Αρνούνται να εξυπηρετήσουν το ιρανικό τάνκερ οι ελληνικές εταιρείες

Σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζει το ιρανικό τάνκερ που απελευθερώθηκε από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal». Η εφημερίδα μάλιστα τονίζει πως υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του δεξαμενόπλοιου στην Μεσόγειο Θάλασσα. Το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων […]

22 Αυγούστου 2019

του/της Newsroom

Σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζει το ιρανικό τάνκερ που απελευθερώθηκε από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal».

Η εφημερίδα μάλιστα τονίζει πως υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του δεξαμενόπλοιου στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.
Αρχικά ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Adrian Darya 1, όμως οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο θα υποστεί κυρώσεις έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις.
«Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αρνούνται να παράσχουν υπηρεσίες στο τάνκερ» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο αμερικανικό δημοσίευμα. Μία εξ αυτών, μάλιστα, ενώ αρχικώς είχε δεχθεί να συνεργαστεί με το ιρανικό τάνκερ, τελικώς άλλαξε γνώμη και εγκατέλειψε τα σχετικά σχέδια, μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.
Οι διαχειριστές του ιρανικού πλοίου έχουν εξετάσει την Κύπρο ως εναλλακτικό προορισμό για ανεφοδιασμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όμως ούτε κυπριακές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να αψηφήσουν τα μηνύματα της Ουάσιγκτον, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην WSJ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφορτώσει τα βαρέλια που μεταφέρει ενώ βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε, η χθεσινή αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα βοηθήσει το ιρανικό πλοίο, εφόσον σκοπεύει να παραδώσει το φορτίου του στη Συρίακάτι το οποίο απαγορεύεται από την Ε.Ε. και κάτι το οποίο, πάντως, αρνείται η Τεχεράνη.
«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δεχθεί πιέσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία έχουν προωθηθεί από τις αμερικανικές αρχές»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024