Π.ΑΓΝΙΑΔΗΣ: Μπορεί η Στερεά να γίνει υπόδειγμα ανάπτυξης

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Την πλέον ακριβοδίκαιη αποτίμηση των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί απ’ όλες τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και την τεκμηριωμένη αποτύπωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τοπική οικονομία, επιχειρεί μέσα από τη συνέντευξή του στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Παναγιώτης Αγνιάδης.

Παρά τις πρωτοβουλίες που κατά καιρούς αναλαμβάνονται, άτονες ή και γενναίες, σε τοπικό ή εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αγορά συνεχίζει να μη δείχνει σημάδια ανάταξης από τη λαίλαπα της κρίσης. Οι όποιες ισχνές ενδείξεις ανάκαμψης δεν δύνανται να παγιώσουν μια νέα πραγματικότητα. Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του… «Ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που τολμούν εν μέσω κρίσης», παραδέχεται ο πρόεδρος του ΕΒΕ Βοιωτίας, «είναι κατ’ αναλογία αντίστοιχος των λουκέτων που μπαίνουν στις παλαιότερες», μη διστάζοντας να χαρτογραφήσει το άμεσο μέλλον του νομού, μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων παρεμβάσεων που επιχειρούνται.

Πόσο άμεσα και ορατά θα είναι τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης της οικονομίας με την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Πάρκου στα Οινόφυτα, αλλά και με την επέκταση του υπάρχοντος Επιχειρηματικού Πάρκου στη Λιβαδειά; «Η οργάνωση της περιοχής θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου ποικίλης χρήσης, άνω των 450 στρεμμάτων, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο ΓΠΣ του Δήμου Λεβαδέων, και να συνδυαστεί με τη λειτουργία εκκολαπτηρίου επιχειρήσεων και την ουσιαστική επαναλειτουργία της εμπορευματικής χρήσης του Σ.Σ. Λιβαδειάς», παραδέχεται ο κ. Αγνιάδης και προσδιορίζει τις επόμενες πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει.

Είστε επικεφαλής του εμποροβιοτεχνικού κόσμου της Βοιωτίας επί τρεις συνεχόμενες δεκαετίες. Έχετε δει τους ρυθμούς δραστηριοποίησης της αγοράς, με την κυβερνητική σφραγίδα όλων των κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών. Υποστηρίζετε κι εσείς την άποψη ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες;

Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτήν τη συνέντευξη καθώς και για τη δυνατότητα που μας παρέχετε, ώστε να εκφράσουμε τις απόψεις του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Είναι αλήθεια ότι υπηρετώ την επιχειρηματική κοινότητα του τόπου μας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθώ την οικονομική πορεία του τόπου, χωρίς μικροπολιτικές και τοπικιστικές παρωπίδες. Σε θεωρητικό επίπεδο, ίσως η άποψη ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες είναι σωστή, όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σκληρή.
Στη δεκαετία της κρίσης χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, έβαλαν λουκέτο με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Επιμελητήριο Βοιωτίας κατά την αρχή της κρίσης ήταν περίπου 11.500, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 8.500. Ίσως τελικά η άποψη ότι ακόμη και σε σκληρές συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης υπάρχουν ευκαιρίες για το επιχειρείν, να εκφράζει καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Εμπορίου Επιχειρηματικότητας, ο τζίρος στο εμπόριο αυξήθηκε, αλλά μεγάλωσε η ψαλίδα μεταξύ μικρών και μεγάλων του κλάδου. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά;

Δυστυχώς, οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν κατά τη δεκαετία της κρίσης ήταν εξαιρετικά εχθρικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η άλλοτε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας να έχει υποφέρει και να υποφέρει σημαντικά. Πολιτικές, όπως η υπερφορολόγηση, η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, το ασφαλιστικό σύστημα, η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και πολλές άλλες αποδείχθηκαν καθοριστικές για τον βίο των πιο ευάλωτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αντίθετα, οι «μεγάλοι» του εμπορίου φαίνεται ότι άντεξαν περισσότερο, κατάφεραν φθηνότερες προμηθευτικές συνεργασίες και τελικά συγκέντρωσαν μεγαλύτερους τζίρους.

Πώς μεταφράζεται σε αριθμούς η πραγματική κατάσταση της αγοράς;

Η πραγματική κατάσταση της αγοράς συνεχίζει να είναι αρνητική. Φαίνεται όμως ότι μπορούμε να διακρίνουμε κάποια ισχνά σημάδια ανάκαμψης. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι στο μητρώο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας εντός του 2018 εγγράφηκαν 288 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 238 παλιές. Η ίδια θετική αναλογία παρατηρείται και στους πρώτους μήνες του 2019.

Είναι φιλικό το περιβάλλον για την ανάπτυξη του εμπορίου; Υπήρξε μια προσπάθεια τόνωσης του λιανικού εμπορίου μέσω ΕΣΠΑ, αναφέρομαι στη γνωστή «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας» . Μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να λειτουργήσει ανασχετικά στην πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει ο κλάδος;

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Περιφέρειάς μας, μετά και την πολύχρονη απουσία δράσεων που θα χρηματοδοτούσαν την ανάπτυξη του εμπορίου αλλά και της εστίασης, ανέμενε με μεγάλες ελπίδες το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οποίες τελικά φαίνεται ότι διαψεύστηκαν. Παρά τις διαμαρτυρίες και του Επιμελητηρίου μας, τα ποσά που τελικά διατέθηκαν για την κάλυψη της δημόσιας δαπάνης της συγκεκριμένης δράσης ήταν εξαιρετικά χαμηλά.
Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι το ποσό που αναλογούσε για την κάλυψή της στον κλάδο εμπορίου για τη Στερεά Ελλάδα ήταν μόλις 800.000 €. Αντίστοιχο ποσό αναλογεί και για τον κλάδο της εστίασης. Δηλαδή, η χρηματοδότηση αυτή μόλις που επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών μιας δεκάδας επιχειρήσεων ανά κλάδο, για όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Έχετε διατελέσει πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, αλλά και έχετε συμμετάσχει θεσμικά σε πανελλαδικά συλλογικά όργανα με στόχο την επανεκκίνηση της ατμομηχανής της οικονομίας… με όλους τους κυβερνητικούς σχηματισμούς των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία της κρίσης, υπήρξε εναλλαγή πολλών κυβερνήσεων. Θα μπορούσε μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης στις επικείμενες εκλογές να επιφέρει θεαματικές αλλαγές στη λειτουργία και στην ανάπτυξη της αγοράς;

Πραγματικά, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας αλλά και ως γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας έχω παρακολουθήσει αρκετές κυβερνητικές εναλλαγές. Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η οικονομική πολιτική την τελευταία δεκαετία χαρασσόταν κυρίως από τους δανειστές της χώρας και ήταν αρνητική, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση, καθώς ο μνημονιακός έλεγχος φαίνεται να χαλαρώνει, θα πράξει πιο ορθολογικά για την ανάταξη της αγοράς και θα είναι πιο κοντά στις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Παρότι έχετε εκδηλώσει ανοικτά και κάτω από πολλές περιστάσεις την πολύ συγκεκριμένη κομματική σας ταυτότητα, παραμένετε αμετακίνητος στο «τιμόνι» του Επιμελητηρίου. Θα ήταν ασφαλές το συμπέρασμα ότι η πλειονότητα της αγοράς αποδέχεται το φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας; Τι κρύβεται πίσω από την «αειθαλή» υποψηφιότητά σας;

Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να τεθεί υπό κομματικούς και τοπικιστικούς περιορισμούς. Πιστεύουμε ότι την αντίληψη αυτή την έχουμε υπηρετήσει πιστά, παρά τις όποιες προσωπικές πεποιθήσεις, και για αυτό έχουμε επανειλημμένα επιβραβευθεί από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Ανεξαρτήτως κυβέρνησης, οι δράσεις μας είναι πάντα υποστηρικτικές του τοπικού επιχειρείν, ενώ διαχρονικά συνεργαζόμαστε αρμονικά με όλες τις αρχές της αυτοδιοίκησης της Βοιωτίας.

Είναι και το άγρυπνο ενδιαφέρον σας για ό,τι μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή σας. Αναφέρομαι στην «ένσταση» που υποβάλατε στο Υπουργείο Μεταφορών για τη μη πρόβλεψη στάσης της υπερταχείας στη Λιβαδειά. Υπήρξε κάποια εξέλιξη στο θέμα;

Πραγματικά το Επιμελητήριο Βοιωτίας, ως θεσμικός εκφραστής της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, διαμαρτυρήθηκε -μια ακόμη φορά- για την πολιτική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στη Βοιωτία. Μετά την αδικαιολόγητη υποβάθμιση των Σιδηροδρομικών Σταθμών Λιβαδειάς και Θήβας σε απλά πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων, την κατάργηση των υπηρεσιών εμπορευμάτων, αλλά και τη συνεχή αναβλητικότητα για μια ουσιαστική ένταξη της Βοιωτίας στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου, έρχεται μια νέα απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία αποκλείει τη Βοιωτία από τα σχεδιαζόμενα γρήγορα ηλεκτροκινούμενα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εμμένει προς το παρόν στην άποψή της, αλλά δηλώνει ταυτόχρονα ότι θα επανεξετάσει το θέμα μετά την έναρξη λειτουργίας της υπερταχείας. Εμείς από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τη Βοιωτία και θα θέσουμε το θέμα και στη νέα κυβέρνηση.

Θα ήθελα να σταθούμε στο μεγάλο κεφάλαιο του Ασωπού και του στρατηγικού σχεδιασμού για την εξυγίανση και την ανάπτυξη της γύρω περιοχής που υλοποιείται. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την περιοχή για πολλά χρόνια. Ποια ήταν τα σημαντικότερα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν;

 

Με την έκδοση του Νόμου 4605/2019 μπαίνουν τα θεμέλια για την οργάνωση και εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην περιοχή Οινοφύτων. Ουσιαστικά, οι διατάξεις αυτές ικανοποιούν ένα πολύχρονο και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Η περιοχή αυτή ανήκει στην αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και το αίτημα της οργάνωσης και εξυγίανσής της έχει υιοθετηθεί ανεπιφύλακτα από τον φορέα μας, ο οποίος άλλωστε αποτελεί και τον θεσμικό εκπρόσωπο της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας. Το ζήτημα του Ασωπού είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας, εθνικής θα λέγαμε προτεραιότητας.
Η ευρύτερη Βιομηχανική Συγκέντρωση Οινοφύτων – Σχηματαρίου αποτελεί την πλέον οχλούσα περιβαλλοντικά και άναρχη πολεοδομικά Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση της ελληνικής επικράτειας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μητροπολιτικούς πόλους ανάπτυξης της μεταποίησης και της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της απασχόλησης σε επίπεδο εθνικού χώρου.
Η παραπάνω υπαρκτή αντίφαση έχει για χρόνια ταλαιπωρήσει την τοπική κοινωνία, τις πολιτικές ηγεσίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, την επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους, τους φορείς πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και την πρωτογενή παραγωγή. Η κατεστημένη διχαστική αντίληψη που ορίζει ότι ή «ο Ασωπός καθαρός και οι βιομηχανίες κλειστές» ή «ο Ασωπός μολυσμένος και οι βιομηχανίες ανεξέλεγκτες», συμπληρωματικά με τις ποικίλες και διαχρονικές παθογένειες της οικονομίας και της κρατικής διοίκησης, συνέβαλαν στην επικράτηση κλίματος καχυποψίας και εχθρότητας, που συντέλεσε στη μη συνολική και οριστική αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος.
Ενός προβλήματος με σημαντικές και πολυποίκιλες αρνητικές συνέπειες σε πλήθος τομέων, με κοινωνικές και αναπτυξιακές διαστάσεις, όπως ενδεικτικά στους τομείς της δημόσιας υγείας, της σταδιακής συρρίκνωσης της πρωτογενούς παραγωγής λόγω έντονης δυσφήμησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και στους τομείς της αποεπένδυσης και γενικότερα της συρρίκνωσης της τοπικής οικονομίας με σοβαρότατες προεκτάσεις στη μείωση των θέσεων εργασίας και στην έξαρση της ανεργίας, ιδίως των νέων.
Σημειώνω, τέλος, ότι για την οργάνωση και εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην περιοχή Οινοφύτων εργάστηκαν αποδοτικά ο περιφερειάρχης κ. Μπακογιάννης, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες κ. Ταγκαλέγκας, κ. Περγαντάς και κ. Αναστασίου, με τους οποίους και συνεργαστήκαμε αρμονικά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη χωρική επένδυση της Στερεάς που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, με το Επιμελητήριο Βοιωτίας στο σχήμα διοίκησης του Φορέα Υλοποίησης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η οργάνωση και εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην περιοχή Οινοφύτων αποτελεί ένα έργο ουσιαστικά εθνικής εμβέλειας, η υλοποίηση του οποίου έχει πολλές δυσκολίες. Το Επιμελητήριο Βοιωτίας θα συμμετάσχει τόσο στην υπό ίδρυση Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων, όσο και στο σχήμα διοίκησής του, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουμε δημιουργικά στην ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων. Επιθυμία του Επιμελητηρίου μας, αλλά και όλων των τοπικών κοινωνικών δυνάμεων, είναι να αποτελέσει κάποτε η Βοιωτία και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης, όπου υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις θα συνυπάρχουν αρμονικά με τους κατοίκους, εξασφαλίζοντας ένα ευοίωνο μέλλον για όλους μας.

Πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου με όλα τα συνοδά έργα στην περιοχή της Λιβαδειάς; Τι θα σήμαινε η ύπαρξή του και γιατί αργεί;

Να σημειώσω αρχικά ότι όλη η Βοιωτία παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση στην ύπαρξη οργανωμένων χώρων για την υποδοχή και στέγαση επιχειρήσεων, γεγονός εξαιρετικά αναντίστοιχο με τη συγκέντρωση υψηλής μεταποιητικής δραστηριότητας που παρατηρείται στον τόπο μας. Η οργανωμένη χωροταξική διευθέτηση της επιχειρηματικότητας στη Βοιωτία και βέβαια στον Δήμο Λεβαδέων είναι αδιαμφισβήτητα ένα ζήτημα εξαιρετικής σπουδαιότητας για τη συνολική ανάπτυξή της, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα, οι στρεβλώσεις και οπωσδήποτε οι συγκρούσεις που προκαλεί η μέχρι σήμερα έλλειψη ουσιαστικών χωροτακτικών ρυθμίσεων.
Εξειδικεύοντας, στην περιοχή Λιβαδειάς είναι απαραίτητη η χωροτακτική ρύθμιση στο τμήμα όπως ορίζεται περιμετρικά του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Επίσης, είναι απαραίτητη η πρόβλεψη για την εξυγίανση των χώρων βιοτεχνικής δράσης, που βρίσκονται ένθεν της περιφερειακής οδού της πόλης.
Η οργάνωση της περιοχής θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου ποικίλης χρήσης άνω των 450 στρεμμάτων, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο ΓΠΣ του Δήμου Λεβαδέων και να συνδυαστεί με τη λειτουργία εκκολαπτηρίου επιχειρήσεων και με την ουσιαστική επαναλειτουργία της εμπορευματικής χρήσης του Σ.Σ. Λιβαδειάς. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεργαστούμε με τον δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Ιωάννη Ταγκαλέγκα, και τις υπόλοιπες νέες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές αρχές και ελπίζουμε να περάσουμε σε φάση υλοποίησης.

Είστε από το 1988 πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, έχετε διατελέσει νομαρχιακός και δημοτικός σύμβουλος κι έχετε εκδηλώσει έντονη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Παρότι μάλιστα κατά πολλούς κινείτε τα «νήματα» στη γαλάζια πολυκατοικία της Βοιωτίας, μένετε διακριτικά εκτός πολιτικής σκηνής. Δεν υπήρξε ποτέ στους στόχους σας μια θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Σημειώνω ότι έχω διατελέσει και περιφερειακός σύμβουλος… Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως ίσως και τα περισσότερα κόμματα στη χώρα, έχει τα δικά του θεσμοθετημένα όργανα, τα οποία χαράσσουν την πολιτική του. Προσωπικά δεν με ενδιέφερε μια θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς, όπως και εσείς αναφέρατε, οι συμπολίτες μου και οι συνάδελφοί μου με έχουν τιμήσει με την εκλογή μου σε πολλές θέσεις ευθύνης, από τις οποίες κάλλιστα μπορώ να καταθέσω την προσφορά μου στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε όλοι οι βουλευτές Βοιωτίας είναι αξιόλογοι και με προσφορά στον τόπο.

Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος που σχεδιάζετε να υλοποιήσετε κατά την τρέχουσα θητεία σας στο ΕΒΕ Βοιωτίας, τον οποίο ενδεχομένως θα θέλατε να αφήσετε ως σφραγίδα σας στον χώρο;

Η ανάταξη της ταλαιπωρημένης τοπικής οικονομίας μας, με ανάπτυξη των δυνατοτήτων απασχόλησης για τη νέα γενιά, αποτελεί σίγουρα τον πρωτεύοντα πόθο όλου του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Επιθυμούμε να δούμε τη Βοιωτία και τους κατοίκους της να ευημερούν και πάλι. Επίσης, η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στη Βοιωτία ως προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων, αποτελεί διακηρυγμένο στόχο μας. Ακόμη, η αναστροφή της χαμηλής χρηματοδότησης που κατευθύνεται στη Στερεά Ελλάδα, καθώς η Περιφέρειά μας χαρακτηρίζεται «αναπτυγμένη Περιφέρεια», ως αποτέλεσμα της γνωστής πλαστής στατιστικής απεικόνισής της σαν ευημερούσα περιοχή, αποτελεί πάγια επιθυμία μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου στο Επιμελητήριο Βοιωτίας, τη Διοικητική Επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους υπαλλήλους και είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια όλων θα επιτύχουμε τους στόχους μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ 

Την πλέον ακριβοδίκαιη αποτίμηση των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί απ’ όλες τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και την τεκμηριωμένη αποτύπωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τοπική οικονομία, επιχειρεί μέσα από τη συνέντευξή του στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Παναγιώτης Αγνιάδης.

Παρά τις πρωτοβουλίες που κατά καιρούς αναλαμβάνονται, άτονες ή και γενναίες, σε τοπικό ή εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αγορά συνεχίζει να μη δείχνει σημάδια ανάταξης από τη λαίλαπα της κρίσης. Οι όποιες ισχνές ενδείξεις ανάκαμψης δεν δύνανται να παγιώσουν μια νέα πραγματικότητα. Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του… «Ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που τολμούν εν μέσω κρίσης», παραδέχεται ο πρόεδρος του ΕΒΕ Βοιωτίας, «είναι κατ’ αναλογία αντίστοιχος των λουκέτων που μπαίνουν στις παλαιότερες», μη διστάζοντας να χαρτογραφήσει το άμεσο μέλλον του νομού, μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων παρεμβάσεων που επιχειρούνται.

Πόσο άμεσα και ορατά θα είναι τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης της οικονομίας με την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Πάρκου στα Οινόφυτα, αλλά και με την επέκταση του υπάρχοντος Επιχειρηματικού Πάρκου στη Λιβαδειά; «Η οργάνωση της περιοχής θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου ποικίλης χρήσης, άνω των 450 στρεμμάτων, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο ΓΠΣ του Δήμου Λεβαδέων, και να συνδυαστεί με τη λειτουργία εκκολαπτηρίου επιχειρήσεων και την ουσιαστική επαναλειτουργία της εμπορευματικής χρήσης του Σ.Σ. Λιβαδειάς», παραδέχεται ο κ. Αγνιάδης και προσδιορίζει τις επόμενες πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει.

Είστε επικεφαλής του εμποροβιοτεχνικού κόσμου της Βοιωτίας επί τρεις συνεχόμενες δεκαετίες. Έχετε δει τους ρυθμούς δραστηριοποίησης της αγοράς, με την κυβερνητική σφραγίδα όλων των κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών. Υποστηρίζετε κι εσείς την άποψη ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες;

Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτήν τη συνέντευξη καθώς και για τη δυνατότητα που μας παρέχετε, ώστε να εκφράσουμε τις απόψεις του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Είναι αλήθεια ότι υπηρετώ την επιχειρηματική κοινότητα του τόπου μας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθώ την οικονομική πορεία του τόπου, χωρίς μικροπολιτικές και τοπικιστικές παρωπίδες. Σε θεωρητικό επίπεδο, ίσως η άποψη ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες είναι σωστή, όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σκληρή.
Στη δεκαετία της κρίσης χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, έβαλαν λουκέτο με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Επιμελητήριο Βοιωτίας κατά την αρχή της κρίσης ήταν περίπου 11.500, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 8.500. Ίσως τελικά η άποψη ότι ακόμη και σε σκληρές συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης υπάρχουν ευκαιρίες για το επιχειρείν, να εκφράζει καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Εμπορίου Επιχειρηματικότητας, ο τζίρος στο εμπόριο αυξήθηκε, αλλά μεγάλωσε η ψαλίδα μεταξύ μικρών και μεγάλων του κλάδου. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά;

Δυστυχώς, οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν κατά τη δεκαετία της κρίσης ήταν εξαιρετικά εχθρικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η άλλοτε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας να έχει υποφέρει και να υποφέρει σημαντικά. Πολιτικές, όπως η υπερφορολόγηση, η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, το ασφαλιστικό σύστημα, η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και πολλές άλλες αποδείχθηκαν καθοριστικές για τον βίο των πιο ευάλωτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αντίθετα, οι «μεγάλοι» του εμπορίου φαίνεται ότι άντεξαν περισσότερο, κατάφεραν φθηνότερες προμηθευτικές συνεργασίες και τελικά συγκέντρωσαν μεγαλύτερους τζίρους.

Πώς μεταφράζεται σε αριθμούς η πραγματική κατάσταση της αγοράς;

Η πραγματική κατάσταση της αγοράς συνεχίζει να είναι αρνητική. Φαίνεται όμως ότι μπορούμε να διακρίνουμε κάποια ισχνά σημάδια ανάκαμψης. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι στο μητρώο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας εντός του 2018 εγγράφηκαν 288 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 238 παλιές. Η ίδια θετική αναλογία παρατηρείται και στους πρώτους μήνες του 2019.

Είναι φιλικό το περιβάλλον για την ανάπτυξη του εμπορίου; Υπήρξε μια προσπάθεια τόνωσης του λιανικού εμπορίου μέσω ΕΣΠΑ, αναφέρομαι στη γνωστή «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας» . Μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να λειτουργήσει ανασχετικά στην πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει ο κλάδος;

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Περιφέρειάς μας, μετά και την πολύχρονη απουσία δράσεων που θα χρηματοδοτούσαν την ανάπτυξη του εμπορίου αλλά και της εστίασης, ανέμενε με μεγάλες ελπίδες το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οποίες τελικά φαίνεται ότι διαψεύστηκαν. Παρά τις διαμαρτυρίες και του Επιμελητηρίου μας, τα ποσά που τελικά διατέθηκαν για την κάλυψη της δημόσιας δαπάνης της συγκεκριμένης δράσης ήταν εξαιρετικά χαμηλά.
Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι το ποσό που αναλογούσε για την κάλυψή της στον κλάδο εμπορίου για τη Στερεά Ελλάδα ήταν μόλις 800.000 €. Αντίστοιχο ποσό αναλογεί και για τον κλάδο της εστίασης. Δηλαδή, η χρηματοδότηση αυτή μόλις που επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών μιας δεκάδας επιχειρήσεων ανά κλάδο, για όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Έχετε διατελέσει πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, αλλά και έχετε συμμετάσχει θεσμικά σε πανελλαδικά συλλογικά όργανα με στόχο την επανεκκίνηση της ατμομηχανής της οικονομίας… με όλους τους κυβερνητικούς σχηματισμούς των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία της κρίσης, υπήρξε εναλλαγή πολλών κυβερνήσεων. Θα μπορούσε μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης στις επικείμενες εκλογές να επιφέρει θεαματικές αλλαγές στη λειτουργία και στην ανάπτυξη της αγοράς;

Πραγματικά, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας αλλά και ως γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας έχω παρακολουθήσει αρκετές κυβερνητικές εναλλαγές. Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η οικονομική πολιτική την τελευταία δεκαετία χαρασσόταν κυρίως από τους δανειστές της χώρας και ήταν αρνητική, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση, καθώς ο μνημονιακός έλεγχος φαίνεται να χαλαρώνει, θα πράξει πιο ορθολογικά για την ανάταξη της αγοράς και θα είναι πιο κοντά στις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Παρότι έχετε εκδηλώσει ανοικτά και κάτω από πολλές περιστάσεις την πολύ συγκεκριμένη κομματική σας ταυτότητα, παραμένετε αμετακίνητος στο «τιμόνι» του Επιμελητηρίου. Θα ήταν ασφαλές το συμπέρασμα ότι η πλειονότητα της αγοράς αποδέχεται το φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας; Τι κρύβεται πίσω από την «αειθαλή» υποψηφιότητά σας;

Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να τεθεί υπό κομματικούς και τοπικιστικούς περιορισμούς. Πιστεύουμε ότι την αντίληψη αυτή την έχουμε υπηρετήσει πιστά, παρά τις όποιες προσωπικές πεποιθήσεις, και για αυτό έχουμε επανειλημμένα επιβραβευθεί από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Ανεξαρτήτως κυβέρνησης, οι δράσεις μας είναι πάντα υποστηρικτικές του τοπικού επιχειρείν, ενώ διαχρονικά συνεργαζόμαστε αρμονικά με όλες τις αρχές της αυτοδιοίκησης της Βοιωτίας.

Είναι και το άγρυπνο ενδιαφέρον σας για ό,τι μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή σας. Αναφέρομαι στην «ένσταση» που υποβάλατε στο Υπουργείο Μεταφορών για τη μη πρόβλεψη στάσης της υπερταχείας στη Λιβαδειά. Υπήρξε κάποια εξέλιξη στο θέμα;

Πραγματικά το Επιμελητήριο Βοιωτίας, ως θεσμικός εκφραστής της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, διαμαρτυρήθηκε -μια ακόμη φορά- για την πολιτική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. στη Βοιωτία. Μετά την αδικαιολόγητη υποβάθμιση των Σιδηροδρομικών Σταθμών Λιβαδειάς και Θήβας σε απλά πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων, την κατάργηση των υπηρεσιών εμπορευμάτων, αλλά και τη συνεχή αναβλητικότητα για μια ουσιαστική ένταξη της Βοιωτίας στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου, έρχεται μια νέα απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία αποκλείει τη Βοιωτία από τα σχεδιαζόμενα γρήγορα ηλεκτροκινούμενα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εμμένει προς το παρόν στην άποψή της, αλλά δηλώνει ταυτόχρονα ότι θα επανεξετάσει το θέμα μετά την έναρξη λειτουργίας της υπερταχείας. Εμείς από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τη Βοιωτία και θα θέσουμε το θέμα και στη νέα κυβέρνηση.

Θα ήθελα να σταθούμε στο μεγάλο κεφάλαιο του Ασωπού και του στρατηγικού σχεδιασμού για την εξυγίανση και την ανάπτυξη της γύρω περιοχής που υλοποιείται. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την περιοχή για πολλά χρόνια. Ποια ήταν τα σημαντικότερα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν;

 

Με την έκδοση του Νόμου 4605/2019 μπαίνουν τα θεμέλια για την οργάνωση και εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην περιοχή Οινοφύτων. Ουσιαστικά, οι διατάξεις αυτές ικανοποιούν ένα πολύχρονο και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Η περιοχή αυτή ανήκει στην αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και το αίτημα της οργάνωσης και εξυγίανσής της έχει υιοθετηθεί ανεπιφύλακτα από τον φορέα μας, ο οποίος άλλωστε αποτελεί και τον θεσμικό εκπρόσωπο της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας. Το ζήτημα του Ασωπού είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας, εθνικής θα λέγαμε προτεραιότητας.
Η ευρύτερη Βιομηχανική Συγκέντρωση Οινοφύτων – Σχηματαρίου αποτελεί την πλέον οχλούσα περιβαλλοντικά και άναρχη πολεοδομικά Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση της ελληνικής επικράτειας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μητροπολιτικούς πόλους ανάπτυξης της μεταποίησης και της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της απασχόλησης σε επίπεδο εθνικού χώρου.
Η παραπάνω υπαρκτή αντίφαση έχει για χρόνια ταλαιπωρήσει την τοπική κοινωνία, τις πολιτικές ηγεσίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, την επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους, τους φορείς πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και την πρωτογενή παραγωγή. Η κατεστημένη διχαστική αντίληψη που ορίζει ότι ή «ο Ασωπός καθαρός και οι βιομηχανίες κλειστές» ή «ο Ασωπός μολυσμένος και οι βιομηχανίες ανεξέλεγκτες», συμπληρωματικά με τις ποικίλες και διαχρονικές παθογένειες της οικονομίας και της κρατικής διοίκησης, συνέβαλαν στην επικράτηση κλίματος καχυποψίας και εχθρότητας, που συντέλεσε στη μη συνολική και οριστική αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος.
Ενός προβλήματος με σημαντικές και πολυποίκιλες αρνητικές συνέπειες σε πλήθος τομέων, με κοινωνικές και αναπτυξιακές διαστάσεις, όπως ενδεικτικά στους τομείς της δημόσιας υγείας, της σταδιακής συρρίκνωσης της πρωτογενούς παραγωγής λόγω έντονης δυσφήμησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και στους τομείς της αποεπένδυσης και γενικότερα της συρρίκνωσης της τοπικής οικονομίας με σοβαρότατες προεκτάσεις στη μείωση των θέσεων εργασίας και στην έξαρση της ανεργίας, ιδίως των νέων.
Σημειώνω, τέλος, ότι για την οργάνωση και εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην περιοχή Οινοφύτων εργάστηκαν αποδοτικά ο περιφερειάρχης κ. Μπακογιάννης, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες κ. Ταγκαλέγκας, κ. Περγαντάς και κ. Αναστασίου, με τους οποίους και συνεργαστήκαμε αρμονικά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη χωρική επένδυση της Στερεάς που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, με το Επιμελητήριο Βοιωτίας στο σχήμα διοίκησης του Φορέα Υλοποίησης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η οργάνωση και εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην περιοχή Οινοφύτων αποτελεί ένα έργο ουσιαστικά εθνικής εμβέλειας, η υλοποίηση του οποίου έχει πολλές δυσκολίες. Το Επιμελητήριο Βοιωτίας θα συμμετάσχει τόσο στην υπό ίδρυση Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων, όσο και στο σχήμα διοίκησής του, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουμε δημιουργικά στην ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων. Επιθυμία του Επιμελητηρίου μας, αλλά και όλων των τοπικών κοινωνικών δυνάμεων, είναι να αποτελέσει κάποτε η Βοιωτία και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης, όπου υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις θα συνυπάρχουν αρμονικά με τους κατοίκους, εξασφαλίζοντας ένα ευοίωνο μέλλον για όλους μας.

Πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου με όλα τα συνοδά έργα στην περιοχή της Λιβαδειάς; Τι θα σήμαινε η ύπαρξή του και γιατί αργεί;

Να σημειώσω αρχικά ότι όλη η Βοιωτία παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση στην ύπαρξη οργανωμένων χώρων για την υποδοχή και στέγαση επιχειρήσεων, γεγονός εξαιρετικά αναντίστοιχο με τη συγκέντρωση υψηλής μεταποιητικής δραστηριότητας που παρατηρείται στον τόπο μας. Η οργανωμένη χωροταξική διευθέτηση της επιχειρηματικότητας στη Βοιωτία και βέβαια στον Δήμο Λεβαδέων είναι αδιαμφισβήτητα ένα ζήτημα εξαιρετικής σπουδαιότητας για τη συνολική ανάπτυξή της, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα, οι στρεβλώσεις και οπωσδήποτε οι συγκρούσεις που προκαλεί η μέχρι σήμερα έλλειψη ουσιαστικών χωροτακτικών ρυθμίσεων.
Εξειδικεύοντας, στην περιοχή Λιβαδειάς είναι απαραίτητη η χωροτακτική ρύθμιση στο τμήμα όπως ορίζεται περιμετρικά του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Επίσης, είναι απαραίτητη η πρόβλεψη για την εξυγίανση των χώρων βιοτεχνικής δράσης, που βρίσκονται ένθεν της περιφερειακής οδού της πόλης.
Η οργάνωση της περιοχής θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου ποικίλης χρήσης άνω των 450 στρεμμάτων, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο ΓΠΣ του Δήμου Λεβαδέων και να συνδυαστεί με τη λειτουργία εκκολαπτηρίου επιχειρήσεων και με την ουσιαστική επαναλειτουργία της εμπορευματικής χρήσης του Σ.Σ. Λιβαδειάς. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεργαστούμε με τον δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Ιωάννη Ταγκαλέγκα, και τις υπόλοιπες νέες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές αρχές και ελπίζουμε να περάσουμε σε φάση υλοποίησης.

Είστε από το 1988 πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, έχετε διατελέσει νομαρχιακός και δημοτικός σύμβουλος κι έχετε εκδηλώσει έντονη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Παρότι μάλιστα κατά πολλούς κινείτε τα «νήματα» στη γαλάζια πολυκατοικία της Βοιωτίας, μένετε διακριτικά εκτός πολιτικής σκηνής. Δεν υπήρξε ποτέ στους στόχους σας μια θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Σημειώνω ότι έχω διατελέσει και περιφερειακός σύμβουλος… Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως ίσως και τα περισσότερα κόμματα στη χώρα, έχει τα δικά του θεσμοθετημένα όργανα, τα οποία χαράσσουν την πολιτική του. Προσωπικά δεν με ενδιέφερε μια θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς, όπως και εσείς αναφέρατε, οι συμπολίτες μου και οι συνάδελφοί μου με έχουν τιμήσει με την εκλογή μου σε πολλές θέσεις ευθύνης, από τις οποίες κάλλιστα μπορώ να καταθέσω την προσφορά μου στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε όλοι οι βουλευτές Βοιωτίας είναι αξιόλογοι και με προσφορά στον τόπο.

Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος που σχεδιάζετε να υλοποιήσετε κατά την τρέχουσα θητεία σας στο ΕΒΕ Βοιωτίας, τον οποίο ενδεχομένως θα θέλατε να αφήσετε ως σφραγίδα σας στον χώρο;

Η ανάταξη της ταλαιπωρημένης τοπικής οικονομίας μας, με ανάπτυξη των δυνατοτήτων απασχόλησης για τη νέα γενιά, αποτελεί σίγουρα τον πρωτεύοντα πόθο όλου του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Επιθυμούμε να δούμε τη Βοιωτία και τους κατοίκους της να ευημερούν και πάλι. Επίσης, η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στη Βοιωτία ως προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων, αποτελεί διακηρυγμένο στόχο μας. Ακόμη, η αναστροφή της χαμηλής χρηματοδότησης που κατευθύνεται στη Στερεά Ελλάδα, καθώς η Περιφέρειά μας χαρακτηρίζεται «αναπτυγμένη Περιφέρεια», ως αποτέλεσμα της γνωστής πλαστής στατιστικής απεικόνισής της σαν ευημερούσα περιοχή, αποτελεί πάγια επιθυμία μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου στο Επιμελητήριο Βοιωτίας, τη Διοικητική Επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους υπαλλήλους και είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια όλων θα επιτύχουμε τους στόχους μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ