Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Τουλίτση

Παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου στην Τοπική Κοινότητα Ανθηδόνας η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασε τη ζωή του το 2016, την ώρα του καθήκοντος. Έφυγε από τη ζωή με άλλους δύο συναδέλφους του, όταν στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, κατέπεσε το ελικόπτερο που […]

14 Απριλίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου στην Τοπική Κοινότητα Ανθηδόνας η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασε τη ζωή του το 2016, την ώρα του καθήκοντος.

Έφυγε από τη ζωή με άλλους δύο συναδέλφους του, όταν στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, κατέπεσε το ελικόπτερο που επέβαιναν, στη νήσο Κίναρο.

Στη διάρκεια της τελετής, που έγινε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ  Πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικόλαου Τσουνή  και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του Δήμου Χαλκιδέων, ο Δήμαρχος Χρήστος Δ. Παγώνης, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε τα εξής:

“Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Ιστορική  Κοινότητα Ανθηδόνας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντιναυάρχου του Πολεμικού μας Ναυτικού Αναστασίου Τουλίτση, που έπεσε εν καιρώ ειρήνης το 2016, για την Πατρίδα.

Βουβοί, λυπημένοι, μα υπερήφανοι για έναν νέο αξιωματικό που γεννήθηκε σε τούτο τον τόπο, που σεβάσμια σήμερα υποκλίνεται στον άδικο, αλλά ένδοξο χαμό του.

Ο  Αναστάσιος Τουλίτσης, ηρωικός κυβερνήτης ενός ελικοπτέρου του πολεμικού μας ναυτικού, ο Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο Πλοίαρχος Ελευθέριος Ευαγγέλου, έχασαν τη ζωή τους όταν, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, το ελικόπτερο που επέβαιναν κατέπεσε στη νήσο Κίναρο.

Ο Αναστάσιος Τουλίτσης, ένας νέος γεμάτος ζωντάνια, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, με σπουδαίες ηθικές αξίες από την οικογένειά του, με όνειρα και ιδανικά, με υψηλό φρόνημα και θάρρος, εκτελούσε πάντα τα καθήκοντα και τις διατεταγμένες αποστολές του.

Η μορφή του χαράχθηκε εκείνη την αποφράδα ημέρα, στη μνήμη, στον νου και στην καρδιά μας, ως φάρος στο μονοπάτι της τόλμης και της αρετής, ως φωτεινό παράδειγμα ηρωισμού στα εθνικά και κοινωνικά μας οράματα.

Όλοι μιλούν για τη γενναιότητα,  την ακεραιότητα της προσωπικότητάς του, το ήθος, το χαρακτήρα του και εξυμνούν τη συμπεριφορά του ως συναδέλφου, οικογενειάρχη και φίλου.

Για όλους τους υπηρετούντες τις ένοπλες Δυνάμεις, ο Αναστάσιος Τουλίτσης αποτελεί άσβεστο λίχνο για την υπεράσπιση και εκτέλεση του καθήκοντος προς την κοινωνία και την πατρίδα, με ιδεώδη, ιδανικά, μεγαλοψυχία και αυταπάρνηση.

Έγινε πρότυπο αξιωματικού, που θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, διακινδυνεύοντας την ίδια του τη ζωή, προκειμένου να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία.

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος δεν έγινε ήρωας όταν έχασε τη ζωή του. Υπήρξε καθημερινά, όταν υπηρετούσε το καθήκον.

Το μνημείο αυτό, που φέρει την προτομή του ήρωα Αναστασίου Τουλίτση, αποτελεί την ελάχιστη ηθική υποχρέωση απέναντι στη μνήμη του, στην οικογένειά του, αλλά και στην ίδια την κοινωνία, που πρέπει να τιμά και να παραδειγματίζεται από τον ηρωισμό όσων έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Ο Αναστάσιος Τουλίτσης τίμησε τη γαλανόλευκη και το Ελληνικό Έθνος, που  συνεχίζει να υπάρχει, γιατί πάντα θα το υπερασπίζονται ΗΡΩΕΣ σαν αυτόν, που στην καρδιά μας έχει καταταχθεί στο Πάνθεον των Μεγάλων του Έθνους.

Αιωνία η μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Τιμή και Δόξα στον Αναστάσιο Τουλίτση.

Αιωνία του η μνήμη.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024