Πέτρος Κόκκαλης: Ο πολίτης του «Κόσμου» που εμπνέεται από… τη Λιβαδειά

Ο γνωστός επιχειρηματίας και παράγοντας του αθλητισμού, Πέτρος Κόκκαλης, μετά από μια 25ετή δραστήρια διαδρομή στα κοινά διεκδικεί την εκλογή του στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της Προοδευτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας μια δυναμική εκκίνηση από τον τόπο που έζησαν κι εμπνεύστηκαν οι πρόγονοί του… τη Στερεά. Ο Υποψήφιος ευρωβουλευτής, παραχώρησε μία εφ όλης της […]

23 Μαΐου 2019

του/της Newsroom

Ο γνωστός επιχειρηματίας και παράγοντας του αθλητισμού, Πέτρος Κόκκαλης, μετά από μια 25ετή δραστήρια διαδρομή στα κοινά διεκδικεί την εκλογή του στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της Προοδευτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας μια δυναμική εκκίνηση από τον τόπο που έζησαν κι εμπνεύστηκαν οι πρόγονοί του… τη Στερεά.

Ο Υποψήφιος ευρωβουλευτής, παραχώρησε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ αυτού του Σαββατοκύριακου και μιλά για τους στόχους που θέτει για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την επιλογή του να αποδεχθεί την πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πέτρος Κόκκαλης, ως επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «ΚΟΣΜΟΣ», ως συνιδρυτής και γραμματέας της βραβευμένης από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN), αλλά και ως βραβευμένος από Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτοδιοικητικός που είδε να αναγνωρίζεται η πρωτοβουλία του Blue Growth Piraeus στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2018, αναφέρεται στην κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και τονίζει «αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, τότε υπάρχει ελπίδα να κινηθεί η Ευρώπη σε μία διαφορετική κατεύθυνση».

– κε Κόκκαλη οι ρίζες σας μαρτυρούν ότι έλκετε τη μακρινή σας καταγωγή από τη Βοιωτική πρωτεύουσα, όπου κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας προβήκατε και σε μια σημαντική προσφορά σε σχολεία της περιοχής. Να τολμήσω να ρωτήσω πόσο Στερεοελλαδίτης αισθάνεστε και ποιο χαρακτηριστικό σας πιστεύετε ότι οφείλεται σε αυτή την καταγωγή;

Η Λιβαδειά είναι η γενέτειρα του παππού μου, Πέτρου Κόκκαλη. Αν και γεννήθηκα οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του, μεγάλωσα με τις ιστορίες της γιαγιάς μου, της συντρόφου του, Νίκης. Ο παππούς μου ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας που έκανε πράξη τις ιδέες του και παρέμεινε ιδεολόγος και αγωνιστής ως το τέλος της ζωής του.

Η παρακαταθήκη που μου άφησε ήταν η συνολική στάση ζωής του, η βαθιά πίστη του στην επιστημονική αλήθεια και η φροντίδα για τον άνθρωπο. Η διαδρομή του αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα. Και μέρος αυτής της διαδρομής είναι και η Λιβαδειά.

– Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η υποψηφιότητά σας με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δε μπορώ να μην σας ρωτήσω εάν οι προοδευτικές σας καταβολές βρίσκουν ταύτιση αποκλειστικά στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Όπως έχω ξαναδηλώσει, το φυσικό πολιτικό μου περιβάλλον είναι ο προοδευτικός χώρος. Προσδιορίστε τον εσείς όπως νομίζετε, θέλετε να τον πείτε Αριστερά, Κεντροαριστερά, Πράσινοι δεν έχει σημασία για μένα και δεν έχει διότι στη μεγάλη μάχη που έρχεται καλούμαστε όλοι μαζί να αντιπαρατεθούμε στην αύξηση της σκοταδιστικής ακροδεξιάς. Εάν δεν δράσουμε συλλογικά και δεν ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη και στα όργανά της, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μια νέα μορφή μεταφασισμού.

– Πως βρεθήκατε στο ευρωψηφοδέλτιο της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ; Είχατε αναζητήσει και άλλες “ανοικτές πόρτες” ή επιχείρησαν, ενδεχομένως ,να σας προσεγγίσουν και άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για να πολιτευτείτε;

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θέτει, ανάμεσα σε άλλα,

το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης, συμβαδίζει με τις δικές μου προτεραιότητες, όσο και με αυτές της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ που εκπροσωπώ στο ψηφοδέλτιο. Με αυτό το σκεπτικό, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου δημοκρατικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών,

σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη, με σκοπό να συμβάλουμε στην αναχαίτιση του ακραίου συντηρητισμού αλλά και στην ηχηρή ανάδειξη των Παγκόσμιων Στόχων ως κεντρική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

– Ήσασταν εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά αλλά είναι μεγάλο το άλμα από την Αυτοδιοίκηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Πως λάβατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Τα τελευταία 5 χρόνια είχα την τιμή να υπηρετήσω τον Πειραιά από τη θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Πειραιά για την επιχειρηματικότητα, την τοπική ανάπτυξη και την κλιματική κρίση.

Ως εκ τούτου, θέλω να συμβάλω ώστε να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. Αισθάνομαι μέρος μιας παγκόσμιας στροφής και ενός παγκόσμιου κινήματος που αποκτά ολοένα περισσότερο φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και στις απόψεις των εκφραστών του Green New Deal, κα. Κορτέζ και του κ. Σάντερς και πολλών άλλων στις ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

– Σε ποιο τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής νομίζετε ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε τα μέγιστα αν καταφέρετε να εκλεγείτε; Προσανατολίζεστε ενδεχομένως και σε κάποιες συγκεκριμένες μόνιμες Επιτροπές;

Πιστεύω ότι η υλοποίηση των παγκόσμιων στόχων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και εφόσον εκλεγώ θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση. Η θεματική προτεραιότητά μου θα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, γιατί πιστεύω ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, που είναι αρμόδια για την πολιτική περιβάλλοντος και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, και ειδικότερα για την κλιματική κρίση, την υποβάθμιση των φυσικών πόρων και την αειφόρο ανάπτυξη είναι αυτή στην οποία κατά προτεραιότητα θα ήθελα να ενταχθώ και να αναλάβω ενεργό δράση.

– Τι καθορίζει κατά τη γνώμη σας την αποτελεσματικότητα της ευρωομάδας μιας χώρας; Η προσωπικότητα των εκπροσώπων, η δυναμική της πολιτικής ομάδας στην οποία θα ενταχθούν, ή ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του σχήματος που ηγείται στη χώρα προέλευσής τους;

Οι πολίτες της ΕΕ με την ψήφο τους θα διαμορφώσουν την αυριανή σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό είναι κρίσιμο, γιατί ακόμα και η δυναμική των πολιτικών ομάδων, όπως λέτε, από τους πολίτες θα διαμορφωθεί. Η γνώμη μου είναι ότι η δουλειά των Ευρωβουλευτών δεν είναι να αποσύρονται στις Βρυξέλλες. Δουλειά τους είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας μας στην Ευρώπη αλλά και να φέρνουν πίσω στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Εκτιμώ ότι στην Ελλάδα πρέπει να αντιληφθούμε τις δυνατότητες που έχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ και την ευθύνη που έχουν οι αντιπρόσωποί μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Για αυτό πιστεύω ότι η συμμετοχή στις κάλπες πρέπει να είναι μαζική. Κάθε άνθρωπος με την ψήφο του και την επιλογή του να διαμορφώσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα επηρεάσουν την καθημερινότητά του, τη ζωή και το μέλλον του.

– Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, για την αποδοχή ή όχι της Κυβέρνησης και της πολιτικής της. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όμως το αποτέλεσμα θα κρίνει τον προσανατολισμό της Κομισιόν, της “ευρωπαϊκής κυβέρνησης” δηλαδή. Εσείς ποια χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών αναδεικνύετε ως πραγματικό διακύβευμα, το οποίο αποφασίσατε να αντιπαλέψετε με την υποψηφιότητά σας;

Σε κάθε κάλπη υπάρχει διαφορετικό διακύβευμα, συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος να συγχέουμε τις ευρωεκλογές ή τις δημοτικές εκλογές με τις εθνικές. Στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα διαπιστώνω μία εκτροπή με κύρια αιτία την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να μιλήσει για το πραγματικό επίδικο των ευρωεκλογών, που είναι η διασφάλιση της Ευρωπαϊκής μας Δημοκρατίας και η δημιουργία μίας δίκαιης και βιώσιμης Ευρώπης.

Σήμερα, η Ευρώπη κινδυνεύει από μία άκρως ανησυχητική συντηρητική αναδιάταξη του πολιτικού της χάρτη. Σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο, καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια. Οι σκοταδιστικές ακροδεξιές δυνάμεις βρίσκονται σε άνοδο σε πολλές χώρες, ενώ οι δεξιές δυνάμεις υιοθετούν πολλά από τα σημεία της ακροδεξιάς ρητορικής. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο ενίσχυσης ενός ακραίου πολιτικού συντηρητισμού, που στρέφεται εναντίον βασικών ανθρωπιστικών αξιών, οι οποίες διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης και συνεισέφεραν στην ευημερία της.

Στο πλαίσιο αυτό, το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας αποτελεί ανάγκη, αλλά και διέξοδο για τους πολίτες που μοιράζονται τα ιδανικά μιας ανοιχτής Ευρώπης, μιας Ευρώπης που τους χωράει όλους δίχως αποκλεισμούς. Προσδοκία αυτού του μετώπου είναι να εκφράσει τους ανθρώπους που αμφισβητούν το μονόδρομο του σκοταδισμού, της οπισθοδρόμησης, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που εξαθλιώνει τις κοινωνίες.

Η δίκη μου επιθυμία είναι να συνεισφέρω, ώστε να δημιουργηθεί μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, μια πιο δίκαιη Ευρώπη και μια Ευρώπη πρωτοπόρα στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΜΟΥΤΣΑΝΑ

ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ 24/05/2019

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ