Kate Julian περιγράφει ως «σεξουαλική ύφεση». Στο συγκεκριμένο άρθρο, η Kate Julian ισχυρίστηκε ότι η πολιτισμική μεταστροφή που έχει μετέλθει στο προ-συζυγικό […]

23 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Αλήθεια, γιατί οι νέοι κάνουν όλο και λιγότερο σεξ;

Στο τεύχος Δεκεμβρίου 2018, το «Atlantic» δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Γιατί είναι νέοι κάνουν τόσο λίγο σεξ;” αναλύοντας αυτό που η διεθνής συγγραφέας Kate Julian περιγράφει ως «σεξουαλική ύφεση».

Στο συγκεκριμένο άρθρο, η Kate Julian ισχυρίστηκε ότι η πολιτισμική μεταστροφή που έχει μετέλθει στο προ-συζυγικό σεξ σε συνδυασμό με την καλύτερη πρόσβαση στα μέσα αντισύλληψης και τη νέα μόδα του online dating θα έπρεπε, θεωρητικά, να διευκολύνει τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερο σεξ από τις προηγούμενες γενιές. Παρόλα αυτά τα πλεονεκτήματα ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που κάνουν σεξ με μια κανονική ροή είναι σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα. Στην πραγματικότητα, η έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για το έτος 2017 διαπίστωσε ότι μεταξύ των ετών 2007 και 2017 το ποσοστό των νέων, ηλικιών από 18 έτη και άνω, που ανέφεραν ότι είχαν κάνει σεξ έχει πέσει από 47,8% σε 39,5%.

Το εν λόγω άρθρο της Julian, καθώς και δεδομένα από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το Twitter σε συνδυασμό με πληθώρα από επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών, εξηγούν πολλούς από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους το σεξ  έχει καταλήξει να είναι λιγότερο δημοφιλές από ό,τι ήταν πριν λίγα χρόνια. Ειδικότερα, ως πιο σημαντικοί παράγοντες αναφέρονται η κουλτούρα της σεξουαλικής συμπεριφοράς, η αύξηση της γυναικείας αυτονομίας και η εμμονή στην ψηφιακή τεχνολογία.

Η κουλτούρα της σεξουαλικής συμπεριφοράς αυξάνεται και διευρύνεται, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα και περισσότερο σεξ

Το στερεότυπο των ασυγκράτητων εφήβων και των εντελώς άνευ ορίων 20άρηδων οδηγεί συχνά τους ανθρώπους να υπερεκτιμούν το πόσο συνηθισμένο και εύκολο είναι το σεξ, σημειώνει η Julian στο άρθρο της.  Και παρόλο που το να είναι κανείς single μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα ή συχνότητα του σεξ, το να βρίσκεται κάποιος σε μία σταθερή μονογαμική σχέση δεν τον αποκλείει από την σεξουαλική ύφεση.

Βέβαια, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι παντρεμένοι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά σεξουαλικής συνεύρεσης από τους singles. Κατανοώ ότι αυτό μπορεί να σοκάρει πολλούς παντρεμένους και ακόμα περισσότερους singles, αλλά είναι απλά μαθηματικά: όπως όταν κάποιος δουλεύει σε ιταλικό εστιατόριο τείνει να τρώει πιο συχνά πίτσα, απλώς και μόνο επειδή έχει άμεση πρόσβαση σε αυτή, έτσι και οι παντρεμένοι, τείνουν να συνευρίσκονται πιο συχνά διότι έχουν άμεση πρόσβαση σε κάποιον ο οποίος θεωρητικά είναι πρόθυμος να συνευρεθεί ερωτικά μαζί τους.

Ακόμα και οι σημερινοί παντρεμένοι ωστόσο, στο σύνολό τους, σε σχέση με προηγούμενες γενιές, συνευρίσκονται λιγότερο. Πιθανά αίτια για αυτή την ύφεση είναι οι από τη μία εξοντωτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας που βιώνουν τα περισσότερα έγγαμα ζευγάρια και από την άλλη η ύπαρξη παιδιών. Στη δεύτερη περίπτωση, ειδικά όταν τα παιδιά μπαίνουν στο κρεβάτι κατά τη συνήθεια πολλών να κοιμούνται μέχρι κάποια ηλικία μαζί τους, τότε το σεξ βγαίνει εντελώς από την εξίσωση. Και άντε μετά να εξηγήσεις στο παιδί πώς ήρθε στον κόσμο!

Η Μαίρη Παναγιωταρά είναι μια φιλότιμη γυναίκα, ανεξάρτητη, αλλά όχι πλέον νοικοκυρά

Η ανεξαρτητοποίηση της γυναίκας είναι ένας άλλος σημαντικός παράγων της σεξουαλικής ύφεσης, σύμφωνα με σύγχρονες ψυχολογικές μελέτες.

Από την άλλη επίσης οι άνδρες σέβονται αυτό το δικαίωμα, κάτι που επίσης δεν συνέβαινε στις προηγούμενες γενιές οι οποίες είχαν γαλουχηθεί με πιο αβρές και στερεοτυπικές αντιλήψεις.

Στον αντίποδα ωστόσο βρίσκεται μια μελέτη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει ότι ζευγάρια στην Αμερική που έχουν διατηρήσει τα “στερεοτυπικά” πρότυπα του φύλου τους (η γυναίκα ως νοικοκυρά στο σπίτι και ο άνδρας ως «κυνηγός» στη δουλειά) έχουν μια υγιή και ενεργή σεξουαλική ζωή. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, πολλά σύγχρονα ζευγάρια έχουν πάψει πλέον να βλέπουν ως γοητευτικούς τους συντρόφους τους λόγω της σύγχυσης των ρόλων των δύο φύλων, κάτι που οδηγεί σε αναπόφευκτη σεξουαλική αποχή.

Όχι πια σεξ, μόνο InstaFriends

Ως τελευταίος και καταλυτικός παράγων στη σεξουαλική ύφεση της γενιάς μας έρχεται να προστεθεί η online ψυχαγωγία, όπως το Netflix, το Instagram και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων.

Σύμφωνα με τη Julian, οι άνθρωποι – ειδικά ζευγάρια που συγκατοικούν – στις μέρες μας προτιμούν να περιηγούνται στο Instagram ή να παρακολουθούν το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης τους σειράς στο Netflix αντί να περάσουν λίγο χρόνο μαζί στη κρεβατοκάμαρα. Έτσι καταλήγουν να αποξενώνονται, ενώ ουσιαστικά κοιμούνται μαζί.

Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά των κερδών της βιομηχανίας της πορνογραφίας ολοένα και αυξάνονται, με την διαδικτυακή πορνογραφία να βρίσκεται στο ζενίθ της. Πλήθος ψυχοθεραπευτών ανά τον κόσμο αναφέρουν ότι έχουν αρκετούς ασθενείς που υποφέρουν από εθισμό στη διαδικτυακή πορνογραφία, χωρίς όμως οι περισσότεροι να έχουν αντίστοιχη ενεργή σεξουαλική ζωή.

Ένα συν ένα ίσον;

Μήπως τελικά οι άνθρωποι είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από παλιά;

Μήπως, με όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα που ως αρχικό σκοπό δημιουργίας είχαν να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και να μας γλιτώνουν από πολύ χρόνο και πολλαπλό κόπο, πετυχαίνουμε τελικά να χάνουμε τα πραγματικά επουσιώδη, καταλήγοντας να ζούμε μόνο μέσα από τα social media, προβάλλοντας ένα «φαίνεσθαι» που ποτέ δεν τέμνεται με το «είναι»;

Διότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη σεξ. Αυτό είναι μόνο ένα παρακλάδι του προβλήματος. Ο κορμός είναι η αποξένωση από ό,τι έχει νόημα και κάνει τη ζωή να αξίζει τον κόπο. Και όπως κάθε πρόβλημα, έτσι και αυτό απαιτεί ριζικές λύσεις, με επιστροφή στις ουσιαστικές αξίες και ισορροπίες της ζωής.

Γιατί η ζωή είναι μικρή, για να είναι πλασματική και χωρίς πάθος για την κάθε πτυχή και κάθε στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2024