Τροφές που μειώνουν το άγχος και προσδίδουν ενέργεια

Άγχος. Στρες. 5 γράμματα, 2 λέξεις, 1 νόημα, πολλοί παράγοντες, πολλές οι επιπτώσεις. Άλλοτε υπερβολικά έντονο άλλοτε λιγότερο δεν παύει να διαλύει τη ψυχολογία μα και το σώμα. Κι άντε να βγάλεις τη μέρα πέρα μετά! Ζούμε με αυτό , μαθαίνουμε με αυτό, συνυπάρχουμε μαζί του αλλά τελικά μπορούμε να το διαχειριστούμε; Ένας σταθμός στη […]

21 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Άγχος. Στρες. 5 γράμματα, 2 λέξεις, 1 νόημα, πολλοί παράγοντες, πολλές οι επιπτώσεις. Άλλοτε υπερβολικά έντονο άλλοτε λιγότερο δεν παύει να διαλύει τη ψυχολογία μα και το σώμα. Κι άντε να βγάλεις τη μέρα πέρα μετά! Ζούμε με αυτό , μαθαίνουμε με αυτό, συνυπάρχουμε μαζί του αλλά τελικά μπορούμε να το διαχειριστούμε;

Ένας σταθμός στη διαχείριση του άγχους είναι η διατροφή μας. Πιο συγκεκριμένα η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που τόσο παραμελούμε. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να το αποβάλλουμε, ας κάνουμε την αρχή από τη διατροφή. Είναι κάποιες τροφές που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του άγχους. Δεν είναι όλες λιχουδιές αλλά δεν είναι και δύσκολες ώστε να τις εντάξουμε στο καθημερινό πλάνο διατροφής. Με υπομονή το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Αβοκάντο

Αγαπημένο και εύκολο στους γευστικούς συνδυασμούς. Το θέλεις με μέλι ή το θέλεις στο τοστ; Διακριτικό στη γεύση αλλά πολύ δυνατό στις ουσίες. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες θωρακίζουν το σώμα απέναντι στο έντονο άγχος. Είναι γεμάτο σε κάλιο το οποίο θέτει υπό έλεγχο την πίεση και επομένως προφυλάσσει από την πιθανότητα της υπέρτασης. 

Αυγά

Το χαρακτηριστικό τους είναι η πρωτεϊνική βάση, που πολύ άμεσα αποδεσμεύεται στο σώμα. Προσδίδουν ενέργεια, γεμίζουν τις μπαταρίες και το στομάχι και σε κρατούν σε εγρήγορση. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει στρεσογόνες καταστάσεις. Ιδανική πρόταση πολλών ετών και για πρωινό που σε ετοιμάζει να ανταπεξέλθεις στην έντονη καθημερινότητα. Εναλλακτικά, αν δεν είσαι φαν του αυγού, δοκίμασε ως πρωτεϊνούχες τροφές το γάλα, όσπρια ή γαλοπούλα.

Λιπαρά ψάρια

Η πιο δυνατή πηγή για ωμέγα 3 λιπαρά είναι τα λιπαρά ψάρια. Και όχι μην διαβάζεις λιπαρά και τρομάζεις. Τα ωμέγα 3 λιπαρά και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά που διαθέτει το συγκεκριμένο είδος ψαριών είναι αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός για να ρίξει τα επίπεδα άγχους. Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι αυτά που χρειάζεσαι χωρίς να φοβάσαι για τη σιλουέτα σου.

Γιαούρτι με βρώμη

Συνδυαστικά ή μεμονωμένα το γιαούρτι και η βρώμη είναι δύο στοιχεία της διατροφής που μπορούν να μειώσουν το άγχος. Αν συνδυαστούν βέβαια είναι ακόμα πιο νόστιμα. Αν προσθέσεις δε και μπανάνα ή μούρα μιλάμε για τέλειο συνδυασμό γευστικής και θρεπτικής αξίας. Η βρώμη με τους υδατάνθρακες της αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και έτσι νιώθουμε πιο ήρεμοι. Η μπανάνα δε που είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο βοηθάει να χαλαρώσουν οι μύες και τα μούρα είναι τέλεια τροφή κατά του άγχους.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και περισσότερο τα καρύδια περιέχουν μελατονίνη και τρυποφάνη, δύο συστατικά που μετατρέπονται σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι αυτή που οδηγεί στη χαλάρωση των μυών, την ξεκούραση και την απώλεια της αίσθησης άγχους. Επομένως μια χούφτα καρύδια μπορούν να καταναλωθούν σαν σνακ ευχάριστα ή να προστεθούν στο γιαούρτι ή τη σαλάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024