,

Τσικνοπέμπτη ή Κρεατίνη, ανταπόδοση στην αφρικανική σκόνη

Τσίκνα αναδύεται, κρασί ρέει και τα κρέατα απλώνονται στη σχάρα. Αυτό σημαίνει πως έφτασε η ημέρα της τσικνοπέμπτης. Τόσο αγαπητή, τόσο γνωστή. Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και είναι γνωστή και ως “Κρεατίνη”. O λόγος προφανής. Θεωρείται η τελευταία ημέρα που καταναλώνεται το κρέας καθώς σύμφωνα με τη […]

27 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Τσίκνα αναδύεται, κρασί ρέει και τα κρέατα απλώνονται στη σχάρα. Αυτό σημαίνει πως έφτασε η ημέρα της τσικνοπέμπτης. Τόσο αγαπητή, τόσο γνωστή.

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και είναι γνωστή και ως “Κρεατίνη”. O λόγος προφανής. Θεωρείται η τελευταία ημέρα που καταναλώνεται το κρέας καθώς σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστής, της σαρανταήμερης περιόδου νηστείας πριν από το Πάσχα. Η πολυφαγία και το ποτό που συνοδεύει το σημερινό τραπέζι, είναι χαρακτηριστικά της ημέρας. To έθιμο είναι πολύ παλιό και συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και αργότερα των Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Για ποιο λόγο όμως επιλέχτηκε η Πέμπτη; Η Πέμπτη επιλέχτηκε, γιατί η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας.

Έχουν άλλα κράτη αντίστοιχη Τσικνοπέμπτη;

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Τι μπορούμε να κάνουμε στη Χαλκίδα αυτή τη μέρα;

Αυτή τη μέρα κάποιοι την περιμένουν με μεγάλη χαρά, σε κάποιους άλλους πάλι δεν αρέσει. Για τους χορτοφάγους, η γιορτή αυτή θεωρείται μάλλον κτηνοβασία.

Η πόλη μας έχει αρκετά μαγαζιά, τα οποία αναμένουν αυτήν την ημέρα, για να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχτούν τους κρεατοφάγους.

Που μπορούμε να φάμε ποιοτικά και οικονομικά; Εξαρτάται τι ζητάμε!

Ας ξεκινήσουμε με το αγαπητό για όλους σουβλάκι. Εάν θέλεις κάτι οικονομικό και καλό έχεις την επιλογή του ψητοπωλείου “Κούλης”. Ο “Κούλης” βρίσκεται στην περιοχή των τέννις, επί της οδού 25ης Μαρτίου.

Εκεί θα βρεις:

Νόστιμα σουβλάκια, πίτες, γύρο, σαλάτα και άφθονο κρασί. Δεν θα λείπουν και τα κοτόπουλα στη σούβλα, το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, η προβατίνα και οι πανσέτες για τους εκλεκτικούς που θέλουν να ζήσουν την μέρα και η μυρωδιά από τα ψητά να τους συνεπάρει!

Για την παρέα που θέλει κάτι πιο παραδοσιακό, ένα περιβάλλον λίγο διαφορετικό έχει την επιλογή του “Μερακλίδικου” που βρίσκεται στην παραλία της Χαλκίδας, επί της οδού Τσιαρντίνη. Εκεί μπορεί κανείς να φάει κρέατα της σχάρας, μαγειρευτά φαγητά με άψογη ποιότητα και μυρωδιές, αλλά φημίζεται για τα θαλασσινά του που σου διεγείρουν την όσφρηση. Όμως το σημαντικότερο και το χαρακτηριστικό του μαγαζιού είναι τα κρητικά εδέσματα και φυσικά.. η ρακή! Αν θες ένα γευστικό ταξίδι μέχρι την Κρήτη, τότε είναι πολύ ωραία ευκαιρία να το δοκιμάσεις εκείνη την ημέρα που το φαγοπότι έχει την τιμητική του.

Μια ακόμα επιλογή, για αυτούς που προτιμούν να φύγουν λίγο από τη Χαλκίδα και να βρεθούν λίγο πιο έξω, είναι η ταβέρνα ο “Τσίμπος”. Μία εξαίρετη επιλογή για εκείνους που έχουν οικογένεια με μικρά παιδιά και θέλουν να έχουν χώρο για παιχνίδι, αλλά και καλό φαγητό.

Τι να φας εκεί;

Πέραν του τηγανόψωμου και των άλλων “καλουδιών” που μπορείς να βρεις, ο “Τσίμπος” φημίζεται για τα παϊδάκια του. Αν είσαι λάτρης, τότε είναι μια ιδανική επιλογή για την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση όμως να μην ξεχάσεις να κάνεις κράτηση!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024