Το αδιαχώρητο στη Θήβα για το Βλάχικο Γάμο (φωτορεπορτάζ)

Ακόμα χορεύουν για τις χαρές του “νιόπαντρου ζευγαριού” στην πόλη της Θήβας, με το τελετούργικο του πιο διάσημου αποκριάτικου εθίμου της Στερεάς, του Βλάχικου Γάμου, να ολοκληρώνεται παρουσία ντόπιων και επισκεπτών στον κατάμεστο πεζόδρομο της οδού Επεμεινώνδα. Από το πρωί, μετά το άναμμα της φωτιάς, για το ψήσιμο της πίτας της νύφης, τα παλικάρια είχαν […]

11 Μαρτίου 2019

του/της Newsroom

Ακόμα χορεύουν για τις χαρές του “νιόπαντρου ζευγαριού” στην πόλη της Θήβας, με το τελετούργικο του πιο διάσημου αποκριάτικου εθίμου της Στερεάς, του Βλάχικου Γάμου, να ολοκληρώνεται παρουσία ντόπιων και επισκεπτών στον κατάμεστο πεζόδρομο της οδού Επεμεινώνδα.

Από το πρωί, μετά το άναμμα της φωτιάς, για το ψήσιμο της πίτας της νύφης, τα παλικάρια είχαν στήσει χορό, μέχρι να συνανντηθούν όλοι οι συμπέθεροι μαζί στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, για τα αρραβωνιάσματα.

Όλοι μαζί οι Βλάχοι έστρωσαν τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά, που μοιράστηκαν με όλο τον κόσμο που χόρευε και τσούγκριζε με τα ποτήρια διαλεχτό Θηβαϊκό κρασί.

Εν «πομπή» τα παληκάρια πήγαν στις βλάχικες καλύβες για να ακουμπήσουν τα προικιά της νύφης και να ξυρίσουν το γαμπρό.

Μετά τη διαπίστωση διαφορών μεταξύ των συμπεθέρων και το ξεδιάλυμα αυτών… άρχισε το γαμήλιο γλέντι με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Η τελετή τελείωσε με το χορό του πεθαμένου παλικαριού, ένας πανάρχαιος χορός που συμβολίζει την ανάσταση της φύσης και τη γονιμότητα, το γλέντι όμως και ο χορός συνεχίζουν ακόμα… μέχρι τα χαράματα.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Δήμαρχος Θήβας Σπύρος Νικολάου, με τους δικηγόρους Γιώργο Αναστασίου (υποψήφιος Δήμαρχος) και Γιώργο Ψυχογιό (υποψήφιος περιφερειακός)

    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024