,

Με επέκταση των εγκαταστάσεων στη Θίσβη η ElvalHalcor “φλερτάρει” την παραγωγή Ενέργειας

Το ενδεχόμενο εισόδου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει ο όμιλος ElvalHalcor. Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ για τη δημιουργία της σχετικής μονάδας, ετήσιας ισχύος 566 MW. Η μονάδα, εφόσον τελικά κατασκευαστεί, θα αξιοποιήσει ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο και θα αναπτυχθεί στη Θίσβη Βοιωτίας, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων […]

21 Ιουλίου 2019

του/της Newsroom

Το ενδεχόμενο εισόδου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει ο όμιλος ElvalHalcor. Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ για τη δημιουργία της σχετικής μονάδας, ετήσιας ισχύος 566 MW.

Η μονάδα, εφόσον τελικά κατασκευαστεί, θα αξιοποιήσει ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο και θα αναπτυχθεί στη Θίσβη Βοιωτίας, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος όγκος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του ομίλου.

Η ElvalHalcor είναι ο πρώτος βιομηχανικός καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας που εξετάζει τη δημιουργία δικής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης είναι ο τρίτος πιο ενεργοβόρος χρήστης της βιομηχανίας της χώρας, μετά την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και την κρατική «Λάρκο».

Η νέα μονάδα της ElvalHalcor, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αν τελικά κατασκευαστεί θα κοστίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Απώτερος στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η μείωση του ενεργειακού της κόστους, το οποίο φαίνεται ότι στη χώρα τα τελευταία χρόνια συνεχώς διογκώνεται. Η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο θα μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της ElvalHalcor και επιπλέον να το πετύχει αυτό με χαμηλότερο κόστος. Το περίσσευμα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον αυτό υπάρχει, θα αποδίδεται στο σύστημα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή της διοίκησης της ΕlvalHalcor να υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ για ιδιοπαραγωγή ενέργειας έρχεται αμέσως μετά το ναυάγιο της ελληνικής κυβέρνησης στον διαγωνισμό της μερικής λιγνιτικής αποεπένδυσης της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η ElvalHalcor είχε εξετάσει το ενδεχόμενο για την απόκτηση θέσης σε κάποιες από αυτές τις μονάδες της ΔΕΗ, αλλά τελικά δεν το έπραξε.

Η εταιρεία, εφόσον αποφασίσει τη δημιουργία της νέας μονάδας, θα είναι ο έκτος κατά σειράν ιδιώτης παραγωγός ενέργειας με μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου. Οι άλλοι έξι είναι οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Elpedison και Καράτζη (ΚΕΝ). Πάντως, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποτελεί στρατηγικό τομέα ανάπτυξης του ομίλου ElvalHalcor. Μάλιστα, στον διαγωνισμό της μερικής λιγνιτικής αποεπένδυσης της ΔΕΗ, η εταιρεία επιθυμούσε να συμμετάσχει με άλλο ενεργειακό παίκτη, ο οποίος θα αναλάμβανε ο ίδιος τη διαχείριση των λιγνιτικών μονάδων που θα αποκτούσαν οι δύο εταίροι.

Eπίσης, οι τελικές αποφάσεις για τη δημιουργία της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας δεν έχουν ληφθεί ακόμη από τη διοίκηση της επιχείρησης. Αυτό που επιδιώκει η εταιρεία είναι να αποκτήσει το δικαίωμα παραγωγής ενέργειας και αν οι συνθήκες της αγοράς το επιβάλλουν, δηλαδή σημειωθεί επιδείνωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, να το πράξει.

Ο όμιλος ΕlvalHalcor είχε δαπάνες ενέργειας ύψους 42 εκατ. ευρώ το 2018. Το 2017 οι δαπάνες ενέργειας ανέρχονταν σε 30 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι συγκρίσιμες, καθώς τη συγκεκριμένη χρονιά συντελέστηκε η συγχώνευση των εταιρειών Elval και Halcor προκειμένου να δημιουργήσουν το υφιστάμενο νομικό πρόσωπο. Πάντως, το κόστος ενέργειας αντιστοιχούσε πέρυσι σε περισσότερο από το 50% των κερδών του ομίλου.

 

ΠΗΓΗ: kathimerini

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024