Από το απόγευμα τα βλέμματα όλων στο ρολόι της Λιβαδειάς

Την ώρα θα δείχνει και πάλι από σήμερα στις 15:45 το μεσημέρι το Ρολόι της Λιβαδειάς. Η δημοτική αρχή κάλεσε τον προηγούμενο συντηρητή Βασίλη Κατόπη να βγάλει την πόλη από την δύσκολη περίσταση. Ο γνωστός ωρολογοποιός υπέδειξε το πρόβλημα στο ένα αντίβαρο του ρολογιού, το οποίο και διορθώθηκε σε μηχανουργείο τη πόλης. Έτσι, λίγο πριν […]

5 Μαρτίου 2019

του/της Newsroom

Την ώρα θα δείχνει και πάλι από σήμερα στις 15:45 το μεσημέρι το Ρολόι της Λιβαδειάς.

Η δημοτική αρχή κάλεσε τον προηγούμενο συντηρητή Βασίλη Κατόπη να βγάλει την πόλη από την δύσκολη περίσταση. Ο γνωστός ωρολογοποιός υπέδειξε το πρόβλημα στο ένα αντίβαρο του ρολογιού, το οποίο και διορθώθηκε σε μηχανουργείο τη πόλης.

Έτσι, λίγο πριν συνεργείο του Δήμου τοποθέτησε εκ νέου το μηχανισμό και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το ρολόι θα αρχίσει πάλι να γυρίζει από εκεί που είχε σταματήσει.

Για την ιστορία του μνημείου να αναφερθεί ότι το ρολόι είναι τοποθετημένο στο Φράγκικο Πύργο της πόλης από το 1803, ως δωρεά τότε του Λόρδου Έλγιν, στην προσπάθειά του (όπως του καταλογίζουν) να καλοπιάσει τους ντόπιους και να επιχειρήσει απερίσπαστος έρευνα στο Μαντείο του Τροφωνίου.

Από πληροφορίες προκύπτει ότι το αρχικό ρολόι του Έλγιν αντικαταστάθηκε λίγο μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και αντικαταστάθηκε τουλάχιστον άλλη μία φορά, το 1941 μετά από δωρεά του Αναστασίου Θωμόπουλου εις μνήμην του αδερφού του που σκοτώθηκε στην Αλβανία.

Με την τελευταία αυτή αντικατάσταση, ο πύργος ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων ενώ είναι πιθανό να είχε προηγηθεί και άλλη ριζική ανακαίνιση στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024