,

Νίκος Θηβαίος: «Η χώρα έχει πληρώσει τη λογική “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος”»

Ο Νίκος Θηβαίος υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς από τα φοιτητικά του χρόνια στο Μαθηματικό Πάτρας. Μυήθηκε στα αυτοδιοικητικά από τον «γίγαντα» του συνεχώς μεταλλασσόμενου θεσμού, τον αείμνηστο πρώην δήμαρχο Λιβαδειάς, Χρήστο Παλαιολόγο. Ενώ, ως Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας και ως Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ λείανε τις πολιτικές του συγκλίνουσες, πλησιάζοντας […]

29 Ιουνίου 2019

του/της Newsroom

Ο Νίκος Θηβαίος υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς από τα φοιτητικά του χρόνια στο Μαθηματικό Πάτρας. Μυήθηκε στα αυτοδιοικητικά από τον «γίγαντα» του συνεχώς μεταλλασσόμενου θεσμού, τον αείμνηστο πρώην δήμαρχο Λιβαδειάς, Χρήστο Παλαιολόγο. Ενώ, ως Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας και ως Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ λείανε τις πολιτικές του συγκλίνουσες, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής τους κοινωνικούς δείκτες που αυξάνονταν απεριόριστα στα χρόνια της κρίσης.

Ο βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος ζητά την ανανέωση της εντολής των συμπολιτών του κατά τις επικείμενες εκλογές του 7ης του Ιούλη, παρουσιάζοντας με τον πλέον ξεκάθαρο και ουσιαστικό τρόπο το διακύβευμα αυτών, αλλά και το μεγαλύτερο όλων πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ… το οποίο ξεπερνά τη νωπή εκλογική συντριβή που υπέστη αλλά και την αυτοδιάλυση των ΑΝΕΛ.

Ο Νίκος Θηβαίος απαντά με αφοπλιστική ευθύτητα για όλη την καυτή επικαιρότητα. Από την «ανίερη» όπως τη χαρακτηρίζει πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, μέχρι την πολυδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τις «Γέφυρες» που έστησε στην Κεντροαριστερά… παραδεχόμενος ότι οι διασπάσεις αποτελούν «επώδυνα γεγονότα που έχουν τη δική τους θέση στην πορεία των κομμάτων».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ

κ.Θηβαίε, διεκδικείτε για 4η συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση την ψήφο των Βοιωτών πολιτών,
προκειμένου να τους εκπροσωπήσετε στην επόμενη Βουλή, κύριε Θηβαίο. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών, που εσείς προσωπικά επιλέγετε να επικοινωνείτε, δεδομένου ότι διεξάγονται στον απόηχο μιας «ηχηρής» ήττας για το κόμμα σας σε επίπεδο Ευρωεκλογών και Περιφερειακών εκλογών;

Με απόλυτη ειλικρίνεια θα σας έλεγα ότι σε αυτές τις εκλογές έχουμε ένα «πρόβλημα» επικοινωνιακού χαρακτήρα. Δηλαδή, επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε στους συμπολίτες μας τα πολλά θετικά που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια ή επιλέγουμε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο για τις τρομακτικές πολιτικές που επιφυλάσσει μια πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ; Προσωπικά, αν και δύσκολο, προσπαθώ να κάνω και τα δύο, γιατί και οι δύο πολιτικές επιλογές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας.
Ακριβώς γι’ αυτό το σύνθημά μας σε αυτές τις εκλογές είναι «Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας». Το διακύβευμα, λοιπόν, των εκλογών είναι προχωράμε μπροστά όλοι μαζί με καλύτερη Παιδεία, καλύτερη δημόσια Υγεία, πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος και δουλειά με αξιοπρέπεια ή επιστρέφουμε πίσω στην εργασιακή αυθαιρεσία, σε πολιτικές ελαστικής εργασίας, σε ιδιωτική ασφάλιση, σε απαξιωμένη εκπαίδευση για τους λίγους και σε διαλυμένο σύστημα Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ανανέωση της λαϊκής εντολής μετά από μια ολοκληρωμένη κυβερνητική θητεία, σε αντίθεση με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις που τρέπονταν σε φυγή… εσπευσμένα. Τι πήγε στραβά, κατά τη γνώμη σας, και επετράπη ένα τόσο σημαντικό προβάδισμα στον αντίπαλό σας;

Μα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άντεξε τόσο, επειδή ακριβώς οι πολιτικές της υπήρξαν καταλυτικές στο να ξεπεράσουμε τον μεγάλο σκόπελο και να οδηγήσουμε τη χώρα εκτός μνημονίων. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν κουραστεί από την πολυετή κρίση και δικαίως. Ξέρετε, οι πολιτικές πάντα αργούν λίγο να φτάσουν στην καθημερινότητα των πολιτών.
Και ενώ το κλίμα έχει αντιστραφεί, οι επιχειρήσεις εκεί που έκλειναν τώρα σταδιακά ανοίγουν, η ανεργία μειώνεται σταθερά κάθε μήνα, η χώρα έχει σταματήσει να δανείζεται και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνονται, οι συμπολίτες μας ακόμη δεν έχουν γευτεί τους καρπούς αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Ταυτόχρονα, οι αντίπαλοί μας έχουν μια υπεροπλία στα ΜΜΕ που τους στηρίζουν με νύχια και με δόντια και καθημερινά μας βομβαρδίζουν με μια απίστευτη αντιστροφή της πραγματικότητας. Κάνουν λάθος όμως, όσοι νομίζουν πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Ο λαός μας δεν έχει μιλήσει ακόμη.

 

 

 

 

 

 

 

Είναι αρκετός ο προεκλογικός χρόνος για να αναστραφεί η αρνητική εικόνα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, δεδομένου και του ναυαγίου του debate που θα έδινε στον επικοινωνιακότατο αρχηγό σας την ευκαιρία να κερδίσει, αν μη τι άλλο, τις εντυπώσεις;

Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει αποδείξει ότι αντέχει στα δύσκολα. Στις 7 Ιουλίου έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τη μεγαλύτερη ίσως εκλογική ανατροπή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Από την πλευρά μας, δίνουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, λέγοντας την αλήθεια στους συμπολίτες μας και κοιτώντας τους στα μάτια. Ξέρετε, εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής που αν χαθεί η εξουσία παθαίνουμε σύνδρομο στέρησης. Ούτε γόνοι μεγάλων πολιτικών οικογενειών είμαστε. Εμείς είμαστε κομμάτι αυτού του λαού και καθημερινά παλεύουμε για τα συμφέροντά του.
Είναι βέβαιο πως ο κ. Μητσοτάκης φοβάται σαν το διάολο το λιβάνι μια πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα και αυτό όχι γιατί ο ίδιος δεν είναι επικοινωνιακός, αλλά γιατί οι πολιτικές του, αν αναδειχθούν σε ένα debate, θα γίνει κατανοητό πόσο αποκρουστικές, πόσο αντιλαϊκές είναι. Σε κάθε περίπτωση η στάση αυτή της ΝΔ, να αρνείται την αντιπαράθεση, εκτός από δειλή είναι και προσβλητική για τον λαό μας και για την ίδια τη Δημοκρατία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΝΔ ποντάρει σε αυτοδυναμία ή εξασφάλιση συμμαχιών για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Ποια είναι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ΝΔ έφτασε στο σημείο να απειλεί τους Έλληνες πολίτες με νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, αν δεν της δώσουν αυτοδυναμία. Το αν θα συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ ή όχι είναι, κατά τη γνώμη μου, επίτηδες θολό για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια ανίερη συμμαχία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ζητά λευκή επιταγή για να μπορέσει την επόμενη μέρα ως «οδοστρωτήρας» να καταλύσει το κοινωνικό κράτος που με κόπο προσπαθούμε να χτίσουμε.
Πάντως, αυτή είναι μια ερώτηση που καλό θα ήταν να γίνει προς τη ΝΔ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ. Μέχρι στιγμής καθαρή απάντηση δεν έχουμε πάρει και οι πολίτες δικαιούνται πριν ψηφίσουν να γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν.

Υπάρχουν τα περιθώρια κυβερνητικής πορείας για τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την Προοδευτική Συμμαχία που σας έφερε στο στόχαστρο πιθανών κυβερνητικών εταίρων, αλλά και δεδομένης της διάλυσης των ΑΝΕΛ;

Όπως γνωρίζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει στη Βουλή την απλή αναλογική, η οποία όμως θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Το τωρινό εκλογικό σύστημα δίνει ένα μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ακόμη και αν προηγείται με μία ψήφο. Αυτό σημαίνει ότι όποιος βγει πρώτος θα μπορέσει με ευκολία να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα σχηματίσουμε κυβέρνηση στο καινούριο πολιτικό σκηνικό που θα έχει στο μεταξύ διαμορφωθεί. Έχουμε αποδείξει ότι βάζουμε πάντα μπροστά το συμφέρον της χώρας και με αυτή τη λογική θα πορευτούμε και τώρα.

 

Το ΚΚΕ διαπιστώνει ότι πλέον τα προγράμματα και οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ομοιάζουν
ανησυχητικά, καθότι είναι πλήρως ενταγμένα στις «μνημονιακές» και «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις προς τις Βρυξέλλες. Ποια θα αναδεικνύατε εσείς ως ειδοποιό διαφορά μεταξύ αυτών;

Τη λογική «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» η χώρα την έχει πληρώσει ιστορικά και το ΚΚΕ θα όφειλε να το γνωρίζει αυτό. Άλλωστε, είναι εύκολο κανείς να αντιστρέψει το ερώτημα και να ισχυριστεί ότι με αυτή τη λογική το ΚΚΕ προσφέρει άριστες υπηρεσίες στη νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία και ότι φέρει με αυτή του τη στάση βαρύτατες ευθύνες. Επιπλέον όμως, ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι τελείως άστοχος, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, καθώς τα προγράμματα των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δε θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα ήταν μια χώρα που είχε φτάσει στο χείλος της καταστροφής. Μειώσεις συντάξεων, περικοπές μισθών και καταστολή. Όλοι θυμόμαστε, ελπίζω, πώς και γιατί είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Όλοι θυμόμαστε και τη σκληρή μάχη που δόθηκε στην Ευρώπη και όλοι θυμόμαστε ότι καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος δεν ήταν στον αρχικό μας σχεδιασμό και γι’ αυτό με σεβασμό στη Δημοκρατία, τον θέσαμε αμέσως στην κρίση του ελληνικού λαού με εκλογές το φθινόπωρο του 2015.
Σήμερα όμως, έχοντας αφήσει πίσω μας τα μνημόνια έχουμε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια την ευκαιρία να εφαρμόσουμε την πραγματική μας πολιτική, χωρίς να έχουμε τα χέρια μας δεμένα. Όπως είπα, δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει τα προγράμματα των δύο κομμάτων για να αντιληφθεί το χάος ανάμεσά τους. Κοινωνικό κράτος από τη μια, ιδιωτικά συμφέροντα από την άλλη. Σύγκρουση με την ολιγαρχία από τη μια, εναγκαλισμός με τους «αρίστους» από την άλλη.

Ποια είναι η εικόνα που εσείς έχετε από τον Νομό Βοιωτίας και την Περιφέρεια Στερεάς; Θα
καταφέρετε να σημειώσετε και πάλι πρωταθλητικές επιδόσεις με διπλάσια ποσοστά από τους
υπολοίπους, όπως τον Ιανουάριο του 2015;

Αυτό μένει να φανεί. Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μας και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας με τα επιχειρήματά μας. Στις Δημοκρατίες ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται προβλέψεις. Η 7η Ιουλίου είναι πια κοντά και οι κάλπες θα «μιλήσουν». Η Βοιωτία είναι ένας νομός με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και πολλά προβλήματα που χρειάζεται να επιλύσουμε. Πιστεύω πως οι Βοιωτοί θα μας εμπιστευτούν ξανά και θα μας δώσουν τη δύναμη να τους κυβερνήσουμε με καλύτερους όρους και περισσότερη εμπειρία.

 

Μετά και την αυτόνομη κάθοδο του Γιάνη Βαρουφάκη στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται 4 κομμάτια… παρά τις συστάσεις Αλαβάνου για ενότητα. Έγινε κάποια προσπάθεια προσέγγισης από τον Αλέξη Τσίπρα, πριν ρίξει… ΓΕΦΥΡΑ στην Κεντροαριστερά;

Κατά τη γνώμη μου, η πολιτική δεν αφορά τόσο πρόσωπα, όσο αφορά ιδέες και πολιτικές κατευθύνσεις. Τα πρόσωπα παίζουν βέβαια τον ρόλο τους, όμως αυτό δεν αφορά τους πολίτες. Αυτό που μετράει είναι το πολιτικό πρόγραμμα των κομμάτων, γιατί αυτό είναι που έχει αντίκτυπο στις ζωές μας. Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες προοδευτικές δυνάμεις έλαβε σάρκα και οστά ακριβώς χάριν της πολιτικής κατεύθυνσης που θέλουμε να σηματοδοτήσουμε.
Η εποχή μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και παγκόσμια, χαρακτηρίζεται από μια πολύ ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία πολλές φορές βρίσκει τον τρόπο να συνεργάζεται με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Απέναντι σε αυτό το μέτωπο ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συστράτευση όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Αυτή η συμμαχία είναι σήμερα απαραίτητη, αν θέλουμε να σταματήσουμε τις δυνάμεις του σκοταδισμού που απειλούν τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ανεξαιρέτως τους προοδευτικούς πολίτες, είτε έχουν αναφορά στην Αριστερά είτε στο Κέντρο, ή ακόμη και στη δημοκρατική Δεξιά.

Είναι «πληγή» για τον ΣΥΡΙΖΑ η αποχώρηση Γιάνη, Ζωής και Παναγιώτη ή ουσιαστικά
«απαλλαγή από βαρίδια» που μόνο εμπόδιο στέκονταν στη σοσιαλιστική του διαδρομή;

Νομίζω πως η προηγούμενη απάντησή μου ισχύει και εδώ. Οι διασπάσεις, βέβαια, είναι επώδυνα γεγονότα που έχουν τη δική τους θέση στην πορεία των κομμάτων. Οι προαναφερθέντες κρίθηκαν και κρίνονται από τον ελληνικό λαό και η κρίση του δικαιώνει τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, επαναλαμβάνω, η ιστορία γράφεται από τους λαούς και τις πολιτικές, όχι από μεμονωμένα πρόσωπα. Και ο λαός μας σήμερα βρίσκεται σε ένα καθαρό σταυροδρόμι.

Έχετε ήδη πραγματοποιήσει μια απολογιστική σύνοψη των πεπραγμένων σας σε επίπεδο νομού και όχι μόνο. Κοιτώντας πίσω στην 7ετή κοινοβουλευτική θητεία σας, για ποια πρωτοβουλία σας αισθάνεστε πραγματικά περήφανος;

Καταρχάς, η θητεία μου υπήρξε 4ετής. Σε αυτή υπήρξαν μικρές και μεγάλες νίκες. Κατά τη διάρκειά της δόθηκαν περισσότερα από 106 εκατ. ευρώ στους Δήμους για έργα Υποδομών και συντηρήσεων. Υπήρξε αύξηση του μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς (21 νέοι μόνιμοι γιατροί), καθώς και του αριθμού επικουρικών γιατρών (13 νέοι γιατροί), 127 προσλήψεις νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η δημιουργία της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς και του ΤΟΜΥ Θήβας.
Ιδιαίτερα σημαντική πιστεύω ότι ήταν και η ίδρυση του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Θήβα, που αναβαθμίζει την εκπαιδευτική πραγματικότητα του νομού μας.
Επίσης, μετά από χρόνια ολοκληρώνεται επιτέλους η μελέτη για την αναβάθμιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλιάρτου και τη δημιουργία υπόγειας διάβασης πεζών και αερογέφυρας.
Πολύ σημαντικό είναι και ότι αποδίδονται επιτέλους στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και αμέσως μετά στους Δήμους Αλιάρτου και Ορχομενού τα ακίνητα του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας.
Εξίσου σημαντική και η αναβάθμιση του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο, με στόχο την ένταξή του στον κατάλογο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και τη διάσωση της ιστορικής μνήμης.
Στα θετικά υπολογίζω και την αποζημίωση των τοματοπαραγωγών της περιοχής του Ορχομενού για την άδικη παρακράτηση της σοδειάς τους από χρέη της ΕΑΣ Λιβαδειάς με νομοθετική ρύθμιση, τη χορήγηση πλήρους σύνταξης στη 15ετία για άτομα με δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, μετά από ερώτηση στη Βουλή, αλλά και την εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού με ρεκόρ επισκεπτών.

Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα κάποιες πρωτοβουλίες σας που έμειναν ημιτελείς. Ποια θα είναι η πολύ άμεση προτεραιότητά σας αμέσως μετά την εκλογή σας στη νέα Βουλή;

Νομίζω πως στις άμεσες προτεραιότητες συγκαταλέγονται η ολοκλήρωση της κάλυψης των κενών θέσεων σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών συστημάτων και η ολοκλήρωση των αναδασμών στην Κωπαΐδα και στο πεδίο της Θήβας. Παράλληλα, η μετεγκατάσταση της κοινότητας των Ρομά από τη Θήβα και η αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος με κοινωνικά μέτρα και προγράμματα που ήδη έχει επεξεργαστεί η σημερινή κυβέρνηση, με κοινωνικό πρόσωπο και με λογική κοινωνικής ένταξης. Τέλος, στα σημαντικά περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεδομένων, μάλιστα, των αποφάσεων της Συγκλήτου και των Πρυτανικών Αρχών μπορούμε άμεσα να διεκδικήσουμε τη δημιουργία Τμήματος στη Λιβαδειά, τη δημιουργία διετών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και την ίδρυση Ινστιτούτου Γεωπονικών Εφαρμογών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024