Οι περισσότεροι άνθρωποι φροντίζουμε την υγεία του σώματός μας, αλλά καθόλου για την υγεία της ψυχής. Κι ενώ η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη ειδικά στους μονογονείς που έχουν χιλιάδες θέματα να αντιμετωπίσουν, δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε το αφήνουν γι’ αργότερα ή δεν ζητούν καθόλου βοήθεια. Ακριβώς γι’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, πολλοί δήμοι στη χώρα μας προσφέρουν εντελώς δωρεάν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικούς τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.
Και στην πόλη μας ,μόλις ξεκίνησε μια τέτοια δομή να λειτουργεί με περισσότερο συμ/τικό χαρακτήρα.Γιαυτό αν αισθάνεστε ότι κάτι σας εμποδίζει να ζήσετε την ζωή σας όμορφα ,το καλύτερο που θα είχατε να κάνετε θα ήταν να επισκεφθείτε την κα Ιωάννα Παπαγεωργίου στον Δήμο Λεβαδέων ή να κλείσετε ένα ραντεβού από τις 8:00 ως τις 11:00 στο τηλέφωνο 2261350857 και να μιλήσετε μαζί της .Είναι καθαρά συμβουλευτική η άποψή της και σίγουρα θα σας βοηθήσει είτε να βγάλετε από μέσα σας τον φόβο ότι σας απασχολεί κάτι ,ψυχολογικής φύσεώς,η αντίστοιχα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό έτσι ώστε να το εξαλείψετε.Και αυτή η παροχή είναι Δωρεάν.
Μερικά στοιχεία για την ψυχοθεραπεία που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε το αρνητικό πρόσημο που έχει ή έννοια ¨ψυχοθεραπεία”
Η ψυχοθεραπεία είναι η σχέση ανάμεσα σε ένα άτομο και ένα ειδικό, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος να βοηθά τους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τα αισθήματά τους και να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους. Ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνικές οι οποίες θεμελιώνονται σε επιστημονικές θεωρίες και αποσκοπούν στην θεραπεία ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων, τη βελτίωση ψυχολογικών δεξιοτήτων, αλλά και γενικότερα στην προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία.
Πως λειτουργεί η ψυχοθεραπεία;
Ο σύμβουλος ή ο θεραπευτής προσφέρει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αποδοχής και ειλικρινούς ενδιαφέροντος που σου επιτρέπει να εξερευνήσεις με ασφάλεια τα προβλήματα που σε απασχολούν και να ανακαλύψεις νέους τρόπους κατανόησης και αντιμετώπισης της πραγματικότητας.
Έχοντας τη δυνατότητα να εκφράσεις ελεύθερα τις σκέψεις και τα αισθήματά σου καλύπτεις υποσυνείδητα κίνητρα, ανάγκες, προσδοκίες, φόβους και πεποιθήσεις τα οποία καθόριζαν τη ζωή σου χωρίς να το καταλαβαίνεις και ανακαλύπτεις νέους λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς.
Οι άνθρωποι ανατρέχουν στην ψυχοθεραπεία όταν:
Αισθάνονται έντονα και επίμονα αισθήματα άγχους, φόβου, θλίψης, σύγχυσης, ανίας, εξάντλησης η έλλειψης ελπίδας τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν μόνο με τις δικές τους προσπάθειες ή δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια των αισθημάτων τους.
- Οι συναισθηματικές και συγκινησιακές δυσκολίες διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της καθημερινής τους ζωής.
- Ενώ θέλουν δυσκολεύονται να αλλάξουν κάποια επιβλαβή συνήθεια ή συμπεριφορά.
- Αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας στις σχέσεις τους με άτομα του στενού περιβάλλοντος.
- Δυσκολεύονται να βρουν φίλους ή ερωτικούς συντρόφους.
- Η ζωή τους χαρακτηρίζεται από έλλειψη στόχων, αξιών και ιδανικών και δυσκολεύονται να αναλάβουν ευθύνες.
- Συντρίβονται κάτω από το βάρος των περιστάσεων χωρίς να μπορούν να νιώσουν χαλάρωση και χαρά.
- Αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο και δεν είναι κυρίαρχοι της ζωής τους.
- Βασανίζονται από πιθανές ψυχογενείς σωματικές ενοχλήσεις όπως: έλκος στομάχου, δερματικά εξανθήματα ή άσθμα.
- Επιθυμούν να διαχειρίζονται καλύτερα αρνητικές καταστάσεις, αισθήματα και συμπεριφορές όπως:
- χαμηλή αυτοεκτίμηση, εργασιακό στρες, έμμονες ιδέες, ψυχαναγκαστικές πράξεις, διαταραχή της όρεξης για φαγητό, δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης, μνήμης και προσοχής, διαταραχή του ύπνου, εξαρτήσεις, θρήνο για τον αποχωρισμό.
Στόχοι της ψυχοθεραπείας:
- Αυτογνωσία.
- Αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.
- Εκμάθηση ικανοτήτων επικοινωνίας και τεχνικών επίλυσης προβλημάτων.
- Αύξηση των επιδόσεων και βελτίωση της ικανότητας για αγάπη, εργασία, μάθηση και εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων.
- Βελτίωση προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων.
- Εναρμόνιση λογικής, συγκινήσεων και συμπεριφοράς.
- Βελτίωση της εικόνας του εαυτού και της αυτοεκτίμησης.
- Αύξηση ελευθερίας επιλογών.
- Συμφιλίωση με την αναπόφευκτη οδύνη.