Δύο νέα μέλη στο σώμα Tης καλωσόρισε η Εκκλησία Χαλκίδος

Δύο νέα μέλη στο σώμα του Ιερού Κλήρου της τοπικής Εκκλησίας της Χαλκίδος προσέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, χειροτονώντας Διάκονο τον κ. Αθανασίου Σάλιαρη στον Θεολόγο Διρφύων και την Μοναχική Κουρά του δοκίμου Μοναχού Αντωνίου Καραπέτη, στην Ιερά Μονή του Αγ. Γεωργίου στο Άρμα.   Στον Ι. Ν […]

30 Ιουλίου 2019

του/της Newsroom

Δύο νέα μέλη στο σώμα του Ιερού Κλήρου της τοπικής Εκκλησίας της Χαλκίδος προσέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, χειροτονώντας Διάκονο τον κ. Αθανασίου Σάλιαρη στον Θεολόγο Διρφύων και την Μοναχική Κουρά του δοκίμου Μοναχού Αντωνίου Καραπέτη, στην Ιερά Μονή του Αγ. Γεωργίου στο Άρμα.

 

Στον Ι. Ν Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού Θεολόγος του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο, Ευγένιο Τσάλλα και Δημήτριο Κορόζη, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, και τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του εκ Θεολόγου καταγομένου κ. Αθανασίου Σάλιαρη, ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρίας, εγγάμου και πατρός δύο τέκνων.

Κατά την άφιξή του στην Ενορία ο Σεβασμιώτατος, έγινε δεκτός από τον εξ Αθηνών Πρωτοπρ. Νικόλαο Κούβαρη, και τον Εφημέριο της Ενορίας Πρεσβ. Γεράσιμο Βασιλόπουλο, και πολλούς Ενορίτες.

Ο Σεβασμιώτατος στην κατηχητική ομιλία του προς τον νέο Διάκονο και τους πιστούς που συμμετείχαν, ανέφερε ότι οι εορτάζοντες, εκείνη την ημέρα Άγιοι Πρόχορος, Νικάνορας, Τίμων και Παρμενάς εξελέγησαν και χειροτονηθηκαν Διάκονοι από τους Αποστόλους και κατέστησαν υπηρέτες Θεού και ανθρώπων και συμβούλευσε τον Διάκονο να παραμείνει καθ’ όλη την ιερατική του ζωή, γνήσιος υπηρέτης του Θεού και της Εκκλησίας Του.

Επίσης με αφορμή το αποστολικό ανάγνωσμα, του συνέστησε πως θα πρέπει να στοιχήσει το ιερατικό του έργο με την αγάπη, την φιλαδελφία, την πίστη και την θερμή προσευχή. Δεν παρέλειψε δε να πληροφορήσει το εκκλησίασμα ότι, ως εφημέριος της Ενορίας Αγ. Τριάδος Κάτω Στενής, ο π. Αθανάσιος θα παραμείνει άμισθος, λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και της αναστολής των διορισμών εφημερίων από το Κράτος.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Εσπερινού, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ Φύλλων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, τέλεσε την εις Μοναχόν Κουρά του μέχρι τώρα υπαλλήλου του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Χαλκίδος, κ. Αντωνίο Καραπέτη, ο οποίος από την παιδική του ηλικία επιθυμούσε να αφιερωθεί στον Κύριο.

Από νωρίς το απόγευμα είχε κατακλείσει τον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής, αρκετός κόσμος προκειμένου να συμπροσευχηθεί για το νέο Μοναχό, ενώ παρευρέθηκαν ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, πολλοί άλλοι Κληρικοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως και αντιπροσωπείες άλλων Ιερών Μονών. Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ενοριακού Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος κ. Ιωάννης Κουρούπης, ο Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Στυλιανός Μπενής και μαθητές της Σχολής.

Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος έλαβε χώρα η Μοναχική αφιέρωση του κ. Αντωνίου Καραπέτη, στον οποίο εδόθη το νέο όνομά του ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ, προς τιμήν του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος και Καρυστίας Καλλινίκου Καμπάνη, ο οποίος αρχιεράτευσε από το 1852 έως το Ι879 εις διαδοχήν του Μητροπολίτου Νεοφύτου Αδάμ, του εθνεγέρτου.

Στη πατρική νουθεσία του προς το νέο Μοναχό, ο Σεβασμιώτατος του περιέγραψε τη ζωή που καλείται να ζήσει, μια ζωή συνεχούς αφιερώσεως στον Χριστό και γεμάτη αντιξοότητες για χάρη του Χριστού. Επίσης τον συμβούλευσε να θεμελιώσει την νέα αυτή ζωή του στα μοναχικά ιδεώδη της Παρθενίας της Ακτημοσύνης και της υπακοής στο θέλημα του Θεού, το οποίο φανερώνεται δια της Εκκλησίας και της αγίας ζωής της και της υπακοής στον Επίσκοπό του, τον Ηγούμενο, τον πνευματικό του Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου, αλλά και όλη την εν Χριστώ Αδελφότητα.

Μετά την Κουρά, ο νέος Μοναχός δέχθηκε τις ευχές και τα σεβάσματα όλων των προσελθόντων.

 

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και η ιερά μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, το οποίο βρίσκεται εντός του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Χαλκίδος.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου-Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, πλαισιουμένου από τους Αρχιμ. Ιάκωβο Φραγκιαδάκη – Εφημέριο του Ι. Παρεκκλησίου, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη – Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου και Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, του Σακελ. Χρήστο Γεωργαρά – Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίων Πέτρου & Παύλου Χαλκίδος και του Διακ. Ευγενίου Τσάλλα.

Ο εορτασμός του Αγίου κορυφώθηκε την Παρασκευή 27 Ιουλίου με Ιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Τιμοθέου Μπαϊμπάκη, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο και μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος ιερουργούσε στην Βόρειο Εύβοια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024