Δήλωση Πέτσα: Ούτε το αφορολόγητο θα μειωθεί, ούτε θα μειωθούν επιδόματα

Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία και τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στα μέτρα που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός για το Μάτι αναφέρθηκε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας, ενώ στη συνέχεια μίλησε για το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, σε […]

23 Ιουλίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία και τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στα μέτρα που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός για το Μάτι αναφέρθηκε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας, ενώ στη συνέχεια μίλησε για το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, σε επίπεδο νομοσχεδίων:

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που περιλαμβάνει επιλογή Γενικών Διευθύνων και άλλες διατάξεις. Κατατίθεται την Τετάρτη και ψηφίζεται ως 8 Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις. Κατατίθεται ως κατεπείγον την Παρασκευή και ψηφίζεται το αργότερο την 1η Αυγούστου.

Νομοσχέδιο με σειρά διατάξεων από διάφορα υπουργεία. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του ασύλου. Κατατίθεται την Δευτέρα και ψηφίζεται ως τις 8 Αυγούστου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διατήρηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης», επισήμανε ότι θα διατηρηθεί και το 2020, συμπληρώνοντας πως δεν πρόκειται για 13η σύνταξη αλλά για επίδομα. Ερωτώμενος για το αν ισχύσει η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, διευκρίνισε ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί.

Αναφερόμενος στις δυσοίωνες προβλέψεις για το φετινό πλεόνασμα από την ΤτΕ και Κομισιόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην υπερφορολόγηση, ενώ προσέθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υποεκτιμούσε τις δαπάνες. Θα γίνει προσαρμογή στο πραγματικό επίπεδο μετά από επισκόπηση δαπανών. Ζήτησε να μην παραγνωρίζεται το ότι η οικονομία το τελευταίο διάστημα πηγαίνει αρκετά καλύτερα, και αυτό φαίνεται στις αποδόσεις των ομολόγων.

«Οσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό έβλεπαν μια σελίδα του χθες», τόνισε ο κος Πέτσας. Με τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και άρα κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019.

Οπως είπε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καταγράφεται μια υπεραπόδοση ως το 2021, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό καταργείται με τη μείωση φόρων. Η άλλη πηγή χρηματοδότησης είναι 1,5 δισ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών και την υψηλότερη ανάπτυξη. Ενα ευρώ αύξησης ΑΕΠ οδηγεί σε 50 λεπτά αύξηση εσόδων.

Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα. Σε ότι αφορά την «13 σύνταξη» είπε ότι το ποσό θα εξακολουθήσει να χορηγείται ως μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων.

«Η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους στο Μάτι», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε τα χρήματα θα εξασφαλίσουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα για τους πυρόπληκτους, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια σε 4.400 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων (κόστος 10 εκατ. ευρώ), ενώ για την ανάπλαση της περιοχής θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε, επίσης, ότι την Τετάρτη στις 11:30 το Μαξίμου ανοίγει τις πύλες του σε 15 μαθητές με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ενώ θα έχει προηγηθεί, στις 10:30 συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Όσον αφορά τα ταξίδια «για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους το πρώτο θα γίνει στην Κύπρο και θα ακολουθήσει στις 29 Αυγούστου το ταξίδι στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στην Ολλανδία ενώ σχεδιάζεται επίσκεψη στο Παρίσι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024