Πλημμύρισε η Δαύλεια μνήμες ολοκαυτώματος την Κυριακή

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης για το κάψιμο της Δαύλειας από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής το Μάιο του 1943,  την Κυριακή  5 Μαΐου. Το 1943, το πατριωτικό και αντιστασιακό κίνημα είχαν κυριολεκτικά φουντώσει προκαλώντας καίρια χτυπήματα στον εχθρό. Οι προληπτικές συλλήψεις 60 νεαρών Δαυλειωτών ήταν τα αντίποινα των κατακτητών όταν αποφάσισαν […]

6 Μαΐου 2019

του/της Newsroom

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης για το κάψιμο της Δαύλειας από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής το Μάιο του 1943,  την Κυριακή  5 Μαΐου.
Το 1943, το πατριωτικό και αντιστασιακό κίνημα είχαν κυριολεκτικά φουντώσει προκαλώντας καίρια χτυπήματα στον εχθρό. Οι προληπτικές συλλήψεις 60 νεαρών Δαυλειωτών ήταν τα αντίποινα των κατακτητών όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν.
Έτσι τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Μαΐου περικύκλωσαν το χωριό και το λεηλάτησαν καίγοντας περισσότερα από 500 σπίτια.
Η Δαύλεια παραδόθηκε στις φλόγες αλλά οι κάτοικοι συνέχισαν να αγωνίζονται με περισσότερο πείσμα μέχρι την οριστική απελευθέρωση… συνεχίζοντας μέχρι τις ημέρες μας να τιμούν τους ήρωες που αντιστάθηκαν.
Δείτε τη δήλωση του Προέδρου Τοπικής Κοινότητας Δαύλειας, Παναγιώτη Στουρνάρα, για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Δαύλειας.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=5ISCH1YTfD8[/embedyt]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ομιλία – ιστορικό της ημέρας από τον συγγραφέα Δημήτρη Λάμπρου
Μουσική εκδήλωση από τη Χορωδία Δαύλειας
Χορωδός Λουκάς Κοπανιάς, γιος θύματος του Ολοκαυτώματος Δαύλειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024