Ο πρωινός καφές και έξι δυνατά υποκατάστατα

Το πρωί, ο καφές είναι το πιο εκπληκτικό πράγμα που μπορεί να μας δώσει ενέργεια και να γίνει η βενζίνη του εγκεφάλου για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Όμως, αν και η καφεΐνη είναι θαυματουργή, ενέχει ορισμένες παρενέργειες και είναι πολλοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να την αποφύγουν ή έστω να τη μειώσουν. Στομαχικά και […]

6 Μαρτίου 2019

του/της Newsroom

Το πρωί, ο καφές είναι το πιο εκπληκτικό πράγμα που μπορεί να μας δώσει ενέργεια και να γίνει η βενζίνη του εγκεφάλου για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Όμως, αν και η καφεΐνη είναι θαυματουργή, ενέχει ορισμένες παρενέργειες και είναι πολλοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να την αποφύγουν ή έστω να τη μειώσουν. Στομαχικά και εντερικά προβλήματα, πονοκέφαλοι, εθισμό και πολλά άλλα μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να στραφούμε σε άλλα ροφήματα και ποτά. Ποια όμως είναι αυτά; Και κυρίως ποια είναι τα υγιεινότερα;

1. Τσάι μάτσα

Το μάτσα είναι ένα είδος πράσινο τσαγιού που προέρχεται από ιδιαίτερη επεξεργασία των φύλλων του και το βρίσκουμε σε μορφή σκόνης. Σε αντίθεση με το κλασικό πράσινο τσάι, εδώ καταναλώνουμε ολόκληρο το φύλλο. Δυνατότερο λοιπόν από το κοινό τσάι, τόσο ως προς την καφεΐνη, όσο και ως προς τα αντιοξειδωτικά.

2. Τσάι κομπούχα

Ίσως να μην το γνωρίζετε αυτό το δυναμωτικό ρόφημα. Η κομπούχα είναι προϊόν ζύμωσης, ελάχιστα ανθρακούχο και αρωματισμένο με μαύρο ή πράσινο τσάι. Έφτασε στον δυτικό κόσμο από την Ανατολή. Αν και τα οφέλη του ακόμα δεν έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί, πολλοί ισχυρίζονται ότι αποδεικνύεται χρήσιμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων μνήμης, στη ρύθμιση της εντερικής κίνησης, στην πρόληψη κατά του καρκίνου, στην υπέρταση και σε πολλά άλλα.

3. Τσάι

Όπου κι αν βρεθείτε, σε γραφείο, καφέ, αεροπλάνο, πλοίο, παντού, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχει και αυτή η επιλογή. Μάλιστα, στο εξωτερικό πολλές φορές το τσάι είναι πιο διαδεδομένο και από τον καφέ και υπάρχει σε πραγματικά άπειρες γεύσεις και συνδυασμούς. Υπάρχει μάλιστα και χωρίς καφεΐνη και πίνεται ευκολότερα χωρίς ζάχαρη σε σύγκριση με τον καφέ. Τα περισσότερα είδη τσαγιού αποτελούν σπουδαίες πηγές αντιοξειδωτικών, βιταμινών Β και μεταλλικών στοιχείων.

4. Νερό καρύδας

Το τσάι και το νερό καρύδας αποτελούν δύο από τις υγιεινότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να αντικαταστήσετε τον καφέ. Το νερό καρύδας είναι ένα καθαρό, γαλακτώδες υγρό που προέρχεται από πράσινες, ανώριμες καρύδες. Το νερό καρύδας είναι φυσικά γλυκό, περιέχει βιοδραστικά ένζυμα και διαθέτει πολλούς ενυδατικούς ηλεκτρολύτες, γι’ αυτό και μπορεί να αντικαταστήσει άνετα τα ζαχαρούχα ενεργειακά ποτά.

5. Νερό με λεμόνι

Ο καφές προσφέρει ένα στιγμιαίο κύμα ενέργειας, αλλά σύντομα θα νιώσετε και πάλι να έχετε βαρύ κεφάλι και να έχετε μείνει χωρίς όρεξη για εργασία. Το απόγευμα αυτό είναι εντονότερο. Ορισμένες φορές όμως είναι τα απλά πράγματα που ενεργοποιούν τις αισθήσεις μας. Λίγο ή ζεστό νερό με σταγόνες λεμονιού ή στυμμένο χυμό λεμονιού.

6. Χυμός ροδιού

Γλυκός και παράλληλα λίγο ξινός, ο χυμός ροδιού αποτελεί ένα νόστιμο ενεργειακό τονωτικό και ενσωματώνεται εύκολα σε κάθε άλλη συνταγή για ποτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρόδι ως βάση και να προσθέσετε όποιο άλλο φρούτο επιθυμείτε. Ο χυμός ροδιού είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, οπότε τα οφέλη στον οργανισμό μας πολλαπλασιάζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024